Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

- Mange har historier om «nesten-situasjoner»

Menn til kamp mot voldtekt.

Voldtektene i Oslo fikk mye oppmerksomhet i media for et års tid siden. Det ble nærmest er ramaskrik: nok er nok!

Det blir helt uverdig, i 2008, at man fortsatt skal snakke om at kvinnene selv må ta ansvar og ikke kle seg slik eller sånn eller ikke gå hit eller dit. Mange ble sinte, også menn: nå er det nok. Det er på tide at vi, som lever i et av verdens mest likestilte land, gjør noe med problemet og får ned voldtektstallene.

Vi tror det er mye å vinne på at menn tar opp dette problemet - menn imellom. I den nylig publiserte surveyen «Likestilling og livskvalitet 2007» svarte omtrent 80 prosent av både menn og kvinner at voldtekt er menns ansvar.

Det er mulig å stoppe voldtektene. Det er ikke et «naturfenomen». Nettverket Menn mot voldtekt som ble startet våren -07 oppfordrer menn til å ta opp voldtekt og sexpress i sitt nærmiljø, for å bevisstgjøre gutter og menn. Tanken er at menn sitter med nøkkelen. De kan lære seg å bruke den. De kan bli mer våkne og bevisste.

Dersom menn, seg imellom, lærer seg å gjenkjenne og gripe inn før en mulig voldtekt, vil mye være vunnet. Vår erfaring er at mange har historier om «nesten-situasjoner» og sexpress. Det er mulig å ta opp dette, og lære seg å si stopp. Akkurat som det er mulig for de aller fleste menn å lære seg å løse konflikter uten vold mot kvinner (slik Alternativ til vold har vist).

Menn mot voldtekt tar ikke stilling til spørsmålet om kvinners (og mannlige ofres) selvforsvar mot overgripere. Først og fremst mener vi at menn, og samfunnet, må ta ansvar, framfor å skyve det over på kvinnene. Vi jobber også for at myndigheter og media skal ta problemet mer seriøst. Voldtekter skjer i de fleste miljøer, og det er viktig å ha fokus på dette også når det ikke er en stor media-sak på gang. En av utfordringene er bevisstgjøring i forhold til ungdom, russ, og seksualundervisning i skolen.

Voldtekt gjelder bare noen få, sies det. Men det er alt for snever tenkning! Voldtektene virker inn på forholdet mellom kjønnene generelt i samfunnet, omtrent som en verkebyll virker inn på resten av kroppen. Det skaper mistillit, mistenksomhet og kjønnskonflikt. Derfor er voldtekt et viktig problem for alle. Dessuten er det slik at de aller fleste menn er mot voldtekt - uavhengig av religion, etnisitet, om de er feminister eller ikke, osv. Derfor burde det være mulig å skape brede allianser, og nå ut til mange miljøer.

Vi oppfordrer menn til å gå inn på vår nettside og undertegne den personlige erklæringen som ligger der.

MULIG Å STOPPE: Voldtekt er ikke et naturfenomen, sier Øystein Gullvåg Holter. Foto: Sara Johannessen/Scanpix
MULIG Å STOPPE: Voldtekt er ikke et naturfenomen, sier Øystein Gullvåg Holter. Foto: Sara Johannessen/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media