Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Mat for dansende mager

Sahara Beduin er en oase i Oslos asfaltørken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  SAHARA BEDUIN, sa Robinson drømmende. -  Smak på navnet. Ikke akkurat sus av Dronningens gate, selv om livet i Oslo av og til kan føles som en ørkenvandring. Men her er vi altså, bare et steinkast fra Karl Johan. Er du oaseklar?

-  Jeg er iallfall sulten, svarte Fredag, som studerte menyen utenfor inngangen. -  Og tørst som en ... nei, den blir for bløt. Inn med oss, enten det nå er stoler, krakker eller puter som venter.

-  Ryggen min roper at det helst bør være stoler, sukket Robinson. -  Må jeg sitte på pute, er jeg redd jeg ikke kommer meg opp før grensen for selv den berømte arabiske gjestfriheten er overskredet.

SITTEPROBLEMET oppsto aldri.

-  I underetasjen har vi puter på gulvet, her oppe har vi stoler som dere ser, sa den unge og svært vennlige servitøren.

Han inviterte på en rask omvisning i det eksotiske og rikt utsmykkede «beduinteltet» og unnlot ikke å nevne at restauranten forlyster sine gjester med magedans, foreløpig på fredager og lørdager. Tepper på gulv og vegger, lykter, sverd og andre gjenstander fra ørkennomadenes liv ga ytterligere næring til fantasien, og Robinson befant seg snart nærmere sand & stein enn Steen & Strøm. Menyen styrket illusjonen, og Fredag fant raskt ut at «Liten Beduinsk Caravane» fristet.

-  Da kan jeg velge åtte av de 16 smårettene (mezza) pluss to grillspyd (kylling, lam eller kebab) og salat for 259 kroner, lød det fornøyd.

-  Grillspyd på meg også, lam og kylling (kr 159) og tre mezza til forrett, sa Robinson. -  Jeg satser på sambousic (innbakt fetaost og spinat, kr 39), kibbi (oksekjøttboller med hakket hvete og beduinske kryddere, kr 47) og tabouli (et fint hakk av bulgur, persille, tomat og løk i sitron og olivenolje, kr 35.)

-  Jeg lar vår mann velge småretter for meg, bortsett fra at jeg iallfall skal ha homos, erklærte Fredag. -  Moste kikerter med sesam, hvitløk og olivenolje er bare godt. Selv uten magedans attåt.

LITT OVERRASKENDE har Sahara Beduin også fiskeretter (steinbit, laks) og scampi på menyen. Likevel er det kylling, lam og storfe som dominerer, gjerne som filetbiter stekt på grill. Lammesadel og kalvestek har også sin plass på spiseseddelen, og ørkentørken imøtegås av et nøkternt vinkart basert på et utvalg enkle franske, spanske og italienske viner til mellom 300 og 500 kroner. Servitørens anbefaling var likevel den marokkanske Domaine de Sahari (kr 329) som ble servert kjølig, og med nok smak i seg til å holde de mange rettene i sjakk.

-  Men nå er jo ikke dette spesielt sterkt krydret, hevdet Fredag. -  I forhold til for eksempel indisk mat er disse rettene ganske milde.

-  Enig, svarte Robinson. -  Kjøttet er stekt ganske hardt og har en salt skorpe, men resten er mer smakfullt enn egentlig sterkt. Grønnsakene skulle jeg gjerne sett litt friskere, men kanskje beduinene liker salaten sin litt bløtere enn jeg gjør? Den er iallfall lettere å svelge enn kameler.

TIL TONENE AV DEMPET musikk med arabiske toner og vestlige rytmer spiste Robinson og Fredag seg gjennom sine mange småretter og grillspyd. Porsjonene var rause, og de to måtte ta betenkning da servitøren opplyste at han aktet å servere arabisk kaffe med kardemomme ved slutten av måltidet og nå lurte på om en dessert kunne friste.

-  Det må i så fall bli noen «ekte beduinske småkaker», slik menyen lover, sa Fredag til sist. Robinson så langt på sjokoladekakene -  mørk og lys -  men tok til fornuft og nikket samtykkende. Valget viste seg å være vellykket, de små, søtlige kakene av en slags «baklava light»-type ble et utmerket punktum sammen med den velsmakende kaffen, som Robinson fant sterkere enn vanlig kaffe, svakere enn espresso.

-  Et interessant måltid, sa Fredag da de omsider sto ute i oslokvelden igjen. -  Selve stedet, ikke minst servicen og vennligheten, skårer nok høyere enn maten på mitt opplevelsesbarometer, og jeg syntes smårettene var bedre enn hovedrettene.

-  Tiltredes sa Robinson. -  Og det er ikke Sahara Beduins feil at jeg spiste i meste laget. Det er bare en ting å gjøre med det - hjem og danse magedans.