Lys i mørket

Når kveldene blir mørke og kalde kan et be søk på Klosteret faktisk gjøre deg lykkelig.

- NÅ ER DET SKIKKELIG HØST, hutret Fredag, som ikke hadde særlig lyst til å gå ut.

- Men da skal jeg love deg at det er deilig å komme ned i kjelleren på Klosteret - full av stearinlys og god stemning, forsikret Robinson.

Og helt riktig; spisevennene ble møtt av dempet gregoriansk musikk, levende lys og hyggelig summing under mursteinshvelvingene i taket.

Vann og brød kom raskt på bordet sammen med kveldens meny. Den ble presentert, og da Robinson spurte om de hadde à la carte, var svaret:

- Jo, det har vi, men vi har ikke alt og det tar mye lengre tid, så jeg vil absolutt anbefale dagens meny. Alle tar den. Klok av skade fra forrige besøk hvor - nettopp dette var problemet - gikk Robinson og Fredag for en fem retter.

ROBINSON KUNNE SE stjerner i øynene på Fredag da vinmenyen ble studert.

- Her er det mye for spesielt interesserte - med spesielt tjukke lommebøker. Se på den her, Romanée Conti, 1997 - til 17 000 kroner. Hvis de i det hele tatt har den, så er det imponerende, for denne vinen har ikke nådd fram til pollistene på mange år. De få flaskene importøren får tak i, går rett til restauranter og rikinger som får tips av importøren om at vinen kan spesialbestilles, strålte Fredag.

- Det er synd vi ikke har budsjetter til å sjekke det, da, kom det tørt fra Robinson, som fulgte servitørens råd og bestilte to glass Domaine Vocoret Petit Chablis (kr 85 for glasset) til forrettene.

- Jeg skjenker i et godt glass, siden det er lørdag - så blir dere kanskje på en snurr, sa den opplagte og oppmerksomme servitøren.

KAMSKJELL SKÅRET i tynne, tynne skiver, dandert med strimlet eple og frisk kjørvel som salat kom med en deilig krem av pesto rundt.

- Jeg skulle ønske denne forretten aldri tok slutt, smattet Fredag.

- Enig, dette er så godt at jeg har lyst til å slikke tallerkenen, kom det begeistret fra andre siden av bordet. Neste rett, som var ovnsbakt torsk med sautert spisskål og petits poispuré med mango beurre blanc, ble servert med en forklaring om at petits poispuré var noe så enkelt som en liten stuing av ferske erter, og mango beurre blanc var altså sausen.

De ferske ertene var milde og søte og sto i fin kontrast til den syrlige og friske sausen - og ikke minst til den perfekte fisken.

Glassene med chablis var så store at de holdt fint som følge til torsken òg.

ROBINSON OG FREDAG var begge enige om at kokk og kjøkkensjef, Daniel Karlsson, virkelig behersker kunsten å kombinere smaker - og ble enda gladere da tredje rett kom på bordet.

- Rosastekt reinsdyr med ristet kantarell, kremet skorsonerrot, kastanje gnoccé og aigre doux høres fint ut og gjør meg faktisk lykkelig, smilte Robinson.

- Mmm, og vinen passer utmerket, nikket Fredag, som hadde fått beina på jorda og valgte månedens vin, en Selvapiana Chianti Rufina, Bucerchiale Riserva, 1998 (495 kroner), som følge til hovedrettene.

- Snilt priset og veldig god!

DE MODNE FRANSKE ostene, servert med en liten fiken- og plommekompott, bekreftet nok en gang at kunnskapsnivået på kjøkkenet er meget høyt.

Servitøren ga igjen et godt råd da han foreslo Churchill\'s, crusted port, som følge til osten. Portvinen var ikke for søt, men fin og bæraktig i smaken.

Robinson og Fredag rundet av kvelden med en lun crème brûlée med plommekompott og skulle så gjerne ha gitt en sekser for kveldens gastronomiske opplevelse.

Men da må Klosteret først reindyrke menykonseptet - kanskje med flere valgmuligheter - og kutte ut à la carten. For det går ikke an å ha à la carte som ikke fungerer når man er oppe i denne divisjonen.

- Bestem dere! var konklusjonen fra Robinson og Fredag, som gjerne kommer igjen.

ROMANTISK: Klosteret er et behagelig sted å tilbringe en kald høstkveld, med masse levende lys og god stemning. Og ikke minst fantastisk mat.