Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Mat gjør vin bedre

Knut Espen Misje er vinkelner ved Gastronomisk Institutt i Stavanger. Instituttet ga nylig ut boka «Fisk og vin».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Del dine beste vintips! Din beste vinopplevelse? {ndash}Jeg har hatt flere store vinopplevelser, og felles for dem er at jeg synes vin smaker best sammen med mat. Jeg vil trekke fram et fantastisk måltid med limemarinerte kamskjell med ruccolasalat sammen med en champagne, La Grande Dame 1989 fra Veuve Clicquot, som jeg fikk servert på restaurant Bevaremegvel i Stavanger for noen år siden. Det var en kombinasjon som var helt fantastisk. Riktig vin kan også løfte en matrett uendelig. Hvilke viner samler du på? {ndash}Lagringsverdige viner, gjerne riesling fra Tyskland og Alsace, fordi de tåler lagring veldig godt. Av røde viner velger jeg en Barolo fra Piemonte i Italia. Jeg liker også en god årgangsportvin, en Vintage Port, som gjerne kan nytes uten mat. Jeg kaller det meditasjonsvin. Du er spesielt glad i tyske viner? {ndash}Jeg reiser en del for vinsmakingens skyld, og synes at Tyskland er et flott vinland. I sommer var jeg i Mosel og fikk smake en imponerende vin hos Fritz Haag, en Brauneberger Juffer-Sonnenuhr 1975, som smakte utrolig ungdommelig fremdeles. Jeg synes at riesling er den beste hvitvinsdruen. Gode viner av riesling kan drikkes unge, men tåler godt lagring. De har ofte lavt alkoholinnhold, lett sødme som balanseres av fin syre og konsentrert frukt. Hvor anbefaler du å reise på vinferie? {ndash}Alle vindistrikter er spennende å besøke. Mosel og Rheingau i Tyskland, franske Bordeaux, for ikke å snakke om Alsace, et område der man virkelig kan slappe av, spise og drikke godt. Jeg kan anbefale den lille landsbyen Riebeauville, som har mange gode restauranter. Hva er nordmenns vanligste vintabber?{ndash}Vi nordmenn handler vin som en saueflokk. Mange har for mye fokus på etiketten og hvilke som får terningkast 6, hovedsakelig på grunn av lav pris. Jeg synes vi bør være mer åpne i våre vinvalg, kanskje legge i noen flere kroner og unne oss noen overraskelser. Og få bedre vin. Hvorfor er vin viktig? {ndash}For meg er vin viktig fordi jeg forbinder det med glede, god mat, gode venner, samtaler, ettertanke, fest og moro. Vin er sosialt og trivselsøkende og dessuten lett å dele med andre. Beste rødvin uansett prisklasse? Priorato Gran Reserva 1994, Rotland Torra, Priorato kr 157 ( BU 32979) {ndash}Dette er et kjempegodt kjøp på bestillingslisten til Vinmonopolet. Den kommer fra fjellområdet Priorato i nærheten av Barcelona, der det er varmt og tørt, med små avlinger som gir mye og konsentrert smak. Priorato-vinen er godt balansert og passer utmerket til mat med kraftig smak. Vinen er god i dag, men tåler lang tids lagring. Beste hvitvin uansett prisklasse? Brauneberger Juffer-Sonnenuhr Riesling Spätlese 2000, Weingut Fritz Haag, Mosel kr 168,50 ( BU 37505) {ndash}Ikke alle er klar over at den søtlige spätlesevinen kan serveres til mat, men denne passer fantastisk godt for eksempel til en god svinefilet med kremet grønnpeppersaus og sautert sopp. Sødmen i vinen demper den sterke peppersmaken og renser fettsmaken. Favorittrødvin under hundre kroner? J.P. Garrafeira 1995, J.P. Vinhos, Palmela kr 97 (BU 7006) {ndash}Dette er en portugisisk vin laget på periquitadruen i en tradisjonell vinstil med masse syre og tannin, men med fin aroma. En rustikk vin som trenger mat ved siden av, slett ingen terrassevin, dette. Den smaker av overmodne jordbær, tobakk, lær og sopp, og blir fantastisk sammen med en kraftig rett, for eksempel brassert lam og bønneragu. Favoritthvitvin under hundre kroner? Hochheimer Hölle Riesling Kabinett 1999, Weingut Franz Künstler, Rheingau kr 96,80 (BU 32369) {ndash}Dette er en litt søtlig hvitvin som vil passe fint til asiatisk mat, for eksempel en sterk tom yam-suppe. Rheingau-vinene er stilige, elegante viner som står seg fint til trendy, sterk mat. Den sterke maten vil gjøre at vinen framstår som mindre søt, faktisk. [email protected]

Hochheimer Hölle Riesling Kabinett 1999.
Hele Norges coronakart