Lyspunkt i Bergen

Deilig mat, men vinprisene bør det gjøres noe med snarest.

- VANVITTIG. FULLSTENDIG VANVITTIG!!
Fredag, vanligvis en sindig og rolig type slo menyen i bordet.
- Hva da? sa Robinson, litt mer enn middels bekymret.
- Vinprisene. Det blir ekstremt tydelig når du ser på overraskelsesmenyene, som er priset med og uten vin. Vinen koster mer enn maten!
Fra menyen kan du velge 3-, 4-eller 5-retters menyer med eller uten tilhørende vin. Fireretteren koster 450 uten og 950 med vin - du betaler altså femhundre blanke for fire glass vin!
- Ja hvis det bare er snakk om ett glass pr. rett er det dyrt. Det er helt sikkert svært god vin, men jeg ser poenget, sa Robinson.

BØLGEN OG MOI UTVIDER stadig. Foreløpig siste i rekka åpnet på forsommeren i Bergen, pent plassert i den gamle bygningen til Bergen Lysverker ved bredden av Lille Lungegårdsvann. Lokalet er intimt, men elegant innredet. Og prisnivået er ikke verst - bortsett fra vinen i overraskelsesmenyene.
- Jeg må jo sjekke om det er verd prisen, sa Fredag og bestilte en treretters overraskelsesmeny - med vin.
Robinson valgte and i to varianter fra à la carte-menyen: Heldige Antons Andeconfit (kr 135) og Storeulvs pannestekte andebryst (kr 265).
- Jo da, det er and begge deler, men de er veldig forskjellige likevel, forsikret servitøren, som viste seg å være både behagelig uformell og kledelig korrekt på en gang.
Robinson og Fredag hadde trukket om hvem som skulle stå for transporten denne kvelden, Robinson tapte og måtte følgelig ta til takke med Farris.

- FANTASTISK, utbrøt Fredag etter å ha smattet og smakt på sin overraskelsesforrett: råmarinert laks med salat og ingefær. Den søte og litt skarpe ingefæren passet godt til fisken, som var rund på smak, med en delikat og lett konsistens. Fisken fikk følge av et glass Glintzberg Gewürtstraminer, fra Anne-Marie Schmitt årgang 2000 (flaskepris kr 455), en ganske elegant og ikke så altfor parfymert krydret vin til å være laget av gewürtstraminerdruer.
Robinson var ikke mindre fornøyd med sin andeconfit, et helt andelår kokt mørt i eget fett. Det ble servert med koriander og ruccola, og sprø-stekte skiver av mandelpoteter.
- Himmelsk, dette smelter nesten på tunga.
Neste and på programmet var, som servitøren lovet, noe helt annet. Og kvaliteten var nesten på samme nivå.
- Brystet er saftig, og perfekt stekt. Gresskarpureen passer godt til, men den braiserte rødkålen er hakket for syrlig, til tross for tilsetning av honning. Sausen, laget på andelever, er god, men ikke eksepsjonell. Men alt i alt - dette er bra, sa Robinson.

SÅ KOM FREDAGS neste overraskelse: hjortefilet med portobellosopp, kokte poteter rullet i persille, hvitløk, chili og salt, samt persillerot, sukkererter, bønner og asparges - alt akkurat passe varmebehandlet, slik at sprøhet og smak var intakt.
- Vilt og vakkert. En ... en høstsymfoni av harmonerende smaker! sa Fredag og tok en slurk av glasset kelneren hadde plassert på bordet. Det inneholdt Ripassa Valpolicella Classico, årgang 2000 (flaskepris kr 452).
- Slett ikke dumt, nei. Men jeg er fremdeles sjokkert over prisen.

Robinson, som hadde mer lyst på salt enn søtt, avsluttet måltidet med et utvalg av modne oster (kr 110), mens Fredags siste overraskelse besto av multesorbet og multemousse - og et glass sauternes.
- Råmaterialet er identisk, men smakene svært forskjellige. Sorbeten syrlig og frisk, moussen bløt og deilig. En fullkommen ying-yang-avslutning, sa Fredag fornøyd.

ROBINSON VAR OGSÅ svært fornøyd med måltidet. Med Bølgen og Moi Lysverket har bergenserne fått en ting til å skryte av ved siden av været.
- Men i all oppriktighet, jeg synes det er i frekkeste laget å ta 370 kroner for tre glass vin. Det skal åpenbart være sånn, servitøren gjorde ingen tegn til å skjenke mer vin, selv om glasset var tomt før tallerkenen. Ingen av vinene var heller eksepsjonelt fine og eksklusive. Med den glassprisen ville det lønne seg stort å bestille ei flaske, sa Fredag.
- Eller å kjøre alkoholfritt, sa Robinson og vred om tenningsnøkkelen.

ELEGANT: Bølgen og Moi utvider stadig. Foreløpig siste i rekka åpnet på forsommeren i Bergen, pent plassert i den gamle bygningen til Bergen Lysverker.