Samtaler fra kjøkkenet:  – Jeg har tenkt at det må ha vært tøft for henne å stå så lagelig til  for hogg, sier Ragnhild Frafjord Johnson om  datteras arbeid som politiker og fredsmegler. Foto: Morten Rakke
Samtaler fra kjøkkenet: – Jeg har tenkt at det må ha vært tøft for henne å stå så lagelig til for hogg, sier Ragnhild Frafjord Johnson om datteras arbeid som politiker og fredsmegler. Foto: Morten RakkeVis mer

Mamma'n til Hilde Frafjord Johnson: - En gang kom en far med guttungen sin som hadde fått ei øks i hodet

Ragnhild Frafjord Johnson (86) har aldri vært redd for livet til dattera, selv ikke da hun sto midt i skuddlinja i Afrika.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

– Jeg følte meg alltid veldig rolig på at det kom til å gå bra med Hilde, selv når det stormet som verst, sier Ragnhild Frafjord Johnson.

Hilde Frafjord Johnson var sentral under forhandlingene som førte til fredsavtalen i Sudan i 2005, en avtale som markerte slutten på Afrikas lengste borgerkrig. Da Sør-Sudan ble selvstendig i 2011 ble hun FNs spesialutsending til landet, og tanken var å bidra til en positiv utvikling i verdens yngste nasjon. Resultatet ble en blodigere borgerkrig enn den som ble avsluttet seks år tidligere.

Hjemme i Stavanger satt Ragnhild og så på nyhetssendingene som skildret den brutale virkeligheten i Sør-Sudan.

–Jeg visste at hun sto midt i en forferdelig vanskelig situasjon. Det var uvirkelig å se tv-innslagene om opprøret som herjet, med et sånt lite bilde av Hilde i hjørnet. Likevel var jeg aldri bekymret. Jeg hadde en trygghet i meg om at dette kom til å gå bra.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn