Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Moderne knust

Jeg vil gjerne våkne til eggerøre som er like myk som dyna mi. Diskuter mat!

DET ER SÅ ALTFOR sjelden jeg får det: Perfekt eggerøre, eller et speilegg som har det lille ekstra. Slike ting som kan få meg til å glemme at frokost er dagens kjedeligste måltid - nesten alltid det samme, nesten aldri laget på beste mulige måte. Og så servert om morgenen, da.Men det finnes: Ei eggerøre som ikke er klumpete - tørr og klissete på en gang - men heller myk som silke og med en smak som ikke roper noe stort og interessant, men heller hvisker mykt inn i munnen min: «Dette er en deilig dag.» KUNSTEN Å LAGE eggeretter er noe som alltid forsømmes: Egg er ikke, slik mange tror, noe som skal knuses, og deretter bli pisket og kastet i frådende fett. Egget er skjørt, også inni. Løsningen er heldigvis ikke noe videre hokuspokus: Litt mindre varme og litt mer tid er alt som skal til for å lage den perfekte eggerøra eller et speilegg som ikke er svidd ett sted og rått et annet. Og det er ikke vanskeligere enn at du kan gjøre det hele i halvvåken tilstand. BAKT SPEILEGGDette er egg og bacon med vitaminer.På mange måter er dette elendig frokostmat: Det er simpelthen for tungvint å skulle tilberede mat tidlig om morgenen. Samtidig er det ikke verre enn at du må surre spinaten i panna sammen med litt krydder og hvitløk, og det tar ikke mer enn fem minutter. Du kan også lage spinaten ferdig dagen i forveien.Som så ofte med gode oppskrifter er dette mer et utgangspunkt enn den endelige sluttstasjonen: Du kan gjerne ha litt fløte i spinatblandingen, fersk estragon er interessant, noen dråper eddik gir litt spenst, ei teskje lakserogn oppå egget gjør retten elegant nok til å servere champagne til frokost, ost - gulost eller parmesan - gir en interessant fyldighet, sopp gir mye fin smak, og vips, før du vet det, har det hele blitt til middagsmat.Det er veldig stor forskjell på hvor mye egget flyter ut, avhengig av hvor ferskt det er. Ferske egg er best. Nok til 4:200 g fersk spinat2 ss smør eller olivenolje2 fedd hvitløk, finhakket eller knust for sterkere smak2 ss finhakket sjalottløk1 ts tørket timiangrovmalt pepper1 ts tørket estragon4 store egg8-12 skiver baconForvarm ovnen til 150 grader. Fjern de største stilkene fra spinaten, skyll og tørk den godt. Varm smør eller olje i ei stor stekepanne. Ha i spinat, hvitløk, sjalottløk, timian og pepper og la steke på høy varme mens du surrer rundt. Spinaten vil raskt kollapse. La steke i fem minutter til sammen.Ha spinaten i et ildfast fat, eller i fire ildfaste porsjonsskåler og strø over litt estragon. Knekk et egg over hver og bak i ovnen i åtte minutter, eller til eggeplomma er så fast som du liker den. Imens, stek bacon på middels varme til den er sprø, og server straks egget er ferdig. PERFEKT EGGERØREDet som gjør eggerøra perfekt og akkurat passe kremete, er at du lager den over vannbad og derfor ikke utsetter den for så sterk varme at vannet i egget blir trengt ut. Det som avgjør hvorvidt det er enkelt eller komplisert å lage eggerøre med denne metoden, der du lager den over vannbad, er om du har ei passelig skål til å ha oppi vannbadet. Jeg har en salatbolle som passer helt perfekt oppi ei av grytene mine - det vil si at store deler av sidene blir dekket av vann, samtidig som den ikke detter nedi og blir fylt av vann.Igjen er dette en oppskrift du kan bruke som et utgangspunkt: Hvis du skal være råflott, kan du ha i litt trøfler (eller halvråflott, ha i et par teskjeer trøffel- og olivenmos, som du kan få kjøpt et helt glass av til mindre enn en hundrings), vil du ha en mer fyldig smak, ha i litt nyrevet parmesan eller en annen ost. Litt andre urter er heller ikke dumt. Server med rugbrød. Nok til 2:4 egg1 ss smør, eller mer1/2 dl melk2 ss finhakket gressløkEvt. litt nyrevet parmesangrovmalt pepperKok opp vann i ei gryte som passer til bollen du skal bruke til eggene. Bruk gjerne varmtvann fra krana, da går det fortere.Knekk eggene i en bolle og pisk dem godt. Bland i smør, melk, halvparten av gressløken og eventuelt parmesan. Smøret vil forbli en klump inntil eggeblandingen blir varm, men det gjør ingenting. Sett bollen over det varme vannet. Det gjør ingenting om det ikke koker ennå. Rør rundt med en slikkepott inntil eggerøra har en jevn, myk og fortsatt litt fuktig konsistens. Krydre med pepper og resten av gressløken like før du skal servere. andreas.viestad@dagbladet.no Meninger om mat? Bli med i debatten!

<HLF>BAKT SPEILEGG:</HLF> På mange måter elendig frokostmat, men det tar bare noen minutter.
<HLF>PERFEKT EGGERØRE:</HLF> Egg er ikke, slik mange tror, noe som skal knuses, og deretter bli pisket og kastet i frådende fett.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media