Mitt Vietnam

Studieturen min til Vietnam endte med 19 timers politiavhør og utkastelse. Jeg hadde hatt kontakt med terrorister og var en sikkerhetstrussel for meg selv og landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les også: Norsk journaliststudent pågrepet i VietnamDen uniformerte politikvinnen puster dypt inn, lener seg forover, løfter hodet og setter øynene i meg.

Min første reise tilbake til fødelandet Vietnam går slett ikke etter planen.

-  FOR SISTE GANG: Møtte du Quang i Oslo, eller snakket du bare med ham på telefon?

- Jeg snakket med ham på telefon, svarer jeg.

Det er blank løgn.

Jeg møtte Quang Nguyen på kafé i Oslo før jeg reiste til Vietnam for å intervjue kritikere og motstandere av kommunistregimet i Hanoi. Quang er menneskerettighets-

ansvarlig i Norsk Vietnamesisk Senter, og den som skulle hjelpe meg med å komme i kontakt med dissidenter i ettpartistaten som også er mitt fødeland.

De vet tilsynelatende alt om meg fra før, og forhøret, som nå er på andre dagen, er bare en rituell runddans for å avsløre meg i mest mulig løgn.

JEG SITTER I et svært, sparsommelig innredet rom på immigrasjonspolitiets strengt bevoktede stasjon i Ho Chi Minh-byen, som lokalbefolkningen fortsatt kaller Saigon.

Ute er det 35 fuktige varmegrader, men inne i rommet - som er merket med et blått skilt der det står «VIP» - går airconditioningen for fullt og blåser en tørr, kald vind rett i ansiktet på meg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.