Mett hos Munken

Traust hygge et steinkast fra Aker Brygge i Oslo.

-  HAR DETTE NOE som helst å gjøre med maleren Edvard Munch, undret Robinson og kikket på Munkens veggkunst mens Fredag studerte menyen.

De hadde tatt turen til den delen av Munkedamsveien som ligger tett inntil en av rundkjøringene ved Aker Brygge i Oslo.

-  Navnet henger nok mer sammen med navnet på veien enn vår store kunstner, mente Fredag.

Våren er i ferd med å gjøre livet lettere for mange. De forsøkte å velge mat og vin i pakt med lysere kvelder.

-  KAMSKJELL MED SJØKREPS og asparges (125,-) er mitt valg til forrett, avgjorde Fredag etter et grundig studium av den velfylte menyen.

-  Her er godt nok utvalg, men når gratinert sjøkreps og skogssopprisotto går igjen både i hovedrett og forrett, blir noen kombinasjoner borte for meg, sa Robinson.

Hummersuppa sto høyt på Robinsons liste, det samme gjorde carpaccio av kalv.

-  Jeg velger meg grillet scampi med chorizo og sopprisotto (105,-), avgjorde Robinson, som ble litt mo i knærne ved tanken på den spanske chorizopølsa kombinert med risotto.

Spisevennene ønsket seg ei flaske hvit som de kunne ta med seg videre innover i måltidet fra forrett til hovedrett. Valget falt på franske Vouvray Roche Fleurie 2003 (388,-). Vinlista var for øvrig god på prisklassen rundt fire hundre kroner. De aller fleste vinene, både røde og hvite, ligger i dette prisleiet.

ET FRUKTIG, GODT valg av vin, og en aldeles spenstig og ypperlig smak på de grillede scampiene.

-  Friske og sprø i konsistensen. Risottoen utfyller svært godt, smattet Robinson stille.

Fredag var heller ikke misfornøyd med havets kamskjellperler:

-  Kamskjellene var perfekte i smak. Likevel er jeg ikke helt fornøyd med at sjøkrepsbeina blir servert uten det nødvendige bestikk.

Etter litt slit fikk likevel Fredag en smak av kreps.

-  JEG SATSER PÅ hvitt kjøtt til hovedrett. Da blir det kyllingbryst med skogssopp, asparges og provencesaus (198,-), avgjorde en våryr Robinson.

Fredag var heller ikke i tungt humør, og plukket ut det mykeste blant de tre kjøttrettene.

-  Kalvefilet med gratinert sjøkreps og skogssopprisotto blir mitt hovedvalg, men jeg er ikke helt fornøyd med å få den samme sjøkrepsanretningen til hovedrett som til forrett.

-  Men du har fått min risotto, kommenterte Robinson med et smil og refererte til egen forrett.

DE VAR ENIGE om at Munkens kombinasjoner var kjedelige, men hver rett var god i smak og friskhet. Robinson var uheldig med det første kyllingstykket, som var i tørreste laget, men stykke nummer to var saftig og smaksrikt.

-  Kalven er mør og god, og den relativt rimelige hvitvinen passer godt til både hovedrett og forrett, mumlet Fredag etter nok en god slurk fransk.

Spisevennene ble slått ut av hvor mektig maten var.

-  Jeg vil gjerne ha dessert, selv om forrett og hovedrett hadde rikelig med mat, sa Robinson.

Fredag var ikke snauere og kastet seg på den søte bølgen i lag med matkompanjongen.

-  PANNA COTTA ER dessverre en last, og i kombinasjon med bringebærcoulis og jordbærsorbet (98,-) er jeg solgt, forkynte Fredag. Og angret ikke et sekund da søtsakene kom på bordet.

Robinson var mer betenkt:

-  Gorgonzola, vannmelon og basilikumhonning (89,-) er en spennende kombinasjon.

Ostesmaken ble likevel for dominerende for den matglade gjesten.

På vei ut konkluderte de at Munken ikke har gått i sølibat når det gjelder nytelse. Ikke lever han etter spartanske prinsipper, heller.

Skinnfellene på utendørsplassene tyder også på et varmt hjerte for røykerne.

Trafikkert: Munken har restaurant i første etasje og bar i kjelleren. Hyggelig service inne, tung trafikk ute.