Mektig franskmann

Enkel middag eller kakelunsj de luxe? Chocolat, oui-oui!

-  NEIDA, sa Robinson til en lett bekymret Fredag, -  du får ikke bare sjokolade hos Chocolat. Vi snakker tross alt om et franskinspirert lunsj- og middagssted, og selv om innehaveren er fransk mester i sukkerkunst og konditori, lever verken han eller gjestene hans av desserter alene.

-  Utstillingsvinduet bugner iallfall av lekre kaker, sa Fredag. -  Visst ser de fristende ut, men jeg kunne tenke meg noe med litt mer substans innledningsvis. Og hvis du gjør alvor av å bestille kake til forrett, sjokolade til hovedrett og is, frukt, kake og sjokolade til dessert, skjer det helt og holdent på eget ansvar. Utgifter til pumping og avsukring belastes din konto. Avtale?

-  Avtale, svarte Robinson og kjente tennene løpe i sjokoladesaus.

JEROME VINCENDEAU åpnet Chocolat i første etasje av SAS-hotellet høsten 2005. Det lyse, lette lokalet med inngang fra St. Olavs gate rommer 60 gjester, og har sjokoladeverksted i flukt med inngangspartiet. Robinson kastet lange blikk i den retning under studien av menyen, men overvant søthungeren da bestillingens time var inne.

-  Først risotto med chèvre, sjampinjong, asparges og gressløk (kr 89), deretter rødvinsmarinert lammelår med gratinerte poteter i form (kr 199), kom det tappert. Fredag trakk et lettelsens sukk og bestilte risotto med sopp og scampispyd (kr 179) som hovedrett, og aspargessuppe med kamskjell (kr 79) som forrett.

-  Og gjerne husets hvitvin (kr 59/glass) til forrettene, hvis den ikke blir helt feil, spurte Robinson. Den unge, blide servitøren forsikret at det ville gå helt utmerket.

OLIVENBRØD, pariserloff, vin og vann kom fort. Mens Fredag inspiserte toalettet - som fikk meget godt skussmål - fordypet Robinson seg ytterligere i menyen. Den inkluderer en rekke fristende, varme småretter og salater, en tallerken med oster og spekemat fra Sør-Europa samt barnemeny. Og ikke minst et utvalg sandwicher.

Men dessert- og kakemenyen - der is, frisk frukt, brownies og muffins inngår - er og blir det som gjør Chocolat spesiell. Og da først og fremst porsjonskakene med ulike typer mousse - sjokolade, karamell, markjordbær med mer.

-  RISOTTOEN har perfekt konsistens og god chèvresmak, fastslo Robinson, mens Fredag fant aspargessuppa med stekte kamskjell god, om enn i kraftigste laget til forrett å være. Fortsettelsen, en noe pregløs risotto med sjampinjong og fem varme kjempereker på spyd, vakte moderat begeistring hos Fredag, mens Robinson gledet seg over tre tjukke skiver mørt, rosastekt lammelår i sjysaus. Også den anbefalte, korrekt tempererte glassvinen, en enkel, men godt balansert Sélection Cabernet Sauvignon 2004 (kr 61/glass, 289/flaske) falt i smak.

-  Skjønt, dette er også nesten i kraftigste laget sammen de mektige potetene. Jeg skal jo ha plass til dessert også, lød den milde innvendingen, som Fredag nådeløst punkterte: «Det er jo lov å legge igjen noe på tallerkenen, da!»

-  Ja? sa Robinson. -  Min lutheranske arv har innprentet i meg at det er en synd å ikke spise opp alt. Men det gjelder kanskje ikke her i den franske utposten? Kelner, gis der syndsforlatelse ved utgangen?

ETTER NØYE avveielser foran kakevinduet, valgte Fredag en appelsin- og sjokolademousse (56 prosent kakao, kr 44) som avslutning, mens Robinson slo til med vanilje- og sjokolademousse (70 prosent kakao) med is og friske frukter (kr 59). Med perfekt luftig-fast balanse og fint definerte smaker innfridde begge kakene forventningene et navn som Chocolat inngir, og ble, sammen med god, fransk espresso (kr 24), et verdig punktum for måltidet.

-  Kanskje ville jeg først og fremst søkt hit for en god lunsj. Men stedet holder mål som en trivelig, upretensiøs middagsrestaurant også, konkluderte Fredag. Robinson, nå i metteste laget til å ytre seg, nikket samtykkende.

-  Det beskjedne franske rødvinsutvalget kunne bydd på et par italienske og spanske alternativer. Men ellers er jeg godt fornøyd, kom det. -  Og skal jeg noen gang ha kakelunsj, vet jeg iallfall hvor. 

robinson&fredag@dagbladet.no