Mer kriminelle enn nordmenn

Vietnamesere straffes mer enn gjennomsnittet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge SSBs rapport «Innvandrere i Norge - Hvem er de og hvordan går det med dem?» var det flere straffede vietnamesere enn gjennomsnittet i 2002.

I alt var 32 per 1000 vietnamesere straffet, dette er noe over gjennomsnittet for ikke-vestlige innvandrere sett under ett, som er på 30. For nordmenn var tallet 13,5.

Det er gambiere som kommer dårligst ut på denne statistikken med 70 straffede per 1000.

Til sammen 54 700 personer fikk idømt straff her i landet det året. 6200 var innvandrere, hvorav 5 240 (85 prosent) var fra ikke-vestlige land, 389 av dem var vietnamesere.

Andelen straffede økte i løpet av perioden 1998-2002 økte generelt mer i den ikke-vestlige innvandrerbefolkningen enn i befolkningen ellers.

- Norsk er et problem

Ifølge sosialantropolog og prosjektleder Whyn Uyen Lam har vietnamesisk ungdom blitt oversett fordi denne innvandrergruppa tradisjonelt har hatt få problemer.

Whyn jobber med vietnamesisk ungdom i det norske skoleverket og har vært med å kartlegge et ungdomsmiljø med 60 vietnamesiske ungdommer i Oslo mellom 14 og 23 år. 30 prosent av disse fikk merkelappen «tøffe byvankere» som ofte brukte narkotika og opplevde kriminalitet. 15 prosent av dem var blitt kriminelle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer