Matpakketid

Det er mye glede i mat du ikke spiser selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BARE TENK PÅ DET: Den første presangen noensinne, den mest universelle gaven, er mat. Hvis vi mennesker ikke hadde hatt en tradisjon for å gi bort eller dele mat, ville vi ikke vært noen ting. Vi kunne ikke overlevd som art. Vi ville ikke en gang vært dyr – dyrene deler jo med sine barn og medlemmer av flokken – vi ville vært fisk. Det er ikke bare en nødvendighet å dele mat. Der også et ritual som markerer samhold og nærhet.

Som den amerikanske forfatteren MFK Fisher skrev: «Det er en sammensmeltning av mer enn våre kropper når brød brytes og vin drikkes.» Derfor er det vanlig i mange kulturer at man sender maten rundt bordet, at man tar med noe spiselig når man kommer på besøk. Det er symbolet på at vi ikke er dyr (eller fisker), at vi ikke kjemper mot våre artsfeller. På samme måte som vi smiler for å vise at vi ikke har hoggtenner, deler vi mat for å vise at vi er på samme lag, at vi har gode intensjoner.

OG EN GANG I ÅRET HAR VI – like mye av rituelle og sosiale grunner som av religiøse – gavefest. Det er lett å glemme det, men den rituelle gavegivingen er en del av den samme urgamle og urmenneskelige kommunikasjonen, men denne gangen på individnivå. I julas gavebytte gir vi bort noe, samtidig som vi får noe tilbake. Og gevinsten ligger i det som er sagt – det skjulte, men ikke så hemmelige budskapet: – Jeg liker deg. (Eller i det minste: «Jeg bryr meg om deg/regner deg som en av flokken.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer