KOMMUNISTENE VANT FOR TREDJE GANG: 5. april ble det avholdt parlamentsvalg i Moldova. Kommunistpartiet vant med rekordoppslutning. Siden har opp mot 15 000 demonstranter herjet i hovedstadens gater. De krever nyvalg og hevder kommunistene jukset. På disse plakatene står det "Kommunismen er dødens valg". Foto: REUTERS/Gleb Garanich
KOMMUNISTENE VANT FOR TREDJE GANG: 5. april ble det avholdt parlamentsvalg i Moldova. Kommunistpartiet vant med rekordoppslutning. Siden har opp mot 15 000 demonstranter herjet i hovedstadens gater. De krever nyvalg og hevder kommunistene jukset. På disse plakatene står det "Kommunismen er dødens valg". Foto: REUTERS/Gleb GaranichVis mer

Marxist-leninistene som er for EU

Kommunistpartiet i Moldova privatiserer statsbedrifter og får 50 prosent av stemmene.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- STEMMEGIVNINGEN på valgdagen foregikk på en velorganisert måte i en rolig atmosfære uten noen store hendelser innrapportert, skrev Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) etter valget i Moldova 5. april.

I deres foreløpige rapport ble valget godkjent som fritt og relativt rettferdig, det dreier seg om det eneste flerpartidemokratiet i verden hvor et parti som kaller seg for kommunister er blitt gjenvalgt i landsdekkende valg gang på gang.

Valgresultatet deres på rundt 50 prosent gjorde opposisjonelle rasende. Kommunistene hadde påfallende nok fått akkurat de 61 av de 101 representantene de trengte for å velge president alene.

I de massive opptøyene som fulgte ble 200 skadd og en person døde. Mange hundre ble fengslet i den vanligvis så rolige hovedstaden Chisinau. Opprørspoliti måtte settes inn for å ta tilbake nasjonalforsamlingen.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn