FRA MELK TIL OST: Melk, rett fra kua, varer ikke mange dager. All verdens bakterier, de fleste snille, men noen sure og kjipe, herjer nedi melka, og uten pasteurisering varer den ikke. Derfor må jeg gjøre slik budeier og bønder har gjort siden tidenes morgen: Lage ost.
FRA MELK TIL OST: Melk, rett fra kua, varer ikke mange dager. All verdens bakterier, de fleste snille, men noen sure og kjipe, herjer nedi melka, og uten pasteurisering varer den ikke. Derfor må jeg gjøre slik budeier og bønder har gjort siden tidenes morgen: Lage ost.Vis mer

Melkeveien: Slik kan du lage mozzarella fra bunnen av

Du trenger andre for å klare deg selv.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Skal du drive selvberging? Det er på mange måter verdens dårligste idé. Gården i Viestad i Farsund, der min familie så vidt overlevde gjennom beinhardt arbeid, streng gudfryktighet og utvandring, er ikke ved første blikk det beste utgangspunktet for et slikt eksperiment. Ikke ved andre blikk heller. Gården er liten, full av knauser og fjell, ikke jorder, og er nå ganske gjengrodd, tross geitenes ivrige beiting.

Uthusene er gjort om til kjøkken og skrivestue, og i det gamle fjøset står det malingsspann og varmtvannstank. Men det er da også mange gradsforskjeller på min selvbergingsromantikk og forne tiders selvbergingsrealisme.

For det første er jeg her bare på sommeren, så jeg trenger ikke tenke på hva vi skal leve av på vinteren. For det andre har jeg råd til råvarer utenfra, hvis det er det jeg ønsker. Det er bare det at det man har skaffet selv, har en mye større verdi enn det som er kjøpt.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn