TØMTE VILLAEN: Kaare A. Kopperud var med og gjennomsøkte villaen til naziminister Rolf Jørgen Fuglesang i Gyldenløves gate på Frogner, idag embetsbolig for en ambassadør. - Vi gikk gjennom huset, rom for rom. Men tyskerne hadde tømt de helt.  Foto: LARS MYHREN HOLAND
TØMTE VILLAEN: Kaare A. Kopperud var med og gjennomsøkte villaen til naziminister Rolf Jørgen Fuglesang i Gyldenløves gate på Frogner, idag embetsbolig for en ambassadør. - Vi gikk gjennom huset, rom for rom. Men tyskerne hadde tømt de helt. Foto: LARS MYHREN HOLANDVis mer

Mens nordmenn jublet i gatene, jaktet Kaare (91) på nazibøddel Heinrich Himmler

- Han skjuler seg i en hvit villa i Holmenkollåsen. Reis opp, finn villaen, og finn ut om dette stemmer.

(Magasinet): 8. mai 1945: Norge var fritt!

OPPDRAG HIMMLER: - Dette var ekstraordinært for meg, som bare hadde grad av kriminalkonstabel, sier Kaare A. Kopperud om jakten på Himmler i Holmenkollen. 91-åringen har tatt vare på armbindet fra frigjøringsdagene. Foto: LARS MYHREN HOLAND.
OPPDRAG HIMMLER: - Dette var ekstraordinært for meg, som bare hadde grad av kriminalkonstabel, sier Kaare A. Kopperud om jakten på Himmler i Holmenkollen. 91-åringen har tatt vare på armbindet fra frigjøringsdagene. Foto: LARS MYHREN HOLAND. Vis mer

Folk jublet med vaiende flagg og binders i skjortekragen, strømmet ut på Karl Johan.

Og endelig skulle norsk politi få slå tilbake. Inne i Oslo-politiets hovedkvarter i Møllergata 19 ved Youngstorget jobbet en liten gruppe menn på spreng.

For den kvelden, mens folket feiret, tikket det inn et helt spesielt tips.

Kaare A. Kopperud (91) hever haka og retter på armbindet der det med kraftige røde bokstaver står skrevet «POLITI». Det er speilhålke på beste Frogner, etter at kulda igjen inntok hovedstaden noen dager før.

Føreren av en diplomatregistrert Jaguar skuler mot mannen som står der i veikanten, en dyrt kledd jogger sklir forbi og har mer enn nok med sitt.

Første gang Kaare Kopperud sto på dette fortauet, i Gyldenløves gate, i krysset Kirkeveien, var 9. mai 1945. Kopperud var en del av den såkalte Sikringstjenesten, som i all hemmelighet drev etterretningsvirksomhet og kontraspionasje.

Han skulle gjennomsøke villaen til naziminister Rolf Jørgen Fuglesang, i dag embetsbolig for en ambassadør.

- Da jeg ankom villaen hadde to mann fra Hjemmefronten vakt der, i uniform med gevær, sier han og peker, mot to gjerdestolper der snøen nyter diplomatisk immunitet.

- Vi gikk igjennom huset, rom for rom, meter for meter. Men tyskerne hadde tømt den helt.

ENDELIG FRED: Jublende mennesker inntar Oslos gater for å feire freden.
ENDELIG FRED: Jublende mennesker inntar Oslos gater for å feire freden. Vis mer

Men mens han søkte, uten funn, i villaen i Gyldenløves gate, ruget et spørsmål i unge konstabel Kopperuds hode: Hva fant jeg egentlig i natt?

MEKTIG: Heinrich Himmler var som SS-sjef en av de mektigste personene i Nazi-Tyskland. Han hadde det øverste organisatoriske ansvaret for holocaust og var også overste sjef for norsk politi i okkupasjonsåra. Foto: NTB SCANPIX
MEKTIG: Heinrich Himmler var som SS-sjef en av de mektigste personene i Nazi-Tyskland. Han hadde det øverste organisatoriske ansvaret for holocaust og var også overste sjef for norsk politi i okkupasjonsåra. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Skudd

I maidagene 1945 jobbet norsk politi på spreng med å få løslatt okkupasjonsmaktas fanger fra Akershus festning og politihovedkvarteret i Møllergata 19. Norske og tyske nazisympatisører jaktes ned, arresteres, avhøres og dømmes. Politiledelsen var på tå hev for et siste angrep mot «Nr. 19».

- Det var ikke tale om søvn på den tiden. Men det var jo herlig å jobbe i frihet og uten den stadige usikkerhet for å bli tatt av tyskerne. Det ble satt barrikader flere steder for å hindre uønskede personer fra å komme inn i «Nr. 19», forteller Kaare A. Kopperud.

- Det ble en del skyting i nærheten av politistasjonen i noen hektiske timer. Voksne politifolk som hadde vært med i den militære del av den illegale virksomheten under krigen kom nå fram i lyset, med uniform og armbind på. Noen yngre politifolk mistet tålmodigheten etter fem lange år med terror og trusler og arresterte nazister på eget initiativ.

Politiledelsen, forteller Kopperud, tok raskt affære og ba om ro og orden i rekkene.

Men fra en av tyskerne som ble lenket fast i triumf og låst inn på Akershus festning, kom et helt spesielt tips. Kaare A. Kopperud får trolig aldri vite hvem som tipset - eller hvorfor. Men han vet at han fikk en telefon fra førstebetjenten da kvelden begynte å senke seg:[sitat, right]

- Meld deg for overbetjenten snarest.

Inne på overbetjentens kontor fikk han en ordre:

- Heinrich Himmler er i Oslo.

Himmler var øverste kommandant for de beryktede SS-styrkene og således en av de mektigste menn i Det tredje rike. Og nå var beskjeden:

- Han skjuler seg i en hvit villa i Holmenkollåsen. Reis opp, finn villaen, og finn ut om dette stemmer.

- Det var et kolossalt arbeidspress på den første frigjøringsdagen etter fem års okkupasjon. Dette var ekstraordinært for meg som bare hadde grad av kriminalkonstabel, sier en andektig Kopperud hjemme i stua på Frogner, over marmorkake og kaffe fra porselen.

- Det var en spesiell frigjøringsopplevelse. Jeg var ikke redd, jeg var aldri redd, sier Kopperud, lener hodet litt tilbake og strammer haka.

- Men jeg var spent, jævlig spent.

MØLLERGATA 19: Oslo hovedpolitistasjon - bare kalt «Nummer 19» - ble overtatt av tyskerne. På det meste satt 550 fengslet her. Foto: NTB SCANPIX
MØLLERGATA 19: Oslo hovedpolitistasjon - bare kalt «Nummer 19» - ble overtatt av tyskerne. På det meste satt 550 fengslet her. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Jakta

Tipset utløste en hektisk, og til nå ukjent jakt i de sene kveldstimene i åsene over Oslo vest. Politiet hadde en viss kjennskap til hvilke villaer tyskerne og norske nazistene benyttet - og dette strøket var populært blant nazistene.

- Men da jeg ble beordret ut for å jakte etter et ukjent sted i Holmenkollen, trodde jeg egentlig at jeg ikke hadde noen mulighet til å finne fram.

FREDSDAGER: Krigen er over.  Ministerpresident Vidkun Quislings bil utenfor Møllergata 19. Foto: NTB  SCANPIX
FREDSDAGER: Krigen er over. Ministerpresident Vidkun Quislings bil utenfor Møllergata 19. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Han fikk med seg en sivil sjåfør, som det for Magasinet har vært umulig å spore opp. Sammen kjørte de oppover langs Holmenkollbanen i en sivil politibil, fram og tilbake, studerte veier og villaer, stoppet opp, speidet.

Han var bevæpnet med pistol, men hadde ordre om å bare bruke den for egen sikkerhet.

67 år seinere bringer Magasinet ham oppover de samme veiene. Kopperud saumfarer villaer og snødekte hekker.

Nå er villaen borte. Men den gangen i 1945 fant han til slutt et hus som matchet opplysningene de hadde, forteller han. Det var en flott, hvit villa, en villa med høy hekk.

- Det var fint vær og lite folk. Alle hadde reist ned til byen for å feire frigjøringen, jeg var helt alene, forteller Kopperud.

- Jeg la meg til, beskyttet av den store hekken, men sjåføren kjørte litt lenger opp i skjul. Jeg husker jeg tenkte på at det i grunnen var litt underlig at nå var det ellevill begeistring i byen og så havnet jeg her i ensom stillhet. Jeg var vant til action, og så fikk jeg ikke gjort noe der jeg lå.

Han sendte sjåføren ned til «Nr. 19» igjen, for å melde om funnet. Selv ble han liggende. Uten radio, men med pistolen. Alene, inne ved hekken, mens politifolkene på «Nr. 19» jobbet på spreng for å finne ut om det kunne være hold i informasjonen som forelå.

SAMLING I OSLO: Josef Terboven (på talerstolen), Vidkun Quisling (sittende fra venstre), Heinrich Himmler og Nikolaus von Falkenhorst. Foto: SVERRE HEIBERG.
SAMLING I OSLO: Josef Terboven (på talerstolen), Vidkun Quisling (sittende fra venstre), Heinrich Himmler og Nikolaus von Falkenhorst. Foto: SVERRE HEIBERG. Vis mer

- Jeg gjemte meg inne ved hekken og stirret mot huset. Jeg stirret mot det hvite huset i flere timer, jeg var ensom, sulten og tørst, og ikke minst veldig spent. Og til slutt ble blendingsgardinene fjernet.

Glimtet

Den enslige politimannen fikk et glimt inn i huset.

- Det var noen i tysk uniform der inne!

Kopperud strammer haka igjen.

- Jeg hadde pistol til selvforsvar, men hva skulle jeg gjøre hvis de hadde oppdaget at en ukjent mann voktet på huset deres?

Sjåføren kom opp igjen. De ventet, men ingen kom ut, ordren var sa at de ikke skulle gå inn. Noen minutter over klokka 01 meldte Kopperud seg på politihuset.

Han var kalt tilbake. På spørsmål fra Magasinet om han ble irritert over å bli kalt ned igjen, svarer Kopperud slik:

- Jeg var aldri irritert, men vi var vant til å undre oss over så masse i okkupasjonsåra.

Han meldte seg for politimesterens adjutant.

- Adjutanten forsvant inn døra til politimesteren, kom raskt tilbake og sa at jeg skulle gå inn; der satt det mange menn ved et langbord, mange i uniform, med politimester Henrik Meyer i midten. Jeg fortalte at jeg hadde sett bevegelser innenfor et vindu og at ingen hadde forlatt huset, husker Kaare Kopperud.

NAZIREIR: Hjemmefrontstyrken utenfor Skallum gård i Bærum hvor nazitoppene Sverre Riisnæs, Jonas Lie og Henrik Rogstad har barrikadert seg. Riisnæs overgir seg. Rogstad begår selvmord, Lie blir funnet død. Foto: SVERRE HEIBERG.
NAZIREIR: Hjemmefrontstyrken utenfor Skallum gård i Bærum hvor nazitoppene Sverre Riisnæs, Jonas Lie og Henrik Rogstad har barrikadert seg. Riisnæs overgir seg. Rogstad begår selvmord, Lie blir funnet død. Foto: SVERRE HEIBERG. Vis mer

Da kom politimesterens adjutant inn og gikk bort til visepolitimester Meyer.

- Han hvisket noe i øret hans og ba meg gå til side, da det kom en meget viktig hastesak. Tre menn kom inn, under ledelse av politifullmektig Borgen, som fortalte at de hadde funnet liket av Josef Terboven.

På vei nordover

Ifølge Terje Emberland, doktor i historie og seniorforsker ved Holocaustsenteret, var Himmler på vei til Norge akkurat i de dagene Kaare Kopperud jaktet på ham i Holmenkollen.
- Det er absolutt substans i politimannens historie, sier Emberland til Magasinet.

PÅ EKEBERG: Heinrich Himmler ser på helleristninger på Ekeberg. Foto: NTB  SCANPIX
PÅ EKEBERG: Heinrich Himmler ser på helleristninger på Ekeberg. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

I boka «Himmlers Norge» tar Emberland og Matthew Kott opp nettopp ryktene om at Himmler befant seg i Norge i 1945, og hans mulige plan om å etablere en siste skanse i «Festung Norwegen», akkurat som SS hadde gjort i alpeområdene.

- Himmler var på vei nordover da han ble pågrepet like sør for den tyskdanske grensa. Milorg oppfanget disse ryktene blant annet gjennom telefonavlytting. Der forelå det meldinger om at Himmler planla å holde Norge, at han hadde sendt forsyninger og at han var på vei, sier historikeren til Magasinet.

OPPGJØRETS TIME: Medlemmer av Nasjonal Samling arresteres og bringes til Møllergata 19. Foto: NTB SCANPIX
OPPGJØRETS TIME: Medlemmer av Nasjonal Samling arresteres og bringes til Møllergata 19. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Emberland peker på den belgiske nazisten og SS-offiseren Léon Degrell, som sluttet seg til Himmlers følge på vei nordover.

- Men Himmler løste ham fra hans SS-ed med beskjeden: «Redd deg selv!». Degrell ville imidlertid ikke svikte sin sjef, skaffet et fly og reiste til Oslo hvor han antok at Himmler ville befinne seg.

- Da Himmler ikke dukket opp, tilbød Degrell Terboven og Quisling å være med i det fulltankede flyet. Begge nektet, og Degrell reiste sørover til Spania, sier Terje Emberland.

Himmler kom aldri så langt. Han ble pågrepet i Nord-Tyskland 21. mai, etter å ha flyktet under falskt navn, i forkledning med lapp over øyet. Etter pågripelsen ga han seg til kjenne for den britiske offiseren ved fangeleiren Barnstedt sør for Lüneburg.

Da militærlegen C.J. Wells ville undersøke ham bet Himmler over en cyankaliumkapsel som kona seinere sa at han hadde hatt på seg helt siden krigen brøt ut.

HEDER MED HUMOR: Kaare A. kopperud er, i likhet med 37 andre polititjenestemenn, ridder av Den Kløchtige Snuushahne - etter innsats i illegalt arbeid og hurtig avvikling av landssvikoppgjøret. Foto: LARS MYHREN HOLAND
HEDER MED HUMOR: Kaare A. kopperud er, i likhet med 37 andre polititjenestemenn, ridder av Den Kløchtige Snuushahne - etter innsats i illegalt arbeid og hurtig avvikling av landssvikoppgjøret. Foto: LARS MYHREN HOLAND Vis mer

«37 fortjente politifolk»

- Tyskere hadde tatt bolig i mange hus i Oslo. Men hva som skjedde med de som var i huset, det vet jeg ikke, sier Kaare A. Kopperud i dag.

Selv ble han sendt ut på nytt oppdrag: Adjutanten kom brått inn, hvisket noe i Meyers øre, Meyer ba Kopperud tre til siden, innbruddsalarmen gikk.

- Og så, den 9. mai, fikk jeg ordre om å undersøke det huset i Gyldenløves gate hvor naziminister Fuglesang hadde bodd.

Minnene etter det hele ble manifestert noen måneder seinere. I september 1945 ble det nemlig holdt en stilfull middag i restaurant Cecil i Oslo, bare for spesielt inviterte, med rødt kjøtt og edle dråper. Politimester Meyer skulle ta avskjed med sine menn.

«Heinrich Himmler er i Oslo. Han skjuler seg i en hvit villa i Holmenkollåsen. Reis opp, finn villaen, og finn ut om dette stemmer.» Ordre til Kaare A. Kopperud

Ifølge referatet i Morgenposten ble det etter festmiddagen delt ut en spesiell orden med diplom.

Da kunne det som avisa betegnet som «37 fortjente politifolk» kalle seg ridder av Den Kløchtige Snuushahne - etter innsats i illegalt arbeid og hurtig avvikling av landssvikoppgjøret.

Avisa nevner Henrik Meyer, Konrad Hauge, Lars L'Abée-Lund, Tage Petterson, Asbjørn Bryhn, Herman Lunde, Kaare Kopperud, Hans Helle. Henrik Helliesen, Roald Johansen, Ivar Svendsen og Asvor Ottersen.

- Hederen av Meyer var meget fortjent, sier Kopperud.

Han hever haka igjen, og ser på symbolet på hederen, som henger blankpusset på prydplassen på veggen i hans fire etasjers villa i Det engelske kvarter på Frogner. Der henger også batongen. Og armbindet der det i røde bokstaver står skrevet «POLITI».[bilde=10, right, twelve][faktaboks, right, twelve]