- Mannen er en vandrende abort

Den sinteste feministen gjennom alle tider får sin renessanse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«MANNEN ER et biologisk uhell. Y-genet (det mannlige) er et ufullstendig X-gen (det kvinnelige), og det har et ufullstendig sett med kromosomer. Med andre ord: mannen er en ufullstendig kvinne, en vandrende abort, abortert på gennivå. Å være mann er å være mangelfull, følelsesmessig begrenset, mannlighet er en mangelsykdom og menn er emosjonelle krøplinger.»

På den måten beskriver Valerie Solanas mannen, i innledningen til sitt beryktede S.C.U.M. Manifesto fra 1967.

S.C.U.M. antas å være en forkortelse for «Society for Cutting up Men» - en organisasjon der Solanas var første og eneste medlem. I manifestet går hun inn for gjennom en voldelig anarkistisk revolusjon å avskaffe mannen (og snille pappajenter) og lage et nytt og velfungerende samfunn av bare kvinner.

S.C.U.M. MANIFESTO ER ravende galskap, fascisme, den mest gjennomførte ekstremfeministiske teksten noen gang skrevet. Men det er også et litterært verk med helt særegne kvaliteter, en tekst med voldsom energi som snur alle ideer om menn og kvinner på hodet.

Manifestet har levd et relativt stille liv i skyggen av etablert feminisme og litteratur. Det har aldri fått gjennomslag i politiske grupper. Men samtidig som teksten alltid har vært sjokkerende og dypt skremmende for noen, har den fascinert og begeistret andre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer