Misforstått rasisme

Rase skader ikke Obama, mener Jan Arild Snoen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«RASISME KAN GI FALSK LEDELSE» er overskriften på en to siders artikkel i Aftenposten tirsdag (ikke på nett). I forsidehenvisningen heter det at Obama «kan tape 6 prosent i forhold til gallupen» og i ingressen at «gang på gang har det vist seg at svarte kandidaters ledelse på meningsmålinger er lite verdt i USA».

Hovedfokuset i artikkelen er den såkalte Bradley-effekten, oppkalt etter en svart borgermesterkandidat i Los Angeles i 1982 som tapte på tross av at han hadde ledet på meningsmålingene.

Teorien er altså at en del velgere ikke vil innrømme at de kommer til å stemme mot en svart kandidat, og at meningsmålingene derfor vil overvurdere svarte kandidaters oppslutning.

AFTENPOSTENS STEINAR DYRNES viser til flere eksempler fra 1980-tallet, men også til at de fleste eksperter som Washington Post har snakket med mener at den slik effekt ikke vil spille inn ved dette valget.

Aftenposten kunne ha kostet på seg en setning som forklarer at grunnen til at ekspertene mener dette, er at ingen slik effekt er påvist etter midten av 90-tallet.

Da Harold Ford tapte senatsvalget i Tennessee i 2006 var det for eksempel ingen slik effekt, selv da en TV-reklame med raseundertoner ble satt inn mot ham på tampen av valgkampen. Da Obama slo Clinton i primærvalgene, undervurderte meningsmålingene snarere hans oppslutning.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer