Men det er utenpå

Marinader er gode selv om de ikke funker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JEG BLANDER sammen krydder, urter, soyasaus, vin og litt finhakket hvitløk. Så heller denne jeg marinaden over kjøttet. Jeg må vente litt mens marinaden gjør jobben sin. Så jeg teller til fire. Entotrefire. Så er kjøttet klart, og jeg kan vie meg til den noble maskuline matlagingskunsten som innebærer avsvidde øyenbryn, lett røykforgiftning og karbonisering av kjøtt over glødende kull.

MARINERING av kjøtt er et av disse litt mystiske feltene innen matlaging som mange - de fleste menn - mener å beherske, men ingen helt klarer å forklare. Hvorfor marinerer vi kjøttet? Det skal gi kjøttet smak, gjøre det mørt og saftig. Sies det. Men er det virkelig det som skjer? Hvordan funker marinaden? Det finnes utallige forklaringer, noen er temmelig eksentriske, andre er basert på temmelig naive forestillinger om hvordan naturen fungerer. Disse forklaringene og triksene eksisterer side om side, absolutt upåvirket av at mange av dem er helt ulogiske, og gjerne også gjensidig utelukkende: Marinaden virker umiddelbart, den trenger inn i kjøttet, sies det. Hvis marinaden skal fungere, må du la kjøttet ligge i minst 10 minutter, minst 2 timer - eller minst 2 dager, mener andre. Marinade må inneholde fett, men ikke salt, heter det noen steder. Marinade kan godt inneholde salt og fett, men ikke syrlig væske, er regelen andre sverger til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer