Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Med bordell som nabo

- Halliken er hyggelig, en grei fyr. Damene er blide. Nei, det plager meg ikke i det hele tatt, jeg merker faktisk ikke noe til bordellet, smiler den unge, blonde tyske kvinnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN: (Dagbladet.no): Hun står med nøkkelen i døren, skal inn i huset hvor hun bor. I første etasje holder bordellet Angie til. Hun og de andre naboene vet godt hva som foregår i den beskjedne leiligheten, de røde blinkende lysene i vinduene forteller sitt. I Tyskland betyr nemlig et rødt lys i vinduskarmen at i denne leiligheten kan man få kjøpt sex.

- Jeg hører aldri noe bråk fra bordellet. Det er helt greit at de har åpent, mener naboen.

HOLDNINGEN TIL BORDELLER er stort sett avslappet. Berlinerne er vant til dem.

- Jeg kom hjem en dag, og da sto en fyr der og satte opp en rød lampe ved inngangen min. Han fortalte at han og kjæresten og et par andre jenter skulle åpne et bordell, håper det er ok, sa han, smiler Ulrike Heimes, også bordell-nabo.

Hun undrer seg over den store interessen for bordeller og prostitusjon i Sverige og Norge for tiden. Bordellene har jo alltid vært der, mener hun, ingen stor greie. Og vokabularet er på plass. «Hure» (hore), «Zuhälter», (hallik), «Freier» (horekunde) eller «Puff» (horehus), prostituerte, mannen i gata, forskere, kvinneorganisasjoner bruker ordene fritt. I Berlin lar få seg sjokkere eller opprøre av de utallige bordellene i bygårdene.

- Han som drev horehuset i oppgangen min sa jeg skulle ta en tur innom og hilse på, og det gjorde jeg flere ganger. Jeg drakk kaffe med jentene som jobbet der, helt normale, greie jenter. Heimes trekker på skuldrene. Ingen stor greie.

DEN VANLIGSTE FORMEN for bordell i Berlin, er en helt vanlig leilighet i en bygård. Det finnes utallige av dem. Kvinnene som jobber på et slikt bordell betaler gjerne romleie til en bordellmamma. 100 euro - 800 kroner - er vanlig for en kunde å måtte betale for en time. Av disse betaler den prostituerte gjerne 20 eller 30 euro i leie for å få bruke soverommene. På et veldrevet, profesjonelt, legalt bordell kan kvinnene komme og gå som de vil. De velger selv hvem de vil betjene.

- Bordellet i blokken min besto rett og slett av fire soverom og et kjøkken. Leiligheten var helt lik min et par etasjer over. De innredet soverommene tematisk: ett hadde en himmelseng og puter og sløyfer, et annet hadde speil i taket og kjetting og lær på veggen og pisk i hjørnet, mens de to siste var ganske enkle, forteller Heimes.

image: Med bordell som nabo

- Kundene ventet på kjøkkenet. Det var også der de prostituerte samlet seg mellom jobbene for å drikke kaffe og småprate med kollegene.

- Først var jeg litt betenkt. Jeg hadde ikke spesielt lyst til å ha kåte menn løpende rundt i trappeoppgangen min. Men jeg merket rett og slett aldri at de var der. Det var et slags dag-bordell som hadde åpent fra klokken 12 til 24, så det var aldri noe bråk om natten.

MANGE BORDELLER har strenge regler. På hjemmesiden til et av Berlins mest kjente, ligger regelverket ute: Narkotika er forbudt. Rommene skal luftes etter bruk, og det er ikke lov å la kondomer ligge igjen. Før rommet tas i bruk, skal vinduet lukkes, slik at naboene ikke blir forstyrret. Av den samme grunnen er det ikke tillatt å bruke telefonen eller å snakke i bakgården.

Den unge, blonde vrir nøkkelen om. Bak henne ringer en mann på den røde ringeklokken. Et diskret «bzzzzzzzz» åpner døren for ham, og med et litt fårete smil sklir han inn. Natten er ennå ung, og Angie stenger ikke dørene før solen står opp.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

NABOENE BRYR SEG IKKE:</B> I Berlin er de vant til bordeller.
<B>EN VANLIG LEILIGHET:</B> Fire rom og kjøkken har bordellet Angie.