Borgerlig spatak: På 1600-tallet skulle man gjøre kullspaden rødglødende i ovnen og bruke den til å lage lokket på crème brûlée. Andreas Viestad bruker et brennjern.
Borgerlig spatak: På 1600-tallet skulle man gjøre kullspaden rødglødende i ovnen og bruke den til å lage lokket på crème brûlée. Andreas Viestad bruker et brennjern.Vis mer

Mektigst i verden

Oj, desserten er brent!

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Crème brûlée er kanskje den mest perfekte av alle desserter, den har alt som en hjemmelaget vaniljeis har uten at du behøver iskremmaskin, den er som en karamellpudding med dannelse. Og den er mektig. Mens andre klassiske oppskrifter kan være vanskelige å spore, har oppskriften på crème brûlée sin opprinnelse et helt konkret sted, i boka «Le cuisinier royal et bourgeois» — Et rojalt og borgerlig kjøkken blir en løs oversettelse, fra 1691. I originalen blir man bedt om å legge kullspaden sin inn i ovnen til den blir glødende, og å bruke denne til å lage det brente lokket.

CRÈME BRÛLÉE

Under det brente lokket kan det være mange smaker. Originalen fra 1691 er smaksatt med kanel og sitrusskall, men det vanligste er å bruke vanilje. I så fall må du bruke ei skikkelig vaniljestang — aller best blir det med feite, aromatiske vaniljestenger fra Tahiti eller Reunion.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn