Maratonkvinnen

Anne Marie Ottersen (63) får ut aggresjonen når hun løper.

Hvordan ser din perfekte søndag ut?

- Sove lenge, spise frokost med egg og bacon sammen med mine kjære, søndagstur i Maridalen, fårikål til middag, middagslur, Dagsrevyen og Sportsrevyen, og kanskje en Agatha Christie krim på tv til slutt. Natta.

Din favorittroman er?
- «Raskolnikov» av Dostojevskij, «Mysterier» av Hamsun, «Det svunde er en drøm» av Aksel Sandemose, «Det store spelet» av Tarjei Vesaas, og «Genanse og verdighet» av Dag Solstad.

Hvor reiste du sist?
- Bergen og Hellas.

Hva er ditt favorittreisemål?
- Hellas.

Og i Norge?
- Bergen, og selvfølgelig Kongsberg.

Hvilket sted drømmer du om å reise til?

- Egypt. Jeg er interessert i historie, og har lest en del om Egypt, men aldri vært der, så et Nilen-cruise står høyt på ønskelista. Tidligere ville jeg alltid til Australia, men der har jeg nå heldigvis vært, og det svarte helt til forventningene, som var høye. Dit skal jeg igjen.

AKTUELL: Med Teaterstykket «To kvinner» sammen med Kari Simonsen på Nationaltheatret. Foto: Håkon Eikesdal /Dagbladet
AKTUELL: Med Teaterstykket «To kvinner» sammen med Kari Simonsen på Nationaltheatret. Foto: Håkon Eikesdal /Dagbladet Vis mer

Tenker du på miljøet når du flyr?
- Tenker på det, men lar det ikke stoppe meg. Håper på alternativt drivstoff om ikke altfor lenge.

Hva driver du med på fritida?
- Besøker min mann i Bergen. Han spiller for tida i «Les Misérables» på Den Nationale Scene, seks dager i uka. Så jeg drar over når jeg har fri. Og så har jeg to nydelige barnebarn, Mariel og Martin, som bor på Bærums Verk sammen med mamma og pappa, Riza og min sønn Morten.

Hvor ofte trener du?

- Jeg løper, prøver å få til annenhver dag, men jeg er ingen fanatiker. Det gjør meg godt, fysisk og psykisk. Synes jeg tåler litt mer hvis jeg er i god form. Jeg skryter av at jeg har løpt helmaraton en gang, og halvmaraton sikkert ti ganger.

Den beste treningsmusikken er?

- Naturen. Det høres kanskje litt kvalmt ut, men når jeg er ute, er det nok av lyder. Og så kan jeg jo gjøre opp noen saker i hodet, mens jeg løper. Det er en fin måte å bli kvitt både litt aggresjon og litt irritasjon på. Hvis jeg ikke har noe å irritere meg over, kan jeg tenke noen søte tanker eller bare lytte.

Hva er favorittmusikken din?
- Elvis og Mahler, særlig 5. symfoni, 4. sats.

Hvorfor?
- Elvis tar meg tilbake til ungdommen med alle minnene fra en ugjenkallelig avsluttet epoke. Og Mahler er en blanding av det vakreste og det mest smertefullt såre jeg vet.

Maratonkvinnen

Hva løper du 60-meteren på?
- 9,2. Det husker jeg godt. Det var i annen videregående, eller 4. gym, som vi kalte det. Jeg var fornøyd, jeg er ingen sprinter akkurat, men klarte et eller annet merke med den tida.

Hva tar du med deg på hyttetur?
- Mannen min.

Hvor mange steder har du bodd?
- Tre. Min kjære barndomsby, Kongsberg, der jeg bodde til jeg var 21 år. Så ble det Oslo, med Teaterhøgskolen og Nationaltheatret, og et år i Bergen i 1999-2000, da jeg jobbet på Den Nationale Scene. Jeg hadde det flott, men dro tilbake til Oslo igjen. Og siden har jeg bodd her.

Hvilke fem ting redder du ut hvis det begynner å brenne?
- Datter, mann og meg selv. Har et brannsikkert skap med de viktigste skattene, som er fotografier og filmer av barna opp gjennom åra. Det er vel det jeg ville syns var det viktigste. Men hvis jeg fikk tid, sikkert noen bilder fra veggene, noen tegninger fra teaterstykker vi har vært med i, og selvfølgelig noen av prisene vi har mottatt. Vel, vi er ikke akkurat dynget ned med Oscar, men noen enkle Amandaer og Blå fugler kunne det jo vært greit å få med seg.

Hva var det siste du fikset sjøl?
- Et par briller, hvor den lille skruen som holdt brillestangen på plass, var falt ut. Det var veldig nervepirrende, fordi skruen var så liten, men jeg klarte det.

Hva gjør du de siste fem minuttene før gjestene kommer?
- Stresser. Her må det prioriteres beinhardt, og velger ofte sminken.

jats@dagbladet.no