Du leser nå Dagbladet Pluss

Mange klyper salt

Jeg har det på tunga, men sier det ikke.

Baskerbacalao: Bacalao med piperade. Foto: Mette Randem.
Baskerbacalao: Bacalao med piperade. Foto: Mette Randem.Vis mer

En bar i San Sebastian, seint på kvelden: Ved siden av fløyelsmyk spekeskinke og knallsterk chorizo ligger det en liten bit med ramsalt klippfisk. På en jålete restaurant i nabobyen Bilbao, der byens borgerskap bekrefter sin gode smak og solide økonomi med dyr vin, fettmat og trøfler, bygger kvelden seg opp til et stykke sprøstekt torsk. Til lunsj er det klippfiskkroketter, før biffen er det den klassiske klippfiskomeletten.

Hvis du reiser et sted hvor de har en spesialitet de er spesielt stolte av, vil du ofte oppdage at den dukker opp igjen og igjen og igjen, i sannsynlige og usannsynlige sammenhenger. Spesialiteten har blitt noe mer enn bare en ingrediens, den er en del av samfunnsveven. En dag kan ikke leves uten, et måltid er ikke et måltid med mindre nøkkelingrediensen er der. Dra til Huelva eller de andre pata negra-produserende områdene oppi fjellene vest i Spania, og du er aldri i tvil om at du er i griseland, verken til morgen, middag eller snacks. Reis til Baskerland, og du er i torskens rike.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

3 MÅNADER*

KUN I HELGA

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 3 MÅNADER*

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNADER* 0 kr for første 3 månader. 0 kr per dag.

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris måned etter tilbudsperioden (99,-/måned) Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE**

PRØV PLUSS

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE**

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE** 1 kr for første uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr for 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr for 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449,-/6 mnd) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris måned etter tilbudsperioden (99,-/måned) Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • **Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris uke etter tilbudsperioden (55,-/uke) Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Øvrige abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.