Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Lysthus i skyggen

I Bodø herjer restaurantdøden. Gourmetrestauranten Lysthuset består etter et år med mye heder. Men prisene er i stiveste laget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ET HALVT ÅR HAR gourmetrestauranten Lysthuset i Bodø solt seg i en sekser på terningen fra VGs spisetest og brukt det for alt det er verdt i markedsføringen.

- I fjor ble også stedets unge kjøkkensjef, Trond Svendgård, kåret til årets unge kokk i Norge, årets skreimester og beste nordnorske kokk, ved siden av at han assisterte Charles Tjessem da han vant Bocuse d\'Or i Lyon, fortalte Robinson velinformert da de to spisevennene kom skrittende fra Glasshuset oppover gågata under et besøk i Bodø.

Der ligger Lysthuset som en hvitmalt paviljong med store vinduer, midt i shoppingstrøket.

- Hm, et sånt sted kunne vært en bedre utsikt verd, kommenterte Fredag da herskapet vel hadde benket seg ved et vindusbord.

- Her ser vi bare store butikkvinduer, skyggefulle hus og skrålende mennesker på vei til konsert på Sinus. Når jeg er i Nord-Norge, vil jeg ha hav og skjær og måkeskrik. Og midnattssol når den er der.

MIDNATTSSOLA VAR DER. Høy, lys himmel og sol på en gavlvegg fortalte det. Forventningene var store, og skuffelsen over beliggenheten ble blidgjort av en vennlig og forekommende servitør. Lokalet var sparsomt befolket en sein sommerkveld, men hyggelig, med blått teppe i bunnen, lyse møbler, hvite duker og varm belysning. En serviett rullet til et langt rør var nok til å sette Fredag i stemning, sammen med friskt vann, nybakt brød, olje og salt.

- Dyrt, konstaterte Robinson med et blikk på menyen, som besto av fem retter.

- 650 for en femretter betyr at de ligger i øvre prissjikt. Jeg tror jeg nøyer meg med en treretter til 450.

Til tross for få gjester ble det en god stund å vente på forretten, og et glass strågul, frisk hvitvin (Verdiccio del Castelli de Jesi til 80 kroner glasset) ble til to glass.

- Verd å vente på, sa Robinson om sin smørstekte lange: hvit, fast og lekker, servert med asparges og oksesjy. Mens de ventet på forretten, hadde de fått en hilsen fra kjøkkenet i form av en smak av karrystekt torsk med egge-smør, og kokken hadde vist sin klo.

- Så må vel dette være stedet for gode råvarer, både av fisk og skalldyr, mente Fredag, som likevel prøvde den andre forretten, klippfisk i majones med avokado, parmesan og tomatconfit.

- Harmonisk smak, helt nydelig med hvitvinen til. Litt pussig at det ikke er skjell på menyen?

OGSÅ HOVEDRETTENE falt i smak. En skinnstekt uer med linser, neper, gulrøtter og parmesansaus hevdet seg godt mot en rød Primitivo di Mansuria fra Santera (380 kr), og Fredag smattet fornøyd.

- Nepe er en undervurdert rotfrukt, og her passet den veldig godt.

Robinson fikk dagens kjøtt, en trøffelstekt oksefilet med spisskål, rødløkkompott og gnocchipotet

med parmesan.

- Dagens kokk er glad i parmesan, kommenterte Robinson, som fant retten velkomponert og smaksrik, men ikke oppsiktsvekkende.

Begge var derimot strålende fornøyd med dagens ene dessert, en eple

og rabarbrasuppe med kanel-is som smakte herlig av sommer og midnattssol. Men uten alternativ?

- Det er ikke lett å drive gourmet-restaurant i Bodø, flere har brukket nakken på det, kunne Robinson fortelle.

- For ett år siden måtte Radisson SAS Hotel legge ned sin restaurant Sjøsiden

på tross av utsikt, som du er så opptatt av, til havna. Og før jul måtte også restaurant Holmer kaste inn dukene, sammen med Molostua fiskerestaurant etter bare to års drift. Også den orientalske Taste Cuisine skal ha merket tyngre tider. Bransjen skylder på at bodøværinger er for enkle og trege, at de er godt fornøyd med pizza fra Dolly Dimple\'s. Men kanskje skulle Lysthuset justere prisene litt ned?

- Det er prisverdig å satse på gourmetmat i motvind. Skulle ønske vi kunne samstemt i en sekser, men prisene tatt i betraktning må det bli en femmer denne gang, sa Fredag med beklagelse i stemmen.

- Bemerk likevel at Lysthuset byr på en rimeligere variant, «Ukens lystige», til 180 kroner. I dag er det stekt torsk med kapers-soya-smør og potetpuré.

- Vi skifter meny hver annen uke, repliserte den hyggelige servitøren da de gikk.

- Velkommen tilbake!