Lunkent på Helt Rått

Stress en smule ned og server maten varm, så kan dette bli riktig flott.

SUPER KOMBINASJON. Her tar vi japansk først, så følger vi opp med thai til hovedrett, foreslår Robinson da de to matvennene har satt seg godt til rette på Grünerløkka-restauranten Helt Rått. En tidlig høstkveld er stedet fylt opp med unge datere, venninner som kanskje skal på kino og kompiser som skravler og spiser.

- Ambisiøst prosjekt å skulle tilfredsstille ganer med hang til så vidt forskjellige kjøkken som det japanske og thailandske, kommenterer Fredag over menyen.

- Vel, til tross for en ganske enorm asiabølge som har skylt over Norge de siste åra er det et relativt lite territorium de fleste beveger seg på, sier Robinson, som sitter med det bestemte inntrykket at japansk er det samme som sushi for nordmenn flest.

FREDAG ERKLÆRER seg enig og foreslår nettopp sushi til forrett:

- La oss dele en stor sushitallerken. Det er en helt perfekt start for oss som har vanskeligheter med å ikke bestille ris og rå fisk når det står på menyen. De to ber om et glass med husets hvite (58,-) og et glass øl (25,-). Kelneren har det så travelt at det er så vidt de tørste matglade får lagt inn budskap om drikkeønske. Han tar seg heller ikke tid til å fortelle hva slags vin og øl som serveres. Det burde komme uoppfordret. Den som studerer menyen vil se at stedet byr på både japansk og thailandsk øl av merkene Asahi og Singha.

- Skulle ønske de slappet litt mer av her. Stedet er på langt nær fullsatt og en føler seg så lite velkommen når personalet stresser, klager Robinson og får støtte fra makkeren.

- LURER PÅ HVOR lenge den sushien skal stå på disken før den blir servert den som har bestilt, funderer Robinson mens de to venter på maten. Den japanske delen av måltidet viser seg å være helt grei. Ikke ypperste klasse sushi, men helt akseptabel. Både risen og råvarene kjennes litt tamt ut, kan hende har sushien stått litt før den ble servert. Til hovedrett velger Fredag seg uer i wasabi- og dijon-saus. Det er en smakskombinasjon som høres fristende ut. Robinson er i andehumør og blir glad da stedet byr på en variant med scampi og kumquatsaus. Det tar tid før hovedrettene kommer, men de to prater og hygger seg med å spionere på nabogjestenes matvalg.

FISKEN ER GOD, men jeg kjenner ikke mye til verken wasabi- eller dijonsmak her, innrømmer Fredag over den fint danderte tallerkenen. Dessuten, og det er rettens største minus, er maten min så vidt lunken, sier Fredag misfornøyd. Robinson får på sin side en saus som definitivt smaker av den appelsinliknende frukten kumquat.

- Nesten for mye smak av den varslede frukt, synes jeg. Og andekjøttet er dessverre også meget lunkent i temperatur, sier Robinson. Hovedrettene bringer verken Robinson eller Fredag inn i thailandsk drømmeland. De lot seg dermed heller ikke friste videre inn i dessertenes rike.

KELNEREN spurte om maten var bra da han tok av bordet, og de to svarte ærlig nok at hovedrettene dessverre ikke var varme. Uten at vedkommende som serverte reagerte slik han burde.

- Han kunne godt tilbudt oss kaffe eller noe søtt på husets regning som et lite plaster på såret, synes Robinson. Fredag nikker og sier seg enig.

- Det koster lite å rette opp et dårlig inntrykk. Håper de lærer seg kunsten, sier Fredag.

Og frister matvennen med kaffe og kake - et annet sted.

<B>TRÅTT</B>: Robinson og Fredag ventet lenge på varm mat da de besøkte Helt Rått. Den var dessverre lunken da den endelig kom.