Mer enn bare kaker

Nydelig naboskap, topp service og kaker som bare Pascal kan lage.

ROBINSON HADDE problemer med å konsentrere seg om menyen. For rett over gata, ligger 90 mål med minner: Vidunderlige St.Hanshaugen, byens flotteste park med de vakreste trær med bugnende kroner over stiene er utsikten fra restauranten.

-  Jeg husker sommerkveldene, mimret Robinson.

-  Forelskelsene i tenåra. Parkkveldene. Og vinterdagene med kjelke på knitrende snø.

-  Men nå skal vi spise, avbrøt Fredag, likevel skjønt enig i St.Hanshaugens herligheter.

-  Pascals beliggenhet er perfekt. Et fantastisk rømningsmål når en plutselig regnbyge plasker picnic-pleddet på St.Hanshaugens gressletter klissvått. Så er det heller ikke så dyrt der, selv en slank lommebok har kanskje råd til kaffe og kake før sola vender tilbake.

-  Og hvilken kake, smattet Robinson.

Men da var de langt ute i måltidet.

SÅ GUDDOMMELIG GOD var sjokoladekaka med fennikel og pernod, at Fredag bare måtte ha sin egen, selv om en annen var fortært.

-  Den kaka overgår alle jeg har smakt, den er en smak av himmelen.

De ved nabobordene hygget seg også, under perfekt veiledning av en dansk kelner. Blid, kunnskapsrik og proff, et storartet talerør for kokken og eieren. Han måtte ikke bare servere gjestene, men også selge kaker til stikk-innom-gjestene som bevilget seg en luksuskake i konditori-avdelingen etter hverdagsmiddagen hjemme. Det er vanskelig å gå forbi de fristende lekkeriene i utstillingsvinduet.

-  Det var så godt i går. Jeg måtte komme igjen i dag, sa en eldre dame ved et nabobord.

Ganske god reklame. Og dermed gledet utevennene seg til maten.

DE VALGTE KVELDENS en treretters meny til 290 kroner, 325 med ost.

Robinson vant konkurransen om beste forrett; smørstekt uer med rødbeter, stekt løk og kapers-eggesmør. Fredags krabberavioli med spinat og asparges nådde bare opp til knehøyde.

Robinson prøvde kjøttretten; entrectte av gjøkalv, den største porsjonen som er servert siden morens søndagsmiddager: To digre kjøttstykker, hvorav det ene seinere på kvelden ble en lekkerbisken til hunden hjemme hos Fredag. Men hunden fikk ikke noe av den utsøkte risottoen, tilsmakt trøffel, sauterte grønnsaker, parmesanchips og kalvesky. Kjøttet var OK, men tilbehøret best.

Fredag fikk smørstekt ishavsrøye på tallerkenen. Ikke ekstraordinær, men god nok, ifølge Fredag som satte pris på dampet kål, asparges og nye poteter.

Til det hele vinmenyen til 190 kroner. Kelnerens anbefalinger ble ikke gjort til skamme: Chablis domaine St.Claire 2003 og Crozes-Hermitage 2001.

OG DA KAKA KOM på bordet var den vennlige, smilende kelneren på plass med forklaringer.

-  Nå drar vi igjen til Sør-Frankrike, hvor vi har vært i hele kveld, sa kelneren og skjenket Mas Amiel Vintage 2003 - en rød dessertvin som passet perfekt til kaka - i glassene.

Men så var det at gjestene ved nabobordet høylytt skrøt av en roquefort med sauterne til.

Kunne Robinson og Fredag annet enn å bestille en liten smaksprøve til et påslag i prisen på 55 kroner?

Det var det verdt.

Man blir litt ør og raus med seg selv når St.Hanshaugen stråler i naboskapet. Dronningen blant parkene som historisk troner over byen. Navnet fikk den da folk på midten av 1800-tallet begynte å feire St. Hanskvelden der. I åra før første verdenskrig kunne byens befolkning skue bjørner i bur på St.Hanshaugen. De skal ha blitt til mat under verdenskrigen. Lenge før det var det både offerplass og gravhaug der, og mange år seinere beiteplass for hester.

Det beiter fortsatt mange på Hauen, men de fleste går på to bein, eller ligger langflate i sola.

-  Miljøet rundt Pascal er det lite å si på, istemmet Fredag.