SLETTER MINNER: I et industrilokale på Fornebu slettes harddiskene på pc-er gitt av norske bedrifter og organisasjoner, før pc-ene sendes til skoler i Afrika.
SLETTER MINNER: I et industrilokale på Fornebu slettes harddiskene på pc-er gitt av norske bedrifter og organisasjoner, før pc-ene sendes til skoler i Afrika.Vis mer

Miljøbløffen

Giftig avfall fra Telenor- og UD-støttede bistandsprosjekter skulle samles opp og destrueres i Norge. I stedet hoper avfallet seg opp i fattige u-land.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

I EN INDUSTRIHALL på Fornebu står avdankede pc-er på rad og rekke. De kommer fra institusjoner som Telenor, Utenriksdepartementet og Arbeiderpartiet.

Nå skal de sendes til skoler i Afrika.

Men det er et problem. Fordi pc-er er fulle av gift, har de som står bak lovet å ta dem tilbake til Norge når de skal kasseres. I stedet hoper de seg opp i Afrika.Historien om bistandsorganisasjonen Fair Allocation Infotech Resources, eller bare FAIR, begynte i 2002. Stavangermannen Knut Foseide fikk en idé. Han mente at alle pc-ene som hvert år kastes, heller burde brukes til dataopplæring på skoler i u-land.

Fattige barn skulle få lære å bruke pc-er. Norske bedrifter skulle få kvitte seg med utgått datautstyr på en rimelig måte — og samtidig få sole seg i glansen av å være miljøvennlige. Her var det bare vinnere.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn