ARBEIDSANSTALT: Tukthusanordningen av 1741 innebar to offensive tiltak mot tiggere, løsgjengere og andre ulydige personer: opprettelsen av tukthuset i Christiania og opprettelsen av et offentlig fattigvesen i Akershus stift. Mangelsgården og Christian Augusts Minde på bildet ligger i Storgata. I 1812 etablerte en stiftelse en anstalt her, og fattigvesenets spinnerier ble flyttet hit. I lokalene skulle folk som trengte det få arbeide. I 1819 ble den faste anstalten etablert som et arbeidshus.Foto: J. P. Fagerback/Wikimedia Commons
ARBEIDSANSTALT: Tukthusanordningen av 1741 innebar to offensive tiltak mot tiggere, løsgjengere og andre ulydige personer: opprettelsen av tukthuset i Christiania og opprettelsen av et offentlig fattigvesen i Akershus stift. Mangelsgården og Christian Augusts Minde på bildet ligger i Storgata. I 1812 etablerte en stiftelse en anstalt her, og fattigvesenets spinnerier ble flyttet hit. I lokalene skulle folk som trengte det få arbeide. I 1819 ble den faste anstalten etablert som et arbeidshus.Foto: J. P. Fagerback/Wikimedia CommonsVis mer

Marthe (30) ble fratatt babyen og sendt på tukthus

Den gangen fattigdom var en forbrytelse.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

I DEN LILLE BYKJERNEN I CHRISTIANIA OG de store landområdene rundt byen steg prisene på basis-matvarer mot slutten av 1700-tallet. Nøden og fattigdommen ble verre. Det var forbudt å ikke ha arbeid eller tjeneste, og samtidig vanskelig å finne jobb.

Det var strenge restriksjoner på flytting for folk i hele landet. Hvis man ikke klarte å tjene til livets opphold, kunne man ikke flytte uten tillatelse.

Nesten ingen ble betraktet som «verdig trengende» og fikk fattighjelp. Da måtte man isåfall være invalid eller svært gammel. Fattighjelpen på rundt 15 skilling i uka (et brød kunne koste 5 skilling) var uansett så lav at det var nærmest umulig å overleve på den.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • *Kjøp tilgang til denne saken uten abonnement. Du belastes kun 39 kr.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn