Modesty var elendig, men sexy

Modesty Blaise var elendig, men sexy. Det svingende 60-tallet er tilbake på kino.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MODESTY BLAISE heter hun, den skamløst sexy agenten som på 60-tallet ble en trendsetter i moteverdenen, med hensyn til både hår, parfymer, undertøy og sigarettmunnstykker. Og nå kan du se henne igjen. Modesty er en av klassikerne som kan ses på kino i Oslo i januar, 30 år etter debuten.

Filmen om tegneserieheltinnen kom i 1966, midt i The Swinging Sixties, som også er navnet på Cinematekets nye serie som går utover våren. Filmer som The Knack - and How to Get It, Blow-up, Beat Girl og A Hard Day\'s Night står på plakaten. Sistnevnte film om The Beatles åpnet showet før helga.

FOR DET SVINGTE VISST DEN GANG. Mens 50-tallet i ettertid er blitt assosiert med materialisme, lojalitet til voksengenerasjonen, fetere biler, crew cut og andre streiting-ting, kom 60-tallet bedre ut av det, rent omtalemessig. Tiåret kalles fortsatt swinging sixties, også i Norge, hvor vi fikk 60-tallet først på 70-tallet.

I 1966 var forsida på magasinet Time «London: The Swinging City». Den økonomiske veksten ga folk tid til andre ting enn jobb, og ungdomskultur preget av seksuell frigjøring, kunstnerisk utagering, nye klesmoter og musikkformer ble mer synlig. Liberal lovgivning, introduksjon av prevensjonsmidler, økt reisevirksomhet og mye mer bredte om seg. I Storbritannia fordoblet forbruket av vin seg fra 1960 til 1970. Det er det man kaller svingende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer