Med silikon-forbud

Nordmannen Petter Hegre skal erobre verdensmarkedet med sitt nye mannfolkblad. En av nakenmodellene er kona.

Med silikon-forbud

FOLK ER LEI SLÅBROKEN til Hugh Hefner! Magasiner som Playboy og Hustler faller dramatisk. I Tyskland slutter de å utgi Playboy og i Frankrike tjener de ikke en krone på bladet, sier fotograf Petter Hegre til Magasinet på nett.

  Det er i dette erotiske landskapet nordmannen nå skal lansere sitt nye magasin. «HEGRE: The New Nude» heter bladet, som i følge fotografen slett ikke jobber mot alle odds.

  Med verdenslanseringen håper han å bli en ny, mektig, men bedre utgave av Hefner.

  - Folk er lei kunstig, uekte, iscenesatt erotikk. Det selger ikke lenger! Det er ikke respektfullt overfor kvinner, folk vil ha noe intimt og ekte, sier Hegre på telefonen fra Portugal. For det er her han bor og jobber, når han ikke pendler til Paris da. UNG OG NAKEN MIA. Petter Hegre er kanskje mest kjent i Norge for å ha tatt noen famøse nakenbilder av bysbarn Mia Gundersen.

  Bildene dukket opp i Se og Hør mot Gundersens vilje.

  Fotografen hadde solgt nakenbilder av henne, ifølge Stavanger Aftenblad fikk Hegre 80 000 kroner for bildene. Bildene var tatt i 1996, da Mia enda ikke hadde nådd den norske stjernehimmelen.

  Mia kjøpte til slutt bildet selv, og ville auksjonere det bort til et veldedig formål. Etter noen runder i media, endte nakenbildene opp som blikkfang i annonser for Tele2. MED KONA PÅ FRONT. I 2000 ga han ut boka «My Wife» med nakenfoto av sin daværende kone, islandske Svanborg. Skilsmissen falt sammen med utgivelsen i Norge.

  - I dag er det et trist kapittel. Det var noe vi begge var 100 prosent enige om å gjøre, sa Hegre i 2002.

  Etter dette flyttet han til Portugal, ikke minst lei av kritikk og jantelov i Norge, men også fordi det er lettere å drive nakenfotografernig i varmere land.

  Hegre har også tatt en rekke bilder av sin nåværende ukrainske kone Luba(23), som figurerer på en rekke sider i det nye magasinet. Han tar mange bilder av jenter fra Øst-Europa. Ifølge Bergens Tidende betaler han fattige jenter herfra mellom 50 og 500 dollar for modelljobbing. 500 000 I OPPLAG. Det er den store planen for den første utgaven av det nye magasinet som kommer i oktober. Så langt er det kommet et prøvemagasin trykket i kun 1000 eksemplarer. Men i høst skjer det på ordentlig. Og da er hele verden tumleplassen.

  - Store markeder er Canada, USA, Japan, Sentral-Europa. Og vi kommer nok i Norge også. Jeg er jo norsk. Norge er ikke et nummer-en-land, men det er et marked.

  Petter Hegre startet med internett. Han laget en nettside med erotiske bilder som han hadde tatt, og siden har det ballet på seg.

  På nettstedet sitt Hegre Archives tjener han fortsatt penger på nakenbilder. Hegre bevilget seg et utbytte på 927.000 kroner for 2003. I 2002 var utbyttet 798.000 kroner. Omsetningen i fjor var på 3,7 millioner kroner, ifølge Stavanger Aftenblad.

  Men han vil ikke assosieres med pornografi, og understreker at det dreier seg om smakfulle bilder.

   Det har siden blitt både bøker og utstillinger. Det er et stort, tysk forlag som står bak Hegre denne gangen. Han selv har ansvaret for den kreative delen av arbeidet med bladet. NAKNE, NATURLIGE DAMER. Den første utgaven er på 132 sider. Magasinet skal komme fire ganger årlig og det skal koste rundt 6 euro.

  Mellom damebildene er det reportasjer og intervjuer. Her har New Yorks nye superkokk åpnet seg og Petter har reist rundt i verden på reisereportasje med avkledde jenter.

  - Man kan jo si at forskjellen er at jentene er nakne, forklarer han.

  - Jeg jobber personlig, og det er naturlige jenter. Jeg ser en trend når det gjelder denne typen bilder. Dette vil nok flere magasinet henge seg på. Overalt daler interessen for den gamle typen bilder.

  Erotikk er hovedtemaet i bladet, og det er nakne modeller på mellom 18 og 25 år som dominerer.

  - Men det er ikke vulgært, det er et soft magasin. Det er ikke kvinnenedverdigende.

  Samtidig kan du ikke forvente deg Cupido-kopi når bladet kommer i butikkene. Hegre kaller sitt blad mer «estetisk.» KONA STILLER OPP. På forsida av det første nummeret er Hegres kone Luba Shumeykofra Kiev i Ukraina modell. Hun jobber dessuten fotograf, de kaller magasinet et samarbeidsprosjekt.

  - Vi har hele verden som nedslagsfelt. Det er ganske stort. Første nummer skal lanseres nesten globalt. Det er jo mer vanlig å starte i et land. Jeg er en outsider fra lille Norge. Foreløpig er det et kjekt eventyr, vi har ikke mistet bakkekontakten.

  I pressemeldingen for det nye bladet slås det likevel på stortromma. Hegre kan bli den nye Hugh Hefner, sies det.

  «Playboy meets National Geographic» uttaler en kvinne ved navn Joana Burgues fra Galeria Fotonauta i Barcelona. Og denne ukjente kjenneren av erotiske blad fortsetter: «Dette er antakelig det viktigste publiseringsprosjektet i sin sjanger det siste tiåret. Mr. Hegre kan komme til å bli like innflytelsesrik i de kommende tiårene som Mr. Hefner har vært tidligere.»

   KUN NATURLIG. Hegre har satt som krav at ingen av modellene i magasinet har silikon.

  Han har speidere ute for å finne de rette damene, og reiser verden rundt og fotografere dem. Han er stolt av dem.

  - Modellene må være sunne og friske og positive. Om de ikke føler at behagelig, blir heller ikke bildene bra. Dette er toppmodeller, ja de vakreste jentene som finnes i verden, skryter han.

  For Hegre er opptatt av det naturlige. Da han skulle fotografere temaet «livets begynnelse», kom den blodige morkaken til hans nyfødte datter opp i kjempeformat på veggen.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og har ikke vært publisert i papirutgaven. Eventuelle henvendelser kan rettes til:

astrid.meland@dagbladet.no

LUBA PÅ FORSIDA: Petter Hegre har tatt bilde av kona Luba, som pryder forsiden av det nye magasinet. Foto: PETTER HEGRE
TAR BILDER ØSTEUROPEERE: Petter Hegre reiser verden rundt for å ta nakenbilder. Mange av jentene er fattige østeuropeere.Foto: PETTER HEGRE
IKKE PORN0: Smakfulle erotikk skal være det bærende elementet i det nye bladet som har fått tittelen «HEGRE: The New Nude»Foto: PETTER HEGRE
LUBA PÅ NYTT: Aller mest bilder tar Hegre av kona, som figurerer på en rekke bilder inne i bladet.Foto: PETTER HEGRE
BARE EROTIKK: Hegre konsentrerer seg nå kun om erotiske bilder. Tidligere har han jobbet med reklame, tatt portretter, besøkt AIDS-barn, sigøynere og sinnssykehus i Romania.Foto: PETTER HEGRE
TOK BILDE AV DATTEREN: Hegres toåring med en sigarett i munnen vakte oppsikt i Norge. I utlandet føler nordmannen seg bedre mottatt. Her en dobbeltside i det nye magasinet. Foto: PETTER HEGRE