Med psykopatiske trekk

Revolvermannen som formet en hel generasjon norske menn fyller 150 år.

Bli med på Dagbladet.no og Schibsted Forlagenes Morgan Kane-konkurranse!

Vinneren får de første 20 bindene i serien om Morgan Kane.

«DU ER STOR, sa hun. Hun svaiet litt.

Han grep henne. Han kjente det gikk et gys gjennom den varme kroppen.

Han smilte ned i det ovale ansiktet. Tennene hadde en kald rovdyrglans.

- Vi skulle ikke, sa hun stakkåndet.

- Snakk for deg selv, svarte han. - Jeg skal.

Han bar henne bort til sengen. Revolveren slapp han ned i støvleskaftet. Kombinasjonen tequila-bourbon gjorde ham svimmel.

Hun så opp på ham da han kledde av henne. Hun var som han hadde trodd - og håpet.

Han bet henne i den glatte magen.

Hun vred seg. - Dette er ikke riktig, sa hun lavt og stakkåndet.

- Dette, svarte Morgan Kane og gled lenger ned på henne, - er triple action.»

SITATET OVER ER et klassisk Morgan Kane-sitat, hentet fra boken Blodsporet til Santa Fe.

Texas Rangeren som senere ble US Marshal er Norges største westernhelt noensinne. I år er det 150 år siden han ble født.

Romankarakteren ble skapt av forfatteren Kjell Hallbing, og har satt sitt preg på en hel generasjon norske menn, og kanskje noen kvinner også.

Som Ingebrikt Steen Jensen sa det i Vårt Land:

- Mer enn av rockere, revolusjonære og intellektuelle til sammen, er mennene i min generasjon formet av en revolvermann.

Noen i vår generasjon ble myke og forståelsesfulle overfor kvinner [...] Men det ble ikke til noe med den gjengen. I dag jobber de som sosionomer eller keramikere, går med skjegg og slappe sko, leser Erik Fosnes Hansen, lytter til Bjørn Eidsvåg og er monogame.

De av oss som leste Kane [...] vi er i dag sentralbanksjefer og programledere, går i skarpskårne dresser, har et hav av sønderknuste kvinnehjerter i vårt kjølvann og spiser biff med stekte poteter.

MORGAN KANE-BØKENE fikkenorm suksess, og er solgt i rundt 20 millioner eksemplarer.

Den første boken i serien, Uten Nåde, kom ut i 1966. De neste bøkene ble utgitt i rask rekkefølge. Forfatteren Kjell Hallbing (1934-2004), eller Lois Masterson som han kalte seg, jobbet opprinnelig i bank. Men da bøkene ble populære, viet han seg til skrivingen. I alt ble det 83 bøker om Morgan Kane.

I tillegg skrev han syv bøker i Diablito- og El Diablo-serien, om Morgan Kanes sønn. Den siste utgitt så sent som i 1997.

Forfatteren Jan Kjærstad er en av mange Morgan Kane-elskere. Han leste bøkene da han var ung:

- De var en sann svir å lese. Opplevelsen av å bli revet med av fiksjonen, at man glemmer tid og sted - det var bøker som dette som fikk meg til å begynne å lese litteratur! Veien er ikke lang fra Hjortefot og Morgan Kane til Robinson Crusoe. Jeg vil aldri kunne få meg til å si at bøkene var dårlige.

- Morgan Kane er en karaktertype som leserne liker å projisere følelsene sine inn i. Han er den snille helten som får jenta i premie, sier professor ved institutt for nordisk og lingvistikk ved universitetet i Oslo, Gudleiv Bø, til Magasinet på nett.

Bø skrev om westernhelten i boka «Populærkultur og kjønnsroller» fra 1993. Han mener serien kan leses som en angst- og ønskefantasi for unge menn. Og at bøkene er utrykk for en særegen guttekultur.

IKKE ALLE HAR vært like begeistret for Kane. Serien var ikke særlig anerkjent som god litteratur på 60- og 70-tallet, og Hallbing fikk kritikk for brutalitet, sadisme og det menneskesynet bøkene representerte.

- Kane er en typisk reaksjonær revolvermann. Jeg syntes aldri bøkene holdt mål, men så var jeg voksen da jeg leste dem også. Jeg har alltid vært på indianernes parti, sier forfatter Jon Michelet.

MORGAN KANE KOM til verden for 150 år siden, i følge de uoffisielle fan-sidene til Trond Sollihaug.

Den eksakte fødselsdatoen er ukjent, men det påstås at han ble født et sted på Santa Fe-veien. Kane jaktet ned og drepte et usannsynlig stort antall skurker før han skal ha omkommet i 1911. Eller -  det finnes et ørlite håp om at han overlevde, hvis man leser historien i bok nummer fire i El Diablo-serien, Stormens øye.

- Kane utviklet seg gjennom serien. Kjell Hallbing skrev de første ti-tolv bøkene svært raskt. Men bøkene ble etter hvert mye bedre fortalte historier - rett og slett god prosa, forklarer Gudleiv Bø.

Serien har ofte forbausende nøyaktig miljø- og tidsskildringer. Ved flere anledninger er fortellingene om Kane lagt til faktiske historiske hendelser, som den berømte duellen ved Tombstone. På den måten gis Kane et skinn av å være en historisk figur.

Men nei, dessverre, Kane har aldri eksistert i virkeligheten.

MENNESKET MORGAN KANE ble en ganske nyansert karakter etter hvert, like mye en anti-helt som en helt. De fleste kjenner de karakteristiske trekkene:

- Den senete, harde skarpskytteren trekker på 1/5 sekund, har et stjerneformet arr på høyre håndbak og en lam ringfinger på høyre hånd, festet med skinnmansjett til langfingeren. Og en hvit stripe dødt hår over høyre tinning. Han er svak for kvinner og hasard, men også nervøs, innesluttet, og med psykopatiske trekk, står det i alle Kane-bøkene. 

- Kane er en sammensatt figur. Han er helten, men med problematiske sider. Han er følelses-skremt, og klønete i sosiale sammenhenger. Og hissig og voldsom. Men han er også en tradisjonell helt i det at han har en ridderlig sans for de gode, og forvarer de svake mot skurken, utdyper Gudleiv Bø.

JAN KJÆRSTAD hevder han har hentet mye fra Hallbings forfatterskap, og fra spenningssjangren generelt:

- Jeg har lært mye av disse bøkene, bevisst eller ubevisst. Jeg vil ha leseren med meg når jeg skriver, spenningsmomentet er viktig. Hallbing bruker kjente plott fra verdenslitteraturen. Du finner disse i rendyrket form i populærlitteratur som Morgan Kane, hevder han.

Kjærstad forklarer noen av de universelle triksene som finnes i Kane-bøkene:

- Hevn er et av de grunnleggende plottene og film og litteratur. Du banker opp han som slo broren din, og balansen er gjenopprettet. Særlig for gutter er hevnen uimotståelig. Ofte legger Hallbing inn en motstand i bøkene: Etter å ha etablert en konflikt og en skurk Kane skal ta, opplever Kane å bli skadet, eller satt tilbake på en annen måte. Han må trene seg opp på nytt, og oppgaven ser helt umulig ut. Når han tross all motstanden klarer å ta skurken likevel, opplever leseren en utrolig tilfredsstillelse, sier han.

MORGAN KANES KVINNER har alltid vært helt sentrale i fortellingen. Selv om kampen mot skurken, jakten, tilbakeslagene, den uoverkommelige hindringen og duellene tar opp mesteparten av de 150 sidene i hver bok, er det kvinnene som er førstepremien.

Ikke minst for leseren.

- Kane er en tradisjonell ridder, og superelsker, naturligvis. Men hans forhold til kvinner handler aldri om stabile relasjoner. Kvinnen er bare et mål, noe å streve etter, sier Gudleiv Bø.

«Annie MacLoughlin sto for oss svært unge frem som en av de store Kanedamene. Hun var avbildet splitter naken på coveret, med sløret blikk og tunge bryster som kunne få en hvilken som helst fjortenåring til å ønske seg til det ville vesten og det straks. - Jeg visste det da og jeg vet det nå. Morgan Kane er en gutteting.»

Det skriver NRKs Atle Nielsen, som har presentert sine favoritt-kvinner i en kåseri-serie i Herreavdelingen.

Etter noen få øyeblikk i Kanes nærvær blir de aller fleste damene mo i knærne, hete i blikket og direkte inviterende. Morgan Kanes ville vesten er full av unge og vakre kvinner, en del av dem både svikefulle og mystiske. Mange av Kanes kvinner er ofte skurkens eiendom og må reddes av Kane. Og de er umiddelbart tiltrukket av ham. Han forlater dem ofte kort tid etter.

- For meg var Kanebøkene absolutt pirrende. Men så ble jeg pirret av alt fra Bjørg Vik til Morgan Kane og, da, i den alderen, sier Jan Kjærstad.

Han medgir at det skulle mer til etter hvert som han ble eldre.

IKKE ALLE VAR like begeistret for kvinnesynet i Kanes bøker da de kom ut på 60- og 70-tallet. En «Wild West-fascist» kalte anmelder Tor Edvin Dahl ham i Aftenposten i 1971:

- Kane-bøkene er eksponenter for en direkte kjønnshets, en utvetydig nedvurdering av kvinnen. Kane-bøkene er skremmende fordi de blir lest av tusener overalt i Norge. Kane er et sykdomstegn, en skremmende advarsel, mente han.

Nå i dag er det ikke mange som roper i indignasjon. Litteraturprofessor Eivind Tjønneland forsvarer western-helten på denne måten:

- Når det står om liv eller død, og Morgan Kane skal avgjøre det hele på et tiendedels sekund, sier det seg selv at han ikke har tid til å diskutere likestilling med duellanten innen han trekker, uttaler han til VG.

WESTERN-BØKENE i den norske populærlitteraturen er erstattet av krim og fantasy-bøker. Morgan Kane-epoken er etter alt å dømme forbi, og kommer neppe tilbake. Men Kane-fantaster finnes fremdeles over hele landet. Kanskje litt tynne i håret etter hvert.

Også kritikerne hilser 150-åringen med en viss stil etter så lang tid:

- Jeg får bøye min indianerfjær og nikke og si: farvel, Morgan, og ri inn i indianerfjellene. Så får han ri hvor faen han vil, avslutter Jon Michelet.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

KVINNENE: Ingen Kane-bok uten at helten erobrer minst en varmblodig kvinne, som Annie MacLoughlin i Oklahoma Terror. Ofte er kvinnen premien etter alt strevet Kane har hatt med å fange skurkene.
IKKE FULLT SÅ FAN: Jon Michelet holder heller med indianerne.
LOVENS LANGE ARM: I de fleste bøkene er Morgan Kane Texas Ranger eller US Marshall og fanger et utrolig antall skurker.
- SÆREGEN GUTTEKULTUR: Morgan Kane-bøkene kan leses som en angst- og ønskefantasi for unge menn, sier litteraturprofessor Gudleiv Bø. Han har forsket på populærkultur og kjønnsroller.
<B>FORFATTEREN: Kjell Hallbing (1934-2004) jobbet opprinnelig i bank. Men da bøkene om Morgan Kane ble populære, sluttet han i banken og begynte å skrive på heltid. I alt skrev han 83 bøker om Morgan Kane.
INSPIRERT AV MORGAN KANE: - Det var spenningsfortellinger som Morgan Kane som fikk meg til å bli glad i å lese, sier forfatter Jan Kjærstad.
NORGES STORE REVOLVER-HELT: Morgan Kane er en sammensatt figur. Han er klønete i sosiale sammenhenger, hissig og voldsom. Men han er også tradisjonell helt, ridderlig, har sans for de gode, og forvarer de svake mot skurkene.
SALGSSUKSESS: Morgan Kane-bøkene er solgt i hele 20 millioner eksemplarer.