Du leser nå Dagbladet Pluss

Mektigst i verden

Oj, desserten er brent!

Borgerlig spatak: På 1600-tallet skulle man gjøre kullspaden rødglødende i ovnen og bruke den til å lage lokket på crème brûlée. Andreas Viestad bruker et brennjern.
Borgerlig spatak: På 1600-tallet skulle man gjøre kullspaden rødglødende i ovnen og bruke den til å lage lokket på crème brûlée. Andreas Viestad bruker et brennjern.Vis mer

Crème brûlée er kanskje den mest perfekte av alle desserter, den har alt som en hjemmelaget vaniljeis har uten at du behøver iskremmaskin, den er som en karamellpudding med dannelse. Og den er mektig. Mens andre klassiske oppskrifter kan være vanskelige å spore, har oppskriften på crème brûlée sin opprinnelse et helt konkret sted, i boka «Le cuisinier royal et bourgeois» — Et rojalt og borgerlig kjøkken blir en løs oversettelse, fra 1691. I originalen blir man bedt om å legge kullspaden sin inn i ovnen til den blir glødende, og å bruke denne til å lage det brente lokket.

CRÈME BRÛLÉE

Under det brente lokket kan det være mange smaker. Originalen fra 1691 er smaksatt med kanel og sitrusskall, men det vanligste er å bruke vanilje. I så fall må du bruke ei skikkelig vaniljestang — aller best blir det med feite, aromatiske vaniljestenger fra Tahiti eller Reunion.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

UT ÅRET*

KUN I SEPTEMBER

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP UT ÅRET*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UT ÅRET* 100 kr ut året. 0,83 kr per dag.

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris måned etter tilbudsperioden (99,-/måned) Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE**

PRØV PLUSS

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE**

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE** 1 kr for første uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr for 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr for 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449,-/6 mnd) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris måned etter tilbudsperioden (99,-/måned) Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • **Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris uke etter tilbudsperioden (55,-/uke) Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Øvrige abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.