Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Lukt til himmels

Han har svart belte i ninjutsu. Han har blitt skutt på. Gullpalme-vinner Bobbie Peers (31) bør ha rygg til å bære litt suksess.

-  HELT SURREALISTISK! Jeg har fremdeles ikke landet. Antakelig er jeg sjokkskadd uten at jeg vet det selv, sier filmregissør Bobbie Peers.

Etter å ha kommet hjem fra filmbyen Cannes med Norges aller første norske Gullpalme i håndbagasjen, er han fremdeles hyper. Ikke så rart, kanskje. Kortfilmen «Sniffer» utkonkurrerte alle på verdens største filmfestival. Og skapte norsk filmhistorie.

-  Jeg var så glad og stolt. Blant to tusen kortfilmer fra hele verden var filmen min nominert blant de ti beste. Aldri i verden hadde jeg trodd at jeg skulle vinne.

Før Bobbie fikk prisen, hadde han levd i sus og dus og stjernerus i ti hele dager til ende i filmbyen Cannes. Med VIP-kort til de store stjernenes lounger, var det gratis sjampanje og kanapeer fra morgen til kveld.

-  Det var en utrolig kul opplevelse å kunne ta svigerforeldrene mine med på filmvisninger. Der gikk de, et jordnært ektepar fra Sotra, opp den røde løperen og vinket til fotografene som knipset som gale uten å vite hvem de var. Jeg løp ved siden av og tok bilder av dem i verdenspressens sentrum!

På festivalens siste dag, da kortfilmprisen skulle deles ut, hadde alle andre nordmenn dratt hjem, bortsett fra gjengen bak «Sniffer». Så sikker på ikke å vinne, var Bobbie, at han hadde sendt familien hjem kvelden før.

-  Jeg ble dratt opp og sendt fram på scenen. Seriøst, jeg skjønte ingen ting!

BOBBIE DANIEL KENNAUGH PEERS er oppvokst utenfor Stavanger, og har bodd i Bergen de to siste åra. Men starten på livet var noe mer eksotisk. Med norsk mor og engelsk far ble han født i Zambia. Faren jobbet som gruvearbeider i det afrikanske landet. Men da Bobbie var halvannet år gammel, måtte den lille familien rømme landet i all hast under store opptøyer.

-  Det var rimelig dramatisk, ja. Bilen vår ble beskutt på vei til flyplassen. Men jeg har lyst til å dra tilbake nå. Jeg har vært i Sør-Afrika etter at jeg ble voksen, og det var en kjempeopplevelse. En gang var vi ute og padla blant spermhval. Du kan si det ble i meste laget med spenning da vi fikk vite at skyggene under oss i havet var hvithai.

«Sniffer» er Peers\' første film. Den handler om et samfunn hvor alle kan sveve, men de holdes nede av samfunnets regler som ikke tillater sveving. Hovedpersonen Douglas blir spilt av britiske Danny Schlessinger. Jobben til Douglas er å sniffe menn i armhulene for å teste deodoranter. En dag får han nok av jobben, trosser overmakta og våger seg ut i det ukjente.

«Sniffer» ble spilt inn i Bergen i fjor med et budsjett på 1,2 millioner kroner.

Som forfilm til «Oljeberget» hadde den verdenspremiere på Tromsø Internasjonale Filmfestival i januar - på samme dag som fødselsterminen for Bobbies andre barn.

-  Jeg gikk rundt med mobilen og bare surret. Ventet på to babyer på en gang. Det var rart ikke å være til stede på premieren, publikum fikk jo se filmen på lerretet før meg. Men familien er utrolig viktig for meg. Den er mitt holdepunkt i livet. Jobbmessig vil jeg gjerne prøve alt, ta helt av, men på det private plan har jeg nok føttene godt planta på jorda.

MED SAMBOEREN Tone (33) har Bobbie barna Michelle (2) og Daniel (4 mnd).

Som travelt opptatt småbarnsfar har han fått merke at tiden ikke alltid strekker til.

-  Jeg har nesten ikke hatt tid til å gå på kino engang, bortsett fra babykino.

Også favoritthobbyen har blitt nedprioritert. I mange år trente filmskaperen ninjutsu, den japanske kamp- og forsvarsgrenen som Ninja-filmene er mye basert på.

-  Jeg har svart belte. Jeg har også vært instruktør, og har trent med stormesterne i Japan.

- Det er en utrolig fin sport som har fått et ufortjent dårlig image etter Ninja-filmene.

Etter at Bobbie gikk ut fra London International Film School i 1999, har han jobbet både som manusforfatter og tegneserietegner. Faktisk var han den første gjestetegneren i «Larson gale verden». Men det er jobben som tilkallingsvakt i psykiatrien som har sørget for salt i maten.

-  En fantastisk jobb. Du blir jo godt kjent med menneskene etter hvert. Jeg har finansiert både studier, skriving og familieliv med den jobben. Nå håper jeg det kan bli mer tid til å jobbe med filmprosjektene mine. Jeg er opptatt av å komme i gang med innspillingen av min neste kortfilm, «SpandexMan». Den er hakket råere enn «Sniffer» og handler om hvordan folk ikke reagerer på urett og vold. Den kollektive apatien i samfunnet er et vanskelig, men viktig tema. Det sitter inngrodd i oss alle, også meg, sier Bobbie.

I TILLEGG HAR HAN manus klart til tre spillefilmer. «Råne», «Jr. Paparazzi» og «Mini Houdini» er arbeidstitlene.

-  Men jeg vil ikke forhaste meg. Jeg må gjennom mange og lange prosesser, og familien må forberedes. I lange perioder er jeg bare opptatt av filmen og har ikke plass til noe annet.

Etter Cannes har han ikke hatt tid til å gå gjennom verken sms-er eller e-poster. Hvem vet, kanskje det ligger et jobbtilbud fra Hollywood og venter?

-  Det hadde ikke vært så dumt. Jeg er fast bestemt på å bo i Norge med familien. Men det går vel an å pendle til Hollywood?

«Sniffer» har kinopremiere 30. juni som forfilm til australske «Look both ways», og vises også under Kortfilmfestivalen i Grimstad 16. og 17. juni.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling