Minimalismens farvel

Lei av stilig mat og design? Nå har maksimalistene fått et sted å være stolte av.

ALTFOR BESKJEDENT å kalle dette spisestedet for en kafé, påpekte Robinson. - Det er jo en fullblods restaurant. Riktignok med en uhøytidelig stil, men øyensynlig med seriøse ambisjoner på kjøkkenet.

- Kanskje restaurantbrødrene Gjelseth har fått et anfall av blyghet, sa Fredag.

- Den står i så fall i kledelig kontrast til restaurantens overdådige utsmykning på vegger og i tak! Når jeg ser meg rundt, er det som jeg blir overøst fra et overflødighetshorn. Kanskje ikke alle synes det er like festlig å spise middag hos skraphandleren, med sykler, instrumenter, barnevogner og dokker i taket, men meg setter det i godt humør. Og flere rundt oss, hører jeg.

FOR AKER BRYGGE i vinterskrud er Sorgenfri et hjertevarmt tilskudd, og en sympatisk overtaker for Costa, som aldri oppnådde noen kulinarisk suksess. En gasspeis i hver ende av det langstrakte lokalet bidrar til å trekke stemningen og temperaturen ytterligere opp. Robinson og Fredag fikk anvist et bord med utsikt til en gedigen bardisk - også den med mye rart å titte på.

En kikk på det store spisekartet fikk Fredag til å ønske seg noen timer tilbake i tid. For tilbudet om dansk frokost var riktig fristende både når det gjaldt varme og kalde «lækkerier». Rimelige småretter eller et stort Københavnerfat til 198 kroner tilbys mellom kl. 11 og 17.

DEN SELVPÅKLEBETE merkelappen «internasjonal husmannskost» virker også mistenkelig smålåten, kommenterte Fredag da menyen ble studert. - Når ble gåselever og snegler bondekost, selv i Frankrike?

Vann og vinkart ble raskt brakt til bordet, sammen med kjedelig, hvitt brød. En frossen Fredag tok en sopp-consommé og håpet på en gloheit opplevelse, mens Robinson valgte en klassisk italiensk forrett, Vitello Tonnato - kalvekjøtt og tunfisk. Både i vinutvalg og meny later det «internasjonale» til å kretse om Italia og Frankrike.

- Ikke så varm som jeg håpet, men kraftig og god, og ikke for salt, sa Fredag om suppa, som kom med en ravioli fylt med spinat og ost. Robinson var godt fornøyd med tynne skiver av kalv, servert med tunfisksaus og kapers. En behagelig servitør anbefalte et glass hvit burgunder, La Palotte, til 73 kroner til forrettene, noe som falt heldig ut.

- Et kyss av sommer, smilte Robinson, og ble stemt for fisk. Blant tilbud om ishavsrøye, torsk og sjøtunge, falt valget - etter anbefaling - på torsken.

ALLE HOVEDRETTENE blir fulgt av et par vinforslag i menyen, og Robinson fulgte gjerne rådet om en lett Dolcetta d\'Alba (kr 385, som tilsvarer nesten tre ganger polpris) til skinnstekt torsk med potetpuré og tomatragu. - Enkel mat, som godt kan kalles husmannskost, men til den betegnelsen burde porsjonen vært større. Den hvite fisken skivet seg fint på et dytt med kniven. Den får meg til å glede meg til mer torsk utover vinteren, sa Robinson.

Fredag var skrubbsulten og hadde store forventninger til Sorgenfris pepperbiff, som viste seg å være et riktig stort stykke ytrefilet som fortjente sitt navn, servert med pommes stripes og ratatouille.

- En kraftigere rødvin hadde nok gjort seg, gispet Fredag og svalte smaksløkene med vann. Biffen var rød og mør, potetene sprø, og Fredag ble glad og mett.

«MENTALHYGIENISK AVDELING» står det på et skilt ved trappa opp til toalettene og en øvre salong, hvor enda flere fotografier, bilder, masker og rariteter er egnet til å muntre sinnet mens man venter på desserten. - En lun chèvre med honning er en deilig smaksbombe, sa Robinson da de kom til kaffen, mens Fredag registrerte den franske eplekaka med crème fraîche som en liten nedtur. Igjen gjaldt det temperaturen, som kunne vært høyere, men også bunnen, som var for hard.

- Alt i alt et morsomt og velsmakende besøk, konkluderte en oppstemt Robinson, som også trøstet seg med visdomsordet: «Man eldes ikke ved bordet.»

- Takk og lov, svarte Fredag og la til: - Hvis Mattilsynet kommer til å følge opp med «smileys» på restauranter som holder høy kvalitet på mat og hygiene, vil vi anbefale en som ler høyt, for et fantasifullt miljø. Et velkomment bidrag til sinnets munterhet.