Duftillusjon: Du spiser oransje kamskjell og rotfruktpuré, samtidig sprekker du en ballong fylt med appelsinessens slik at rommet lukter appelsin. Forvirret? Neida, futuristisk! Foto: Mette Randem,
Duftillusjon: Du spiser oransje kamskjell og rotfruktpuré, samtidig sprekker du en ballong fylt med appelsinessens slik at rommet lukter appelsin. Forvirret? Neida, futuristisk! Foto: Mette Randem,Vis mer

Moderne tider

Galskapen går til bords med et smell.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Er det nå framtida begynner? Eller har den allerede vært i gang en stund? I forrige århundre ble alle regler innen billedkunst, litteratur, arkitektur og musikk brutt. De Store Modernistene - Picasso, Le Corbusier, Joyce, Beckett og Schönberg - utfordret selve fundamentet i sine ulike felt, angrep alt som var hellig. De utfordret myndighetene, gjorde narr av borgerskapet, kastet historien på båten og var med på å skape en ny estetisk verdensorden. De levde for kunsten og nektet å anerkjenne noe skille mellom kunst og liv.

Men maten de levde av gjennom denne omveltningstida var alt annet enn revolusjonær. De spiste akkurat det samme som folk av deres egen sosiale klasse. Når de hadde penger, spiste de som medlemmer av det foraktede borgerskapet; fin vin og klassisk cuisine druknet i saus. Når de ikke hadde penger, spiste de som fattigfolk; det de hadde råd til.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn