Borgerlig spatak: På 1600-tallet skulle man gjøre kullspaden rødglødende i ovnen og bruke den til å lage lokket på crème brûlée. Andreas Viestad bruker et brennjern.
Borgerlig spatak: På 1600-tallet skulle man gjøre kullspaden rødglødende i ovnen og bruke den til å lage lokket på crème brûlée. Andreas Viestad bruker et brennjern.Vis mer

Mektigst i verden

Oj, desserten er brent!

Crème brûlée er kanskje den mest perfekte av alle desserter, den har alt som en hjemmelaget vaniljeis har uten at du behøver iskremmaskin, den er som en karamellpudding med dannelse. Og den er mektig. Mens andre klassiske oppskrifter kan være vanskelige å spore, har oppskriften på crème brûlée sin opprinnelse et helt konkret sted, i boka «Le cuisinier royal et bourgeois» — Et rojalt og borgerlig kjøkken blir en løs oversettelse, fra 1691. I originalen blir man bedt om å legge kullspaden sin inn i ovnen til den blir glødende, og å bruke denne til å lage det brente lokket.

CRÈME BRÛLÉE

Under det brente lokket kan det være mange smaker. Originalen fra 1691 er smaksatt med kanel og sitrusskall, men det vanligste er å bruke vanilje. I så fall må du bruke ei skikkelig vaniljestang — aller best blir det med feite, aromatiske vaniljestenger fra Tahiti eller Reunion.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

UKE

Prøveuke*

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 0 kr per uke. 0 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. *Fornyes til normalpris når gratisperioden utløper (55kr/uke). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

ÅR

795 kr

(2,18 kr per dag)

KJØP ÅR

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

ÅR 795 kr per ett år 2,18 kr per dag. Abonnementet løper til det sies opp.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter gratisperioden (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.