Merket for livet

18 dager gammel fikk Sonali ødelagt ansiktet av syre. I Bangladesh kaster menn syre som en grotesk form for hevn. Åtti prosent av ofrene er kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I DET SKITNE SYKEHUSET er det mennesker overalt. Lukta av medisin blander seg med den stramme stanken av urin og sårvæske. Noor Islam (25) sitter på en seng og vogger varsomt den lille datteren sin. Iblant kikker han bort på senga ved siden av hvor kona hans ligger og klynker. Hun ble hardest rammet den natta for vel fire måneder siden, natta da livet til den lille familien ble forandret for alltid. Krangel om land er årsaken til at familien Islam har tilbrakt de siste månedene på det overfylte sykehuset i Dhaka. Noor eier et felt med bambusbusker som grenser opp til naboens eiendom. En kraftig storm veltet noen av buskene over til naboen, som ble forbannet og hogde ned alle Noors busker. En voldsom slåsskamp fulgte og endte med at seks menn fra nabofamilien kastet syre på Noor og hans familie. Syren traff skulderen til Noor, hele hodet og overkroppen til hans kone, og ansiktet til barnet Sonali, som da bare var 18 dager gammel. Begge øynene til barnet er fremdeles klistret igjen. Kanskje det ene åpner seg, kanskje hun delvis får synet tilbake. Kanskje. Å KASTE SYRE I ANSIKTET på noen er en form for vold som er blitt registrert i Bangladesh fra midten av 70-tallet. Støtteorganisasjonen Acid Survivors Foundation (ASF) begynte å kartlegge syreangrep i 1999 og kan vise til en dyster statistikk: I løpet av de siste tre åra har antall tilfeller økt fra 136 til 485 i året. Og det til tross for at organisasjonen har fått gjennom en lov som gjør at syre er vanskeligere å få tak i, og at syreangrep straffes med døden. Det hjelper lite når ni av ti gjerningsmenn slipper unna. Åtti prosent av ofrene er kvinner, halvparten av dem er mellom 12 og 15 år gamle. - De fleste angrepene skyldes at jenta og familien hennes har avvist et frieri. Den forsmådde frieren velger da å hevne seg ved å kaste syre på jenta, sier Khadija Sultana i ASF. - Ansiktet blir særlig rammet. Tanken bak er ofte at når ikke han kan få jenta, skal heller ingen andre få lyst til å gifte seg med henne. Det er også blitt vanligere at eldre kvinner, barn og hele familier blir rammet av syreangrep. Da er motivet gjerne krangel om landeiendom eller medgift. Eller hevn for et eller annet, sier Sultana. NÅR SYRE TREFFER, smelter huden. Knoklene under blir også ofte ødelagt. Resultatet er arr som aldri forsvinner. Treffer syra øyet blir synet skadet eller ødelagt helt. Den største skaden for mange er likevel innvendig. Mange ofre møter isolasjon og fordommer. Å få jobb blir vanskelig, ekteskap nærmest utenkelig. - Syrekasting har ingen ting med religion eller vårt lands kultur å gjøre, sier Sultana fra ASF. - Det handler rett og slett om hvordan man oppfører seg overfor kvinner. I løpet av de siste tjue åra har kvinners situasjon forandret seg her i landet. Kvinner har fått en stemme. Unge jenter læres opp til å bli selvstendige og til å si sin mening. Problemet er bare at deler av samfunnet ikke har utviklet seg i samme takt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer