Masja (13) og Dasja (13) har Europas farligste skolevei

De to bor ved frontlinjen i Øst-Ukraina, og vokser opp midt i en krig verden har glemt.

Bestevenninner: Masja Lidnik (13) og Dasja Gornzarovskaja (13) går på skole sammen i Marinka. De er bestevenninner, men kan ikke være sammen om kveldene, men chatter kontinuerlig. Må de tilbringe natta i kjelleren, er det ekstra viktig å holde kontakt. Før krigen startet, var det 350 elever på skolen. Under de verste kamphandlingene, var det bare 80 som møtte opp. I dag går det 168 elever på skole nummer to i Marinka. Foto: Kyrre Lien
Bestevenninner: Masja Lidnik (13) og Dasja Gornzarovskaja (13) går på skole sammen i Marinka. De er bestevenninner, men kan ikke være sammen om kveldene, men chatter kontinuerlig. Må de tilbringe natta i kjelleren, er det ekstra viktig å holde kontakt. Før krigen startet, var det 350 elever på skolen. Under de verste kamphandlingene, var det bare 80 som møtte opp. I dag går det 168 elever på skole nummer to i Marinka. Foto: Kyrre Lien Vis mer
Publisert

– Se, der er dokkene jeg pleide å leke med. Og der sto TV-en min. Alt som hang på veggen smeltet. Men TV-en i stua var faktisk like hel, sier Masja.

Det er tolv varmegrader, regn og lavt skydekke i småbyen Marjinka. Hetebølgen som har rullet over Nord-Europa har ikke kommet til det østlige Ukraina. Vi står utenfor det som en gang var hjemmet til Masja Lidnik og familien hennes. Ruinen lukter fortsatt svidd, tre år etter at huset ble bombet. Det gamle jenterommet til Masja er nå et landskap av smeltet elektronikk, halvbrente dukker og knuste vodkaflasker.

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer