Fort gjort: Når du baker sodabrød eller scones trenger du ikke tenke på heving. Foto: Mette Randem.
Fort gjort: Når du baker sodabrød eller scones trenger du ikke tenke på heving. Foto: Mette Randem.Vis mer

Morrabrød

Baker, bli i din seng!

Noe av det beste jeg vet, er å våkne til frokost med nybakt brød. Lukta som fyller huset, og den deilig-vonde følelsen av å brenne seg på brød som fortsatt er litt for varmt, gjør noe med dagen. Selv ikke egg benedict kan konkurrere med smør som smelter og forsvinner i nybakt brød.

Problemet er at nybakt brød krever at noen har stått opp og bakt. Og ettersom noen i min familie alltid er meg, gjør det at forestillingen om nybakt brød blir litt mindre attraktiv. Vekking klokka fire er ikke noe for meg.

Problemet med nesten all baking, er tid. Baking består ikke bare av handlinger, som å blande mel, vann, gjær og salt, ikke bare av innsatsen ved å elte og kna til du får de riktige glutenbindingene. Et eller annet sted i enhver oppskrift på gjærbakst blir du bedt om å stoppe med det du holder på med, og vente i en time eller to, eller over natta, for at gluten, gjær og all gassen som produseres av gjærbakteriene skal gjøre jobben sin. Ofte blir du bedt om å slå opp deigen en gang til, og vente enda en gang før den er klar til å ta skrittet inn i ovnen. Dropper du all denne ventingen, ender du opp med et kompakt stykke melprodukt, mer murstein enn brød. Øker du mengden gjær for å få deigen til å skynde seg, er det smaken som lider.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, og løper til du sier opp.
  • Ordinære priser: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn