Mobilmilliardæren

Denne uka ble Idar Vollvik (37) Norges første telemilliardær. I dag henter han en sportsbil til sju millioner kroner.

ONSDAG DENNE UKA ble det klart at telegiganten TeliaSonera skal kjøpe det norske mobilselskapet Chess for rundt 1,8 milliarder norske kroner. Det gjør selskapets største aksjonær og sjef, Idar Vollvik, til en vaskeekte milliardær.

- Jada. Det er riktig det. Det er en barriere som er brutt og det er selvsagt veldig fint. Men du går jo ikke rundt og tenker på det. Det endrer ikke meg som person og jeg har heller ingen planer om å pensjonere meg, sier Vollvik til Dagbladet.no.

- Jeg har sett andre som har fått nykker når de har fått mye penger. Det skal ikke skje med meg, bedyrer han.

DET ER FORELØPIG lite ved Vollviks vesen som tyder på at milliarden har fått ham til å ta av. Da vi ringte var han hjemme i huset på Fana i Bergen. Egentlig har han ferie. Han var fullt opptatt med å bade et av sine fire barn, men tok seg likevel god tid til å snakke med oss om både fortida og framtida.

Om det siste vet han ikke så mye. Men han skal fortsette å arbeide.

- Jeg er bare 37 år gammel og føler at jeg har mye ugjort ennå.

PENGER I SPILL. Vollvik ønsker å sette gründerskap på dagsorden og hjelpe folk med gode ideer. Har folk gode ideer, så har han penger.

- Jeg skal organisere meg slik at en del av disse pengene kommer i spill, først og fremst ved at jeg skal satse på gründere. Jeg vet at det finnes svært mange lovende gründere og ideer i Norge, som ikke ser dagens lys fordi det ikke finnes midler til å gjennomføre prosjektene.

- I gründerøyemed kan du bare glemme å gå til banken, hvis du ikke har noe penger fra før. Bankene tar liten risiko for dem som ikke har noe, men de tar stor risiko for de som har mye, forteller Vollvik. Det vil han gjøre noe med. Men han vil ikke bare være en passiv investor.

- Jeg har opparbeidet meg et ganske godt nettverk gjennom disse årene. Mange har hjulpet meg til å komme dit jeg er. Og mange av disse har hjulpet meg så godt at jeg vil at de også skal hjelpe andre, sier han.

EVENTYR. Idar Vollvik har erfaring med at gode ideer kan gi gode penger. Og det ofte raskt. Chess har opplevd en eventyrlig lang og bratt opptur, etter at han lånte fire millioner kroner i Fana sparebank og kjøpte det vesle mobilselskapet i 2001.

- Da jeg lånte de fire millionene og kjøpte Chess trodde folk jeg var sprø, sier han.

Kundemassen var på bare noen få tusen den gangen. I dag har selskapet 310 000 aktive kunder. Og Idar trenger ikke lenger pantsette huset sitt hvis han vil låne penger.

- Men det har ikke vært noe sololøp. Jeg har hatt fantastisk flinke medarbeidere. Vi er også i stor grad et kundeskapt selskap. Vi har tatt kundene på alvor og lyttet til dem hele tida. De har kommet med mange gode ideer og innspill, og jeg har sittet og svart på epost fra kundene på søndager. De er en stor del av årsaken til suksessen, sier han.

HARRY. Idar Vollvik heter egentlig Harry til mellomnavn, men det bruker han ikke. Han er født i Roan i Sør-Trøndelag, er yngst av åtte søsken, sønn av en fisker og har i likhet med Norges mest kjente milliardær ingen høyere utdannelse. Han er gift og har fire barn, og bor i en villa på Fana utenfor Bergen.

Han snakker fortsatt kav trøndersk. Men etter mange og gode år i vestlandshovedstaden har han forelsket seg i Bergen, og bergenserne i ham.

RIK ONKEL. Det skulle kanskje bare mangle om ikke bergenserne lot seg begeistre av trønderen, som på sin side entusiastisk har påtatt seg rollen som rik onkel for bergensernes stolthet, fotballaget Brann.

Chess har sponset laget gjennom flere år. Vollvik bidro også sterkt til at Brann kunne kjøpe Raymond Kvisvik i 2003 - et kjøp som snudde en sterkt nedadgående trend for laget.

Det var imidlertid neppe bare kjærlighet til Bergen og Brann som fikk Vollvik til å ta på seg spanderbuksene. For Chess\' vedkommende var i hvert fall resultatet at antallet bergenske abonnenter ble doblet etter Brann-sponsingen.

I fjor fridde han i tillegg til de mindre fotballinteresserte bergenserne, da han som privatperson arrangerte konsert på Brann Stadion. Han garanterte for tre millioner kroner i honorar til Bryan Adams, og punget ut en hel million til Kurt Nilsen. Selv om han trolig kunne fått sistnevnte til å spille for en tidel av prisen.

- En million for Kurt er mye i dag men ingenting om to-tre år. Jeg tror han trekker vel så bra som Bryan Adams som jeg betaler tre millioner for, sa Vollvik til Dagbladet.no, før konserten.

Han fikk rett. Konserten måtte trekke 14.000 mennesker for å gå med overskudd. Det kom 22.000. Og de hylte vel så mye for Kurt Nilsen som de gjorde for Bryan Adams.

- Jeg kunne fått ham billigere, men Kurt var inne i en tung tid med satsing i utlandet. Kurt betyr mye for Bergen, og han fortjente den bonusen, sa Vollvik til Dagbladet i etterkant.

PR-KUNSTNER. På de tre-fire årene siden Vollvik kjøpte selskapet, har Chess og Idar Vollvik vært omtalt nær 9000 ganger i nordiske medier, opplyser Vollvik selv overfor Dagbladet.no. Han har folk som teller slikt.

Chess har vært gjenstand for svært mye og fordelaktig omtale i forbrukerartikler om de billigste mobilabonnementene. Selskapets abonnementer har vært blant de billigste over flere år, og Vollvik har til stadighet utfordret til priskrig. Chess har som resultat på rekordtid blitt en av de best kjente merkevarene i landet, og havnet i år på sjetteplass på Norsk Kundebarometer, som måler kundenes tilfredshet og lojalitet.

Det er likevel Vollviks personlige handlinger, som Kvisvik-kjøpet, Kurt Nilsen-honoraret, Luftballongferder og rådyre bilkjøp som har vakt mest oppsikt. Og det har Vollvik visst å utnytte.

- Det har vært en del av jobben min å skape blest om merkevaren Chess. Men jeg har vært opptatt av at det skal være et visst innhold og noe fornuftig i det vi holder på med. Vi har gjort mye rart, men det har ligget mye arbeid bak medieomtalen og jeg har vært opptatt av å være ærlig, sier Vollvik.

388 KILOMETER I TIMEN. I dag reiser Vollvik for å hente sin nye sportsbil: En Koenigsegg CCR, som koster sju millioner kroner. Monsterbilen går fra 0-100 på 3,2 sekunder og har en toppfart på 388 kilometer i timen.

- Jeg skal hente bilen på fabrikken. Det blir en artig bonus, vedgår Vollvik.

Allerede i april meldte Bergens Tidende, etterfulgt av et helt kobbel andre medier, at Vollvik hadde kjøpt seg en slik bil. Det hadde han ikke, men til avisa svarte han bare «ingen kommentar» og at det var «uinteressant hva folk har som privatbiler».

Til Dagbladet.no forteller han at han var i Tyskland for å kjøpe seg en BMW M5, da det oppstod rykter om at han var der for å kjøpe en Koenigsegg.

MORSOMT. - Jeg hadde enda ikke kjøpt en Koenigsegg. Men jeg bestemte meg for å gjøre det da, etter at alle avisene skrev om det og alt oppstyret som fulgte.

Han regner med å kjøre monsterbilen både i Oslo, Bergen og Trondheim, og sier at han vil lage morsomme arrangementer hvor andre kan få prøve bilen.

Men han har egentlig ikke bruk for en Koenigsegg, forteller han.

- Jeg regner med at jeg kanskje vil gi den bort til en veldedig organisasjon. Det er mye morsommere å gi bort en Koenigsegg enn å gi bort sju millioner kroner.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send en mail til:

<B>FOLKELIG: </B>Idar Vollvik har alltid framstått som folkelig. Han tror ikke pengene vil forandre ham som person.
<B>FIKK TRE MILL.: </B>Bryan Adams fikk tre millioner kroner av Vollvik for å spille på Brann Stadion i fjor.
<B>FIKK EN MILL.:</B> Kurt Nilsen fikk ti ganger så mye penger som han var vant til, i honorar fra Vollvik, for å spille på Brann Stadion i fjor.
<B>LEKETØY: </B>37-åringen er glad i motoriserte leketøy. Her er han avbildet med sin båt, en 58 fots Fairline.
<B>37 ÅR OG MILLIARDÆR: </B>Idar Vollvik blir landets første telemilliardær, når han casher inn på salget av mobilselskapet Chess til telegiganten TeliaSonera.
<B>388 KM/T: </B>Idar Vollvik reiser i dag for å hente en av verdens råeste sportsbiler, en Koenigsegg CCR, til sju millioner kroner. Vollvik bestemte seg for å kjøpe den, etter at avisene skrev at han allerede hadde gjort det.
<B>PR-TALENT: </B> På de tre-fire årene siden Vollvik kjøpte selskapet, har Chess og Idar Vollvik vært omtalt nær 9000 ganger i nordiske medier,
GLEDET BERGENSERNE: Idar Vollvik vant mange bergenseres hjerter da han bidro til å hente inn Raymond Kvisvik til Brann.