Miss Lykke

Magasinet har fulgt sirkuset Miss Norway i by og bygd i et år. Det var ikke bare vakkert.

DE SKULLE VÆRT I THAILAND, på et lekkert hotell nede ved ei strand. Så ble alt flyttet til en perle på Malta, missene skulle bade i sol og luksus. Det ble ikke Malta heller. Vi sitter på danskebåten «Stena Saga» over Skagerrak.

Miss Norway-arrangøren har reist land og strand rundt i et år, trålet Norge etter jenter. De var 1600. Nå står 16 jenter igjen.

EN NATTKLUBB I OSLO noen uker før, tidlig i januar i år. Det er kvelden for Sør-Norge-finalen. Geir Killingland, missegeneralen, diskuterer heftig med en italiensk fotograf. De snakker om ei jente.

-  Det er ingen vits i å sende ei jente til finalen som ikke vil nå opp. Det er som når man trener hester til et løp. De som ikke er «fit» og i form når løpet går, har ikke sjans. Vi vil ikke gi jentene en nedtur heller, vi er ærlige, sier Killingland.

Men han liker jenta.

-  Har hun potensial? spør han fotografen.

-  Ja. Hun er vakker. Hun har fine øyne. Men hun har noen kilo for mye.

-  Er det mulig for henne å rekke finalen?

-  Om hun trener fire ganger i uka. Hvor lang tid er det igjen til finalen?

-  En måned, svarer missesjefen.

De slår det fra seg, og begynner å snakke om ei annen jente.

-   Hun , sier Killingland og peker. -  ... er den som vil leve lengst av dem. Hun kan se ut som en 13-åring en dag, og som en 29-åring den neste. Ansiktet hennes er en makeup-maske. Det er det guttene våre vil ha.

«Guttene våre» er fotografene, byråene og de som styrer modellbransjen.

KILLINGLAND VIL SE kandidatene i bikini nå. De kommer inn to og to, setter seg ned på den røde sofaen. Jentene er nesten nakne. Killingland sitter ved et bord og noterer.

-  Har du sluttet å røyke? spør han Jenny (19) fra Oslo. Hun drar på det.

-  Men jeg røyker ikke så ofte.

-  Du kan ikke være Miss Norway og røyke. Det går ikke. Du må slutte å festrøyke, sier han.

Killingland ber jentene fylle ut et skjema med mål, størrelser og personlige interesser. De sitter i bikiniene og fyller ut skjemaer. Jentene virker forknytte. De drar i bh-ene og trusene.

MEN TILBAKE TIL en fredag seint i april i fjor. Det sitter tre jenter og en mann i en bil. De er ute for å finne jenter, den neste Miss Norway. De skal til Moelv. De skal til Vågå.

I baksetet sitter Anette Hansen fra Mosjøen (22), utdannet kokk med drøm om å bli flyvertinne. Hun kom på 2. plass i Årets modell. Sammen med forloveden var hun med i «Temptation Island».

Ved siden av henne sitter Maria Ben-Shams (19), som ble plukket ut fra finalen i Ski og ettertraktet av Vi Menn.

-  Faren min syns det er trist, modellbransjen er skikkelig ille for ham, sier hun.

Marianne Curtis (23) fra Sandnes sitter også der. Model of Scandinavia.

I tillegg møter Wenche Hammervik (20) fra Trøndelag. Hun går på VK 1 omsorgsfag, og ble kåret til årets smil og folkets favoritt i forrige Miss Norway.

Og Knut Yrving (37) er med. Han er turnéleder og konferansier. Han bruker helgene på å kjøre jentene rundt. Han jobber egentlig med data. På turene danser Knut mellom numrene.

-  Fikk du med at jeg var nordisk mester i diskodans?

Det er rallybilen til sjefen Geir Killingland han kjører missene i, siden vanen som brukes på turné, er på verksted.

-  Den traff en som ikke kjørte fort nok, sier Knut. -  Derfor har vi fått låne denne bilen. For øvrig Martin Schanches gamle bil. Den skal snart avskiltes. Jeg har forresten møtt en narkoman som vil kjøpe den nå.

Ved Rudshøgda blir bilen med missene vinket inn. Det er politikontroll. Politimannen får øye på jentene i baksetet, de tre modellene. Han kremter:

-  Tør dere dette? Uten sikkerhetsbelter?

Politimannen kikker på dem.

-  Skal dere til Cafe 33? Stakkars dere, sier jeg.

CAFE 33, MOELV: Det er åtte jenter i lokalet. Missejegerne er bekymret. De trekker ei jente inn på toalettet. Tre høye modeller står over den vevre, lille jenta.

-  Jeg? Miss Norway?

-  Ja. Du. Skriv under, så får du muligheten.

-  Jeg rekker dere ikke til navlen engang. Jeg er ingen miss.

-  Du tar feil, sier modellene.

Til slutt er hun overtalt. Hun har attpåtil fått tilbud om modellkurs for et par tusen kroner i Oslo.

-  Jentene står og skjelver. De er livredde. Frykten lyser i øynene deres, sier Kine Fossum, en av de andre som rekrutterer missejenter.

-  Men de vil at du skal overtale dem. Det ligger jo i magen til alle jenter. Ønsket om å få oppmerksomhet. Bli sett opp til. Fra barndommen har vi fått prentet inn hva folk liker. Pene klær. Pene jenter.

Dagen etter. Ridderspanget Pub, Vågå. Nye jenter. Turnéleder Knut gjør det klart fra start:

-  Typene er ikke velkomne til å være med og se på showene. De blir bare sjalu og oppfører seg som dinosaurer. De ypper, og bruker masse energi på å få jentas oppmerksomhet.

DET HAR VÆRT HARDT klima i Misse-Norge. Til dels meget hardt.

I nesten ti år kjempet de to missegeneralene Geir Killingland og Geir Hamnes om retten til å sende norske jenter til internasjonale missekonkurranser. De barket sammen i retten fire ganger.

Striden toppet seg ei natt i 1993. Killingland var ute på restauranten Baronen & Baronessen. Plutselig ble han angrepet. Slått og sparket i hodet. Han ble liggende. Killingland mente overfallet var bestilt av rivalen Hamnes. Han anmeldte konkurrenten for å ha sendt torpedo på ham, men kunne aldri bevise noe. Hamnes forklarte at mannen som angrep, en syrisk statsborger og «meget distansert venn av ham», på eget initiativ ville beskytte ham da han havnet i diskusjon med Killingland.

-  Det var nok slik det var. Men han greide ikke ta livet av meg. Hamnes og jeg har begravd stridsøksa nå, sier Killingland.

DET ER IKKE BARE generalene som har kranglet. Flere tidligere misser har kjempet en hard kamp mot Killingland. Miss Norway 2000, Line Therese Hansen, følte seg lurt for penger. Hun krevde missesjefen for rundt 150 000 kroner i honorarer i fjor.

-  Alt virker så stort og flott, men så er det ingenting. Det er ikke modelljobbing å sprade rundt i bikini på utesteder, kom hun til.

Hansen engasjerte advokat John Christian Elden, men saken ble stoppet i forliksrådet.

For tidligere Miss Norway Rita Omvik gikk det helt til rettssalen. Hun forlot skjønnhetsstallen til Killingland etter store uenigheter. Killingland og hans tidligere firma Norsk Talentbyrå saksøkte henne for avtalebrudd, men tapte på alle punkter i Eidsivating lagmannsrett i 1993.

-  Jeg håper jeg slipper å plages av denne mannen mer, sa Omvik.

Også Turid Sundet trakk seg fra missetittelen i 1993, og begrunnet det med løftebrudd, drikkepress, manglende pengeutbetalinger og «ufrivillig undertøysposering foran fulle mannfolk». Killingland hevdet på sin side at det var han som hadde sagt opp Sundet etter «industrispionasje» for rivalen Hamnes.

Slik har det rullet og gått i den norske misseverden.

Selv John Carew har vurdert å saksøke Killinglands Norwegian Models, etter at Killingland lanserte Carew som sin «internasjonale modellkoordinator». -  Han har sagt til meg at hvis han ser en flott dame, så skal han tipse oss, forklarte Killingland.

ALEXIS, ELVERUMS HOTTESTE sted, en torsdag i oktober. Det er vill jubel når Silje Heide blir ropt opp. Som Miss Elverum.

Nå sitter hun på pauserommet, hun har fått på seg krona og banneret. Og så har hun fått premie, den alle på lokaluttak vinner. En liten tannkremtube fra Colgate, sponsoren. Og et nøkkelbånd. Silje ser tomt ut i lufta. Hun er Miss Elverum. Det føles rart. For noen sekunder siden var hun bartender på Alexis.

NOEN UKER SEINERE, like før jul, er det Østlandet-finale samme sted. Miss Moss, Anne Lise Drolshammer (19), har med seg kjæresten inn i sminkerommet.

Det er ett speil på Alexis. Det er kø foran det nå.

-  Jeg ble miss Nord-Odal, forteller Karoline Ytterborg (18).

Hun står i fin aftenkjole. Hun bruker lang tid på håret. Karoline har med moren sin, og en heiagjeng.

Det er gjerder av stål på Alexis. De skal holde publikum borte fra modellene. Menn strekker seg, én får tatt på Miss Sarpsborg. En vakt står ved inngangen til omkledningsrommet. Der står gutter og kikker inn.

-  Hun går som ei ku, sier missejentene i juryen, om ei av jentene.

Men så:

-  Vinneren er ... Miss Nord-Odal!

Hun blir omfavnet. Etterpå sitter ei skuffet jente tilbake:

-  Det hadde vært gøy å komme med på båten. Foreldrene mine var her, de har tatt inn på hotell rett her borte.

Miss Elverum hadde håpet på mer hun også. Turnélederen Knut gir noen trøstende ord:

-  Hør! Det er ingen som vinner presidentvalget i USA første gangen. Ingen som vinner OL-gull første gang, heller, sier han.

Jenta nikker.

-  Ja, sier hun bare.

SIRKUSET STOPPER i Oslo. Sør-Norge-finalen. Bak dem ligger Norge. De har vært på 70 steder for å finne jenter. Killingland kommer inn i svart skinnjakke.

-  Det nærmer seg. Du ser at nivået blir høyere og høyere.

Han kaster et blikk over gulvet.

-  5. februar blir finalen. Den blir ikke flyttet nå. Da må det en flodbølge til. Og den har vi hatt.

Killingland samler alle jentene rundt seg.

-  Hei! Jeg er Geir. Jeg er sjefen. Husk, dette er en idrettskonkurranse. Like hard som VM i latindans. Ikke virk usikker. Smil! Bare smil. Tenk inne i hodene deres. Men smil.

DER STÅR MISS NESODDEN, Linda fra Tinn. Hun er 18 år, og mor til ei jente på et år.

-  Jeg må rett hjem til barnevakta etter showet, sier hun.

En annen miss sier hun er synsk. Hun kan helbrede dyr og finne igjen savnede. De skifter til bikini på do.

-  Se, jeg er helt flat. Jeg har ingen pupper. Ingen mage, sier Mia Albrektsen, og ler.

Hun ser seg i speilet. Hun er radmager. Det er bein.

Geir Killingland sitter i sofaen med to blondiner. Den ene er Sveriges Miss Europa.

-  Stå her. Ikke gå noe sted, sier Killingland til henne.

Killingland kommer tilbake. Han kommer tilbake med nyheter.

-  Nå skal du høre. Det gjelder finalen på «Stena Saga». Det blir fantastisk. Juryen er fenomenal.

-  Hvem snakker vi om?

-  Martin Schanche er juryformann. Ole Lukkøye. Katrine Moholt. Per Heimly. Sven O. Jan Simonsen. Og hun fra «Cæsar».

OMKLEDNINGSROMMET, sekunder igjen. Killingland titter inn bak teppet.

-  Jeg holder på å tisse på meg, sier ei jente.

Så:

-  Her kommer regjerende Miss Oslo. Publikum, hvor er dere? roper Knut.

Han forteller om skjønnhetskonkurranser jentene kan kvalifisere seg til verden over. Queen of the world. Miss Millionær. Miss Internett.

Jentene kommer løpende inn, i bikinier. Snart er det over. Killingland griper mikrofonen:

-  Alle gutta hadde gått på date med disse ti finalistene. Jeg hadde gått på date med alle. Det får jeg ikke. Men det er ikke slutt ennå. Har du ikke sikret deg billett til finalen på «Stena Saga», gjør det nå! Ring 62010. Årets vakreste cruise.

Malin, Shauny og Karoline går videre fra Sør-Norge.

-  Ikke gå. Jentene blir her sammen med dere. Kvelden er ung, roper Knut i mikrofonen.

Jentene går. Linda fra Tinn løper, hun har barnevakt hjemme. Noen er skuffet, andre rister det av seg.

-  Jeg jobber med barnevern. Jeg er sosionom. Det finnes viktigere ting. Jeg har dypere verdier i livet, sier Anne Cecilie Kittelsen.

ETTERPÅ STÅR REGJERENDE Miss Norway 2004 der, hun er egentlig regnskapsfører, Jeanette Ersdal:

-  Norge er det landet hvor man tar lettest på det å være miss. Jeg har vært i Kina, Libanon og Ukraina. Der vant jeg for øvrig Top International Model. Vi blir behandlet som guder. Som David Beckham. Tjenere på hver hånd, paparazzier, limousiner. Jeg har en venninne, Miss Libanon. Hun er stjerne. Hun trenger ikke jobbe resten av sitt liv. Når jeg sier at jeg er Miss Norway hjemme, sier folk bare «Å ja», og går videre.

-  Ville du vært i Miss Libanons sted?

-  Nei, jeg liker det sånn. Være Gud noen ganger i året, og så komme hjem og være anonym. Men da jeg vant i fjor, var det stor ståhei. Jeg fikk besøk av ordføreren i Flekkefjord og alt.

-  Det er jenter som er dobbelt så pene som meg. Men jeg har en glød. En energi. Noe ekstra. Jeg har konkurranseinstinkt. Jeg har spilt fotball og vært aktiv i skiskyting.

NORWEGIAN MODELS, et slitent kontor på Vålerenga:

I vinduskarmen har Geir Killingland (51) bilder av barna sine. Modellene og Vi Menn-førstesidene henger i rammer på veggen.

-  Du blir avhengig. Av å gi folket brød og sirkus. Noe må man jo drive med, sier han.

Han snakker om de store Miss Norway-øyeblikkene. Han tar permene ned fra hylla.

-  1983, sier Killingland.

-  Karen M. Doublaug. Den første missen min. Hun ble jo sammen med konsernsjefen i SAS. Og i fjor tok hun mastergrad på universitetet.

-  Det har vært sinnssykt moro. Jeg har vanket rundt i jetset-miljøet i 20 år. Jeg har vært invitert på operaball i Wien, jeg var hos Bresjnjev i 88. Fikk se på stjernebyen, der astronautene var. De så ikke på oss som farlige. Vi drev bare med damer.

Killingland ler så han rister.

-  Og så har du den gangen vi herjet på Fru verden. Da jeg og Tom Selleck havnet på bar, Rasko Bar i Honolulu. Jeg kan ikke gå i detaljer. Men han var rå på damer. Seinere på kvelden viste det seg at jeg var like god som ham. Og så ... sier Killingland.

Han hiver etter pusten.

-  Og så var det Jusjtsjenko i Ukraina. Han som har overtatt skuta der nå. Vi fikk sølvkrona under Top International Model der. Jeg ble utnevnt til æresdoktor i Ukraina. Jeg er helt høvding i utlandet. Hva heter det? Man blir ikke profet i eget land.

MOBILEN RINGER i ett sett.

-  Vi har et problem med bilen. Den står på et verksted i Nord-Norge fortsatt. Det koster flesk. Så jeg har bedt Martin Schanche, naboen min, ta en titt på den.

Killingland er familiemann. Gift og fire barn.

-  Det er et sirkus. Jeg våkner opp hver morgen med tre jenter i senga mi.

-  Blir du ikke lei av misselivet?

-  Det spennende med dette er at det kommer inn nye jenter. Jeg får jo en papparolle oppi alt. På modellkursene vi holder, merker jeg en forvandling hos jentene. Alle kommer inn som vanlige mennesker. De kommer ut med et annet syn på seg selv. Jeg mener unge jenter trenger denne skolen. Som en del av voksenopplæringen.

Killingland bretter ut filofaksen sin.

-  Her er døtrene mine, kommende Miss Norway begge to. Her er Helle på to år og Vilde på seks år. Sønnen min på 14 knuser alle hjerter nå. Han tar vel over bedriften en dag. Men jeg anbefaler ingen under 18 år å bli modell. De er ikke fullt utviklet, i hodet. De vet ikke hva de er med på. Der går jeg litt mot strømmen, der ute er de mer kyniske. Tenker bare penger. Ikke mennesker.

-  Ta Bjørg på veggen der, sier Killingland.

Han peker på en brunette i glass og ramme.

-  Bjørg, det kom for tidlig for henne. Hun rømte fra modellkurset vårt. Hun var 18 år. Sjenert jente fra Kløfta med dårlig selvbilde. Jeg reiste rundt og lette etter henne. For å få henne tilbake. Og nå? Vi Menn elsker henne. Hun fikk det til.

-  Og se her.

Killingland peker på veggen igjen.

-  Siv Stubsveen. Fra P4. Henne fant vi da hun var russ på Eidsvoll. Vi snakker om utvikling.

-  Har du tjent mye penger på missejentene?

-  Jeg sitter igjen med lite. Jentene som vinner, får en bra slump med lommepenger. Men det er ikke det viktigste.

-  Hva er det?

-  Opplevelsene. Du kan gange ti år på skolen. Erfaringen kan ikke verdsettes i penger. Om du snakker med jentene i dag, sier de «Miss Norway gjorde oss til flotte jenter». Jeg sier at det er et springbrett til et bedre liv.

DET ER IKKE ALLE som mener de har fått et bedre liv.

-  Vi er heldige som har vårt eget nettsted, hvor vi kan tilbakevise påstander. Før har vi stått maktesløse når jenter har slått til. Jeg har jobbet med jenter i mange år, og de overdriver alltid. Men jeg blir hardhudet. På en skånsom måte har jeg måttet fortelle jenter at de ikke er gode nok modeller. Da er det alltid noen som skal hevne seg. Og vi har sendt hundrevis av jenter verden rundt. Det er unaturlig at alle er fornøyde, mener Killingland.

Kine Fossum (26) har mest vonde minner fra Miss Scandinavia , som jentene blir kvalifisert til fra Miss Norway. Kine var Norges representant i 2000.

-  Jeg fikk kyssesyken og var skikkelig dårlig. Jeg ville reise hjem, men ble nektet. De tok fra meg passet, og billettene mine. Jeg ble dratt Finland rundt i to uker. Det var forferdelig. Du skal være ganske sterk for ikke å la deg knekke av modellbransjen. Det er mye dritt. Du trenger ikke være kjempenaiv for å bli lurt. Man gjør tabbene igjen. Og igjen. Og igjen.

Kristin Guldstad, som fikk 2. plass i Miss Norway i fjor, kom forferdet hjem fra Miss Scandinavia i høst:

-  For å få mat måtte vi dele ut flyers for McDonalds. For å overnatte måtte vi opptre på hoteller. Det var to uker med slaveri. Noen blir millionærer for at vi jobber dag og natt. Vi følte oss utnyttet.

KILLINGLAND HAR IKKE ansvar for Miss Scandinavia, men fortsetter å sende jenter dit.

-  De er en hard konkurranse, de reiser fra sted til sted. Hver gang sier jeg: «Dere må stå opp tidlig, spise frokost, smøre niste.» Noen jenter glemmer det. Alle vet at man blir grinete når man ikke spiser. Her kommer de, bortskjemt med dekket bord hos mamma og pappa. Jeg prøver å advare jentene. Det gjelder å følge med i timen.

-  Hvorfor må du se jentene i bikini før showene?

-  Man kan ikke gå inn i denne bransjen uten å vise badetøy og bikinier. Det er et krav. Da må man ha en noenlunde figur. Så er det viktig å passe på at man ikke har tatoveringer. Jenter med tatovering blir ofte valgt bort. Makeup koster tid og penger. Derfor må vi sjekke hvordan jentene ser ut på forhånd. Men jeg er ute etter sunne jenter. Ikke sure anorektikere.

MELDINGEN KOM BRÅTT. Ei av finalejentene, Malin, har trukket seg. Det ble for mye for henne.

-  Det ble vanskelig. Ifølge fotografen måtte hun trene litt av seg. Men hun er bare 19. Malin har livet foran seg, sier Killingland.

VIPPETANGEN, OSLO, forrige lørdag. Killingland og jentene går om bord på danskebåten.

-  Du spør meg om favoritter. Det er klin umulig. Det hadde vært stas om Shauny vant. Det blir i så fall den første fargede missen fra Norge. Men vi har hatt samer i finalen. Hætta. Barbro Hætta. Hun havnet på 3. plass. Var superkjendis i Finnmark.

VI RUGGER AV GÅRDE. Folk går stadig mer ustø sikksakk, de trenger seg fram. De vil ha et glimt av Miss Bardufoss, Miss Lillesand og Miss Molde. Miss Nord-Odal har med seg 36 mennesker fra hjembygda.

Nå viser det seg at kjendisjuryen har falt sammen. Men erstatterne er hentet inn:

Norgesmesteren i wrestling, en europamester i bryting for kvinner, en Her og Nå-journalist og Miss Bosnia. I tillegg til Martin Schanche, juryformannen, og Jan Simonsen.

-  Jeg ser på hvordan jentene trives i sin egen kropp. Jeg skal ikke spørre dem om de liker blomster eller dyr, erklærer Schanche for publikum. Folket jubler.

I garderoben:

-  Showet starter nå. Løp til dekk 7, mamma! sier Jenny på telefonen til moren, mens hun børster håret, manisk.

-  Jeg fryser og har vondt i magen, sier Shauny.

Nå skjer det. Jentene skrider ned trappa. 7. dekk, Tiffany Bar:

-  Heyheyheyheyhey, roper konferansier Kim Rud, som vanligvis er Rosenborg-speaker.

PÅ VEIEN GJENNOM Norge har det vært blodige fall, en kløyvd hake, et bilkrasj. Og en etter en har jentene blitt sendt hjem.

Nå har øyeblikket kommet. Geir Killingland regner poeng. Han reiser seg. Det står fire jenter tilbake. De smiler stivt.

-  Det har vært utrolig jevnt. Men vi har en ny Miss Norway, dere! Hun har blitt bedre og bedre. Hun er 1,77 høy. Hun er 22 år. Sjarmerende. Fra Bærum. Hun er Karoline Nakken!

Danskebåten eksploderer. Miss Norway fra i fjor, Jeanette, setter krona på hodet hennes.

Maria Lewell, Miss Lillesand som til daglig jobber på Sørlandsenteret, gråter. Tårene renner nedover kinnet hennes. Av glede for 3. plassen.

-  Jeg har vært så anspent. Det kommer ut nå, sier hun.

Ei annen jente er lamslått. Hun klarer ikke skjule skuffelsen.

KILLINGLAND GÅR PÅ podiet. Han takker for den fantastiske kvelden og takker sponsorene.

-  Golden Dragon, pillen som gjør det mulig for oss mannfolk å stå oppreist i sju timer, sier han, og peker på plakaten bak seg hvor det står: «Slappe stanger blir stive».

Og der nede kaster Martin Schanche seg ut i dansen. Miss Nord-Odal danser swing med kjæresten og Killingland snakker om da han møtte Mrs. Costa Rica under Fru verden i Jerusalem.

-  Hun hadde kropp som Venus. Vi dro på kasino og vant 60 000 dollar. Hun trodde jeg var kronprinsen av Norge. Men den vakreste jeg har møtt, er uten tvil Miss Finland 1987.

Seinere sier Killingland til Miss Norway at hun snart skal avbildes i Vi Menn. Hun rynker på nesa.

-  Jeg vet ikke ... sier Karoline.

-  Jo da, det blir kjempefint. Ikke noe pupper og sånt.

Karoline rusler tilbake til garderoben, det er ingen der. Hun setter seg ned.

-  Dette er ingen drøm for meg. Men nå må jeg gjøre mest mulig ut av det. Det er gøy, det gjør noe med selvtilliten. Men mandag er jeg tilbake til samfunnsøkonomi på Blindern, sier Karoline.

Hun ser seg rundt.

-  Pokalen min ... Har du sett den? Ja, og hvor har det blitt av krølltangsettet mitt?

DAGEN DERPÅ. Jentene er tomme etter festen. Killingland samler dem på båten.

-  Det er ikke sikkert jeg ser dere alle på en stund. Men plutselig trenger jeg to modeller som Her og Nå skal ha til å overraske en kjendis i badekaret. Sånt kan skje.

Om to uker starter ferden mot Miss Norway 2006. Sted: Lime on Ice, Hønefoss.

bok@dagbladet.no

Miss for en kveld: Silje Heide (19) er Miss Elverum. Hun, som vanligvis er bartender, skulle bare ut og more seg. Men så plutselig har hun krone på hodet, og tenker at hun må til Hamar for å kjøpe ny kjole til finalen.
Skifter på toalettet: Mia Albrektsen har vært på modellkurs og nå har hun kommet helt til landsdelsfinalen i Oslo. - Det jeg har vært med på her, har helt klart gitt mersmak, sier hun, før hun skifter til bikini på toalettet for å vise seg for sjefen.
Strengt: Missesjef Geir Killingland (t.v.) og turnéleder Knut Yrving forteller Jenny Sinkaberg (18) og Linda Tollefjord (18) at Miss Norway må være røykfri. Jentene må fylle ut skjemaer om vekt og mål og livsambisjoner mens de sitter foran mennene i bikini.
Missemoment: Maria danser latino på Ridderspanget Pub, for å få opp stemningen før kåringen av Miss Vågå starter.
Ut på dekk: Stiletthælene klaprer når 16 misser må ut på dekk for fotografering etter finalen på «Stena Saga».
Missejeger: Anette Hansen (22) fra Mosjøen var med i Miss Norway-finalen i fjor. Nå drar hun Norge rundt for å finne nye misser. Før hun skal ut for lete etter Miss Vågå blant publikum, viser hun bikinimoter.
Favoritt: Caroline Berg (18) fra Sarpsborg kom ikke videre i landsdelsfinalen, men var publikums favoritt på Alexis Pub i Elverum.
Rett før: På et par minutter skal 16 jenter skifte fra gallakjole til bikini. Et tynt forheng skiller dem fra publikum.
Generalen: Geir Killingland svinger seg på dansegulvet, om bord på «Miss Norway-båten» over Skagerrak.
Simonsen og missene: Jurymedlem Jan Simonsen har vært med på å kåre Shauntavia Loo (24) til Årets Modell, noe som også sender henne til konkurransen Pearl of the World i Tyrkia. Elin Solheim (24) (t.v.) endte blant de åtte finalistene, men vant ikke.
- Jaaaaa: Karoline Nakken (22) har nettopp blitt utnevnt til årets Miss Norway. Den første fra Bærum på 21 år. Hun får stol og krone. Missevennene, som sekunder før var konkurrentene hennes, klemmer og gratulerer.
I Schanches gamle kjerre: Etter fire timers kjøring, fra Moelv, kommer missejegerne Marianne Curtis, Anette Hansen og Maria Ben Shams fram til Vågamo i Martin Schanches gamle bil. Bak sjåfør og turnéleder Knut Yrving.
Skuer på missene: Utenfor Ridderspanget Pub på Vågå samler det seg mye folk for å se på misseshow.