Familieterapeut: Jesper Juul svarer hver lørdag på lesernes spørsmål om familieliv, barneoppdragelse, parforhold. Er du mamma, pappa, kjæreste, ung eller barn - og har spørsmål til Juul, send dem til: jesper.juul@dagbladet.no.
Familieterapeut: Jesper Juul svarer hver lørdag på lesernes spørsmål om familieliv, barneoppdragelse, parforhold. Er du mamma, pappa, kjæreste, ung eller barn - og har spørsmål til Juul, send dem til: jesper.juul@dagbladet.no.Vis mer

Makt og integritet

Når du skal oppdra barna dine, er det ikke nok å ville det riktige. Du må gjøre det riktige.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Tittelen på denne ukas spalte består av to begreper som speiler dilemmaet barneoppdragelsen har befunnet seg i gjennom en generasjon, og dermed mange foreldres usikkerhet.

På den ene sida har vi makten, som fremdeles synes å være mange foreldres rettesnor når de føler seg presset. Vi vil ikke egentlig utøve makt, men samtidig virker det galt om barna tar makten. På den andre sida har vi den relativt nye rettesnora, den personlige integriteten, som først og fremst dreier seg om omsorg.

Mellom linjene i mange av henvendelsene jeg får, merker jeg en uvilje mot å bruke makt overfor barn. Samtidig er det kombinert med en sterk uvilje mot - eller angst for - å krenke barns integritet. Ofte merker jeg også foreldres drøm om harmoni og lykke som en drivkraft i de voksnes anstrengelser.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn