LYKTES: Eli Rygg prøvde å spise vekk traumer fra barndommen. Stephen Ackles var så tjukk at manageren først nektet å skrive kontrakt med ham, og en lege spådde Tom Sterri et snarlig hjerteinfarkt. Ingar Helge Gimle gikk ned 17 kilo, mens Elisabeth Andreassen ville inn i de vanlige klærne igjen.
LYKTES: Eli Rygg prøvde å spise vekk traumer fra barndommen. Stephen Ackles var så tjukk at manageren først nektet å skrive kontrakt med ham, og en lege spådde Tom Sterri et snarlig hjerteinfarkt. Ingar Helge Gimle gikk ned 17 kilo, mens Elisabeth Andreassen ville inn i de vanlige klærne igjen.Vis mer

Møt fem kjente personer som lyktes med å legge om livsstilen: - Jeg var rett og slett feit

I begynnelsen av januar starter nordmenn en kollektiv slankekur.

- Jeg var rett og slett feit, det er ingen vits i å pakke det inn. Herregud, jeg veide 125 kilo.

Tom Sterri

Tom Sterri har satt seg i en tung skinnstol på kontoret hjemme på Frogner i Oslo. Veggene er tapetsert med bilder fra et langt liv innen showbiz, det glitrer og skinner bak glass og rammer. På flere av bildene er han langt tyngre enn i dag.

- Det rare er at jeg ikke følte meg så aller verst, jeg hadde verken dårlige knær eller andre problemer.

TEATERREGISSØR OG SKUESPILLER: Tom Sterri.
TEATERREGISSØR OG SKUESPILLER: Tom Sterri. Vis mer

De negative følelsene på innsiden dekket han ofte over med munterhet.

- Jeg har alltid vært utadvendt og blid, men det har vært mye spill fra min side. Som teatermennesker flest lever og ånder jeg for applaus, og jeg har nok dekket over mye ved å le av min egen fedme.

Sterri smiler litt vemodig.

- Den myten om at tykke folk er blide stemmer nok, smilet og latteren blir en slags beskyttelse, tror jeg. Men store mennesker har selvfølgelig et like nyansert følelsesregister som alle andre.

Ga seg 12 måneder

I 2008 spilte han rollen som Harry Trulsen i «Hotel Cæsar» - en serie han i en årrekke også hadde regien på. Trulsen skulle få et kraftig hjerteinfarkt, og Sterri oppsøkte en venn av seg som var lege for å gjøre research.

- Han sa rett ut at han syntes det var rart at ikke Harry Trulsen hadde fått hjerteinfarkt for lenge siden, stor og usunn som han var. Den kommentaren satte en skikkelig støkk i meg. Der og da bestemte jeg meg for å ta tak i min egen helse.

Sterri ga seg selv 12 måneder. Målet var å gå ned en kilo i uka.

- Jeg dro til Thailand på ferie, og det ble en slags kickstart. Da jeg kom hjem var ikke den digre pastagryta jeg pleide å dytte i meg like fristende.

VENDEPUNKTET: Kom da han oppsøkte lege som research for en rolle. La om kostholdet og  begynte å trene. Har gått  ned 37 kilo.
VENDEPUNKTET: Kom da han oppsøkte lege som research for en rolle. La om kostholdet og begynte å trene. Har gått ned 37 kilo. Vis mer

Samtidig begynte han å gå til jobben. I begynnelsen brukte han nesten en time, etter hvert ble tida halvert.

- En diger plate melkesjokolade, en pose ostepop og halvannen liter cola var kveldskos for meg tidligere, jeg tenkte ikke over hva jeg heiv innpå. Det var bare en dårlig vane.

Det første halvåret gikk han ned 25 kilo, siden bare fortsatte det. Et år etter at han la om livsstilen, hadde han gått ned 37 kilo. Da ringte legevennen.

- Du ser sjuk ut, sa han.

Gikk til hodet

Sterri kan le av det i dag.

- Jeg hadde vært litt for flink.

Venner av ham fortalte det samme, de mente at han var i ferd med å miste personligheten sin.

- Jeg følte meg så lett og pigg, jeg så ikke selv hvor tynn jeg hadde blitt.

Han strekker seg i stolen. På beina har han tykke tøfler.

- Det gikk til hodet på meg. Når jeg ser bilder fra den tida i dag skjønner jeg godt hva de mente. Jeg ser virkelig sjuk ut.

Løsningen ble å finne trivselsvekta.

SKYGGEN FRA FORTIDA: Tom Sterri ga seg selv 12 måneder, og gikk ned hele 37 kilo. -  Jeg er mye sterkere psykisk etter vekttapet, før ble jeg veldig lett deprimert. Det som før var problemer er i dag utfordringer.
SKYGGEN FRA FORTIDA: Tom Sterri ga seg selv 12 måneder, og gikk ned hele 37 kilo. - Jeg er mye sterkere psykisk etter vekttapet, før ble jeg veldig lett deprimert. Det som før var problemer er i dag utfordringer. Vis mer

- For meg er 88 kilo helt perfekt, da føler jeg meg vel. Jeg bør ikke veie verken mer eller mindre.

Gikk litt opp

Han klapper seg på magen. I fjor sommer gikk han litt opp igjen.

- Jeg lar meg lett friste, av nystekte vafler, for eksempel, og egg og bacon. For ikke å snakke om sjokolade. Jeg er helt sjokoman. Nå er det bare å skjerpe seg igjen, jeg er allerede i gang.

Han nikker mot en av skuffene i en gammel kommode som står utilgjengelig til i en krok på kontoret.

- Den øverste skuffen der er full av sjokolade. Den er vrien å få opp, så jeg har med vilje lagt dem der.

Helsegevinsten har vært stor etter vektnedgangen.

- Jeg er mye sterkere psykisk etter vekttapet, før ble jeg veldig lett deprimert. Det som før var problemer, er i dag utfordringer. Det er den største forandringen.

Den lave vintersola lager skygger i gatene utenfor leiligheten. Tom Sterri har lagt igjen mange kilo langs fortauene i Oslo.

- Å bevege meg til fots fungerer for meg, det er ukomplisert og behagelig. Jeg har ingen ambisjoner om å gå Birken.

Eli Rygg: Trøstemat

På en høyde over Moss klorer husene seg fast i det bratte landskapet. Herfra er det utsikt rett til sjøs. Bak et hvitt stakittgjerde bor Eli Rygg, hele Norges runde og blide Eli fra «Portveien 2».

KJENT FRA «PORTVEIEN 2»:  Eli Rygg.
KJENT FRA «PORTVEIEN 2»: Eli Rygg. Vis mer

Nå er hun verken rund eller særlig blid.

- På plass, Lukas, sier hun strengt, og prøver å få en liten sprettball av en hund til å holde seg i ro.

Inne på kjøkkenet serverer hun kruttsterk kaffe og mørke sjokoladetrøfler.

- For meg var mat trøst, noe det var lett å ty til når ting var litt vanskelig. Og det var det ofte. Det var ikke like lett hele tida å skulle være så synlig. I Portveien-tida forholdt jeg meg til et helt land, plutselig visste alle hvem jeg var. Uroen jeg hadde med meg kom fram, og jeg døyva den med mat.

Det kunne være vanskelig å bli kjent igjen på gata eller i butikken.

- Alle de stumme orda, jeg tålte dem ikke. Jeg ble ekspert på blikk, kunne merke dem på tjue meters avstand. Det var blikk som dømte, blikk som ikke ville meg vel. «Se, der går hun tjukke Eli fra tv. Se, som hun har handla». Det var ubehagelig.

Mat og følelser

Hun har nylig gitt ut boka «Jeg vet at man kan bli helt glad igjen», hvor hun blant annet forteller om overgrepene hun opplevde som barn.

- Det er mange som er drittlei av at jeg skal snakke om følelser hele tida, men for meg er mat og følelser tett forbundet. Helt fra vi er små blir vi vant til at mat blir brukt som trøst, det å få en sjokoladebit eller noe annet godt når vi er lei oss er vel noe alle har opplevd. Jeg tror noen gode ord og en klem er enda bedre enn sjokolade.

Alt det usunne og søte ble en slags medisin, og vekta økte. Hun var lita og rund som jentunge, som voksen eskalerte det. Til slutt veide hun 130 kilo.

- Jeg kjente at jeg var for tung, selvfølgelig gjorde jeg det. Det er fysisk ubehagelig å være for stor, farlig er det også.

Hun nipper til kaffen, men lar trøflene ligge.

- Jeg måtte spørre meg selv om hvorfor det var så synd på meg. Hvorfor hadde jeg det åpne gapet inni meg som ikke lot seg mette? Da jeg tok tak i det vonde som lå lagret i kroppen min hadde jeg ikke like stort behov for å dytte i meg alt det usunne lenger. Jeg kaller det indre kompostering. Skitten forsvinner kanskje ikke, men den kan gi næring til noe fruktbart.

Lukas har endelig lagt seg til ro ved beina hennes.

DØYVET: Eli Rygg (60) døyvet traumer fra
barndommen med mat.
Vendepunktet: Begynte å gå i terapi
og bestemte seg for å legge om
livsstilen. La om kostholdet og begynte
å gå mye. Har gått ned 60 kilo.
DØYVET: Eli Rygg (60) døyvet traumer fra barndommen med mat. Vendepunktet: Begynte å gå i terapi og bestemte seg for å legge om livsstilen. La om kostholdet og begynte å gå mye. Har gått ned 60 kilo. Vis mer

- Jeg begynte å spørre meg selv om jeg virkelig hadde behov for den ekstra porsjonen med mat, eller om det var et annet behov enn sulten jeg forsøkte å dekke. Og det var det jo.

Kuttet sukker og feit mat

Overgrepene, tapet av moren da hun var 14 år, all motstanden hun opplevde da hun ble enslig mor som 17-åring. Det hopet seg opp innvendig, og det året hun fylte 37 kunne hun ikke ignorere det lenger. Det gikk ut over livskvaliteten.

For Eli lå løsningen i å gå i terapi for å sortere det vonde som rev og slet i henne. Det ga utslag både psykisk og fysisk. I tillegg kuttet hun sukker og feit mat, og begynte å gå.

- Det handlet ikke bare om overgrepene, det var andre ting jeg også bar med meg, som det å miste mamma da jeg trengte henne mest, og selv bli mor som 17-åring, i ei tid hvor sånt var tabu. Vi bærer alle med oss svik og sorg i større eller mindre grad, og det er viktig å jobbe seg gjennom de vonde følelsene. Hvis det vonde blir liggende kan det gi utslag i usunn kost og fedme, eller andre problemer.

Hele 60 kilo har hun slanket vekk.

- Kroppen min skal leve av mat, men jeg kan ikke bare spise det som er nydelig og godt hele tida. Jeg må ha det som kroppen min trenger også, og det er dessverre ikke loff og sjokolade.

Hun finner fram en pose med tørkede urter.

- Lukter det ikke deilig? Jeg har blitt glad i å bake brød, det er både sunnere og mer smaksrikt enn kjøpebrød, og jeg kan ha så mye godt i deigen. Det er viktig å nyte med alle sansene.

Hjerteinfarkt

I stua henger det en hengekøye fra taket, det hender hun ligger og tenker i den. Hun mediterer jevnlig, liker den roen det gir henne.

- Det er slitsomt å drasse rundt på en tung kropp, så det er klart at alt føles lettere nå. Jeg har mer energi, og setter veldig pris på det livet jeg lever.

Hun slenger på seg jakka, og finner fram båndet til bikkja.

- Jeg liker å gå, det er min måte å mosjonere på. På med yttertøy og rett ut av døra!

Lukas hopper lykkelig rundt henne. Eli nikker til en nabo som kjører forbi. To hus lenger nede i veien bor datteren med sine to barn. De treffer hverandre ofte.

- Jeg har så mye godt i livet mitt nå. Det veier opp for det som har vært vondt.

Hun er på beina igjen etter hjerteinfarktet som rammet henne hardt i fjor. Tre tette årer måtte hun skifte.

- Jeg har fått et nytt perspektiv på livet, og har en annen trygghet enn før. Jeg er ikke redd lenger.

Stephen Ackles: Usunn mat og for mye alkohol

På et snødekket jorde i Enebakk i Akershus står Stephen Ackles i tynne sommersko. I munnvika hviler en sneip. Den folkekjære artisten tar seg en blås, men rent bortsett fra det lever han mye sunnere enn før.

ARTIST: Stephen Ackles.
ARTIST: Stephen Ackles. Vis mer

- Jeg tok ikke vare på meg selv, jeg lot det skure og gå. Det var seine kvelder, usunn mat og for mye alkohol. Det satte sine spor.

Han løfter opp to frivekter, beina vakler Elvis-aktig under ham.

Redningen ble en ny manager, nederlandske Jeroen Kerstjens. De to traff hverandre etter en Jerry Lee Lewis-konsert i 2009. Kerstjens ville ha Ackles i stallen, men syntes han virket både usunn og uinspirert.

- Han likte det han hørte, men ikke det han så. Han var tydelig på at han ikke ville signere kontrakt med en som kom til å dø i løpet av et par år. Det skremte meg i gang. Jeg veide 122 kilo, så det var vel på tide.

Stephen la om kosten, og begynte å gå.

- Jeg begynte rett og slett å bevege meg, samtidig som jeg kuttet ut pizza og annen usunn mat. Jeg har ingen fy-liste, men jeg spiser mindre av det som er usunt. Jeg har forbrenning som ei spyflue, så jeg må passe meg hele tida. Jeg legger på meg bare jeg går forbi en pose med potetløv.

I knallform

Han tramper av seg snøen og tråkker inn i det lune studioet. Her mikset han den siste plata si.

- Å jogge er unaturlig for meg. Jeg løper når jeg er redd for noe, jeg, aldri ellers. Jeg har gått meg i form, og trent styrke i tillegg.

- Jeg gikk ned 36 kilo på halvannet år, og selv om jeg har gått opp litt igjen, så har jeg holdt meg noenlunde stabil. Jeg føler meg i knallform, rett og slett.

STYRKEPRØVE: Stephen Ackles fikk ny livsstil på kjøpet da han skiftet manager. -  Han likte det han hørte, men ikke det han så, forteller han om sitt møte med nederlandske Jeroen Kerstjens.
STYRKEPRØVE: Stephen Ackles fikk ny livsstil på kjøpet da han skiftet manager. - Han likte det han hørte, men ikke det han så, forteller han om sitt møte med nederlandske Jeroen Kerstjens. Vis mer

Stephen nipper til lunken kaffe.

- Jeg husker en episode, det var i den feiteste perioden min. Jeg skulle spille en stor konsert i Stavanger, og hadde kjøpt ny dress. Den satt som et skudd.

Han ler.

- Jeg husker jeg var kjempefornøyd da jeg så meg selv i speilet. Men da jeg så opptaket fra konserten for en stund siden fikk jeg nesten sjokk. Først da så jeg hvor diger jeg var.

- Magen var her!

Han strekker ut armene for å vise. Han kan le av det nå, men det var ikke alltid like gøy.

- Jeg husker en kommentar etter en konsert i Nord-Norge, reporteren hadde skrevet «Først kom magen, så kom Ackles». Det var ikke noe hyggelig.

55 døgn hjemme

Han plukker vekk et rusk fra øyet.

- Alt er lettere nå, og musikken flyter bedre. Jeg har det veldig bra. Både musikalsk og kroppslig fungerer alt bedre enn på lenge, og jeg blir tatt mer seriøst som musiker. Jeg har fått tilbake troen på meg selv.

Musikken fra den nye plata fyller rommet. «The Confidence Game» har han kalt den.

- Jeg hater å innrømme det, men jeg har alt å takke Jeroen for, det at han stilte krav til meg har vært redningen min, hvis jeg skal være helt ærlig.

Buksene er stramme. En sort vest holder skjorta på plass.

Manageren har satt opp et 20 minutters treningsprogram som Stephen kan gjøre på hotellrommet når han er på turné. Og det er han ofte.

I fjor hadde den single tobarnsfaren bare 55 døgn i leiligheten på Langhus i Ski.

VENDEPUNKTET: Fikk et ultimatum fra en manager i 2009. La om  kostholdet, trener styrke og går mye.  Har gått ned 36 kilo.
VENDEPUNKTET: Fikk et ultimatum fra en manager i 2009. La om kostholdet, trener styrke og går mye. Har gått ned 36 kilo. Vis mer

Røyk og kaffe

Mannen som har jammet med Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Kris Kristofferson og Tom Jones har fått livet på rett spor.

- Den lille pinnen med vodka og cola jeg tok før jeg gikk på scenen har jeg erstatta med røyk og kaffe, det er hyggeligere for alle. Det var kvelder hvor jeg snubla inn på scenen, og det var ikke greit for verken meg eller publikum. Jeg skal levere kvalitet, og det er jeg bevisst på nå. Det holder ikke med 70 prosent i denne bransjen, jeg må gi 100 prosent.

Nervene plager ham foran konsertene.

- Jeg er nervøs før jeg går på scenen, jeg kan ha det helt jævlig i forkant. Men nå vet jeg at nervene forsvinner i det jeg griper mikrofonen. Da er jeg der jeg skal være.

Han tar tak i en av gitarene som henger i studioet, holder den som et gevær slik Johnny Cash gjorde. Han bretter opp ei Elvis-leppe.

- Jeg har det mye bedre med meg selv og andre nå som jeg er i bedre form. Energi og overskudd. Det hadde jeg ikke før.

Den nederste knappen i vesten er åpen.

- Jeg har gått opp et par kilo, og det er helt greit.

Han kikker ut på sola som synker ned over de frosne jordene.

- Litt pondus er bra som artist.

Ingar Helge Gimle: Bare gøy

Shmack! En gul tennisball farer gjennom iskald vinterluft. Skuespiller Ingar Helge Gimle danser lettbeint rundt på det oransje underlaget.

- Jeg tenker ikke på tennis som trening, det er bare gøy! Særlig når jeg spiller sammen med en god kompis, eller med Kaja, datteren min.

SKUESPILLER: Ingar Helge Gimle.
SKUESPILLER: Ingar Helge Gimle. Vis mer

Han smeller til enda en ball. Den spretter elegant over nettingen.

I garderoben etterpå blir han overfalt av unger som vil snakke med kommandanten fra Doktor Proktor-filmene.

- Jeg spiller en litt ugrei type, så det er fint å kunne vise dem at jeg er en ålreit fyr.

BARE GØY: - Jeg tenker ikke på tennis som trening, det er bare gøy!, sier Ingar Helge Gimle. FOTO: MORTEN RAKKE
BARE GØY: - Jeg tenker ikke på tennis som trening, det er bare gøy!, sier Ingar Helge Gimle. FOTO: MORTEN RAKKE Vis mer

Han ler.

- Det de lurte mest på var hvorfor jeg er så hårete.

Stabilisert seg

Det var rollen som Sven O. Høiby i filmen «En helt vanlig dag på jobben» som fikk Gimle ned i vekt for noen år siden.

- Jeg raste ned 17 kilo for å bli like mager som Høiby, men jeg trivdes ikke med å være så slank. Nå har vekta stabilisert seg sånn noenlunde.

Han har dumpet ned ved et bord på Schrøder. Han liker stemninga og den ujålete atmosfæren her inne.

- På et tidspunkt måtte jeg spørre meg selv om det ikke var på tide å begynne å leve litt sunnere. Jeg følte meg tung, og ble redd for å få hjertetrøbbel eller andre sykdommer relatert til livsstil. Jeg er i en alder nå hvor mye kan skje, og jeg er så glad i livet at jeg vil beholde det lengst mulig.

En tallerken full av ribbe, medisterkaker og pølser lander på den hvite duken foran ham.

- Jeg kan skeie ut iblant, men det er ikke ofte. Stort sett spiser jeg veldig sunt. Jeg må det, for jeg legger lett på meg.

For mye av alt

Han spidder en ribbebit med gaffelen, og snurrer den rundt i den feite sausen.[bilde=10, left, eight]

- Jeg har aldri vært flink til å ta vare på meg selv, sier han mellom munnfullene.

VENDEPUNKTET: Slanket seg 17 kilo for rollen som Sven O. Høiby i filmen «En helt vanlig dag på jobben» fra 2010.  Spiser sunnere og trener mye og hardt.
VENDEPUNKTET: Slanket seg 17 kilo for rollen som Sven O. Høiby i filmen «En helt vanlig dag på jobben» fra 2010. Spiser sunnere og trener mye og hardt. Vis mer

- Det har vært perioder i livet mitt hvor det har vært for mye av alt, for mye usunn mat, alkohol og dårlige vaner. Jeg har det mye bedre nå.

Snart ser vi ham som finansminister i den nye sesongen av «Mammon» på NRK. Som research har han stumpa røyken.

- Jeg spiller en finansminister med litt kort lunte, så jeg måtte finne på noe for å få fram det verste i meg. Jeg ble utrolig amper av å kutte ut nikotin, derfor fant jeg ut at det ville være lurt å slutte å røyke. Det fungerte.

Går og svømmer

Han er ikke like hissig lenger nå, noen måneder etter innspillingen, men han har gått opp noen kilo. Nå skal han ned i matchvekt igjen.

- Jeg er glad i alt som er godt, derfor er formelen min å være aktiv, og det betyr mye trening. I tillegg til tennisen går jeg 40 minutter i raskt tempo hver morgen før frokost, og jeg svømmer så ofte jeg kan.

Han vifter på kelneren, og få minutter seinere får han servert en stor porsjon med karamellpudding. Bleikfeit og lett dissende.

- Jeg finnes ikke viljesterk, det er det som er problemet mitt. En pose med Twist, for eksempel, det er lykke for meg. Jeg er overhodet ikke kresen, alle bitene er favoritter. Og ferske boller og nybakt brød, en god marsipankake eller kransekakestenger ... Himmelsk. Jeg kan spise en hel kransekake alene. Kommer jeg over en fristelse går den ned på høykant. Derfor må jeg trene hardt og mye.

Kanskje forplikter det å ha gane for det søte, han vokste opp i et bakeri på St. Hanshaugen. Faren var konditor.[bilde=11, right, eight]

Ingen asket

Han slurper i seg den siste munnfullen. Snakker om hverdagsvanene hjemme på Bjørkelangen i Aurskog-Høland i Akershus, hvor han bor sammen med forloveden Marte Dalseg.

- Jeg går tur på tom mage, men så er det hjem for å spise. Det er viktig å få i seg en frokost som får forbrenningen i gang, det har jeg lært et eller annet sted.

ARTIST: Elisabeth Andreassen. .
ARTIST: Elisabeth Andreassen. . Vis mer

Han ramser opp alt det sunne han og Marte har i frokostblandingen.

- Havregryn, valnøtter, sesamfrø, linfrø, hvetekli og havrekli, blåbær, jordbær, banan, bringebær og avokado. Godt smaker det også.

En okay hverdagskropp som fungerer er målet.

- Jeg er ingen asket, det vil jeg ikke være heller.

Han knepper jakka, og tuller et skjerf rundt halsen.

- Jeg tenker ikke så mye på selve vekta, men det er deilig å kjenne at kroppen fungerer som den skal. Å være i form er godt for psyken, og jeg trives mye bedre når jeg tar vare på meg selv og ikke blir for tung.

Det har blitt mørkt ute, bare lyset fra gatelyktene skinner ned på Gimle.

- I år fyller jeg seksti, jeg har ikke så god tid lenger.

Fortsatt har han faren i live. Den gamle konditoren er 95 år gammel.

- Han er stadig i god form, og minner meg på at det viktigste i livet er kjærligheten, familien og vennskap, nærheten mellom mennesker.

NED FEM KILO: Elisabeth «Bettan» Andreassen (57) nådde nylig målet om å slanke seg
5 kilo. Vil leve sunt for å ha en
kropp som fungerer, også som
artist. Er bevisst på hva hun
spiser. Sykler og går mye. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
NED FEM KILO: Elisabeth «Bettan» Andreassen (57) nådde nylig målet om å slanke seg 5 kilo. Vil leve sunt for å ha en kropp som fungerer, også som artist. Er bevisst på hva hun spiser. Sykler og går mye. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

Elisabeth Andreassen: Må skjerpe seg iblant

- Gud, hva skjønt det var å komme inn i favorittkjolen igjen!

Elisabeth Andreassen (57) går rundt i sokkelesten i leiligheten hun deler med sin Tor og yngstejenta Nora på 18. Anna på 20 har flyttet ut.[bilde=12, right, eight]

- Det handler om å føle seg vel i sin egen kropp, og da må jeg skjerpe meg iblant.

Nylig gikk hun ned de fem kiloene hun hadde irritert seg over.

- Jeg bestemte meg for å ta tak, og trente hardt for å nå målet mitt. Nå har jeg aldri hatt store vektproblemer, men jeg følte meg litt lubben og ville inn klærne mine igjen.

Et målebånd ligger i en krøll på kjøkkenbordet.

Bettan ler.

- Det er ikke jeg som er opptatt av midjemålet mitt, det er datteren min som syr!

Hysterisk

Som mamma til to jenter vil hun være et godt forbilde.

- Det kroppsidealet som møter oss overalt er helt hysterisk, en normal kropp blir sett på som unormal. Det er så utrolig viktig å lære barna våre at det de ser på tv og på sosiale medier er et fullstendig feil ideal. Jeg er opptatt av at kroppen skal fungere, at den skal være god å bo i. Det har jeg vært tydelig på overfor Anna og Nora.

HVERDAGSTRENING: Elisabeth Andreassen liker å inkludere treningen i hverdagen. -  Bare det å sykle til kontoret, eller å ta en rask spasertur i Frognerparken er deilig.
HVERDAGSTRENING: Elisabeth Andreassen liker å inkludere treningen i hverdagen. - Bare det å sykle til kontoret, eller å ta en rask spasertur i Frognerparken er deilig. Vis mer

Hun trommer fingrene i bordplata.

- Det er klart vi skal tenke over hva vi putter i oss og hvor mye vi beveger oss, men det må gjøres med en stor dose sunn fornuft.[bilde=13, left, eight]

På kjøkkenbenken står et helt ensemble med sunne oljer, og flere flasker god rødvin. Hun åpner en av skuffene, viser fram lageret av mørk sjokolade og nøtter.

- Det er lov å kose seg, men det er lurt å gjøre noen smarte valg. En sjokoladerute med høy prosent er bedre enn ei hel plate med melkesjokolade. Og nøtter! Det er jo så himla sunt, sier hun på svorsk.

Hverdagsmaten er viktig, synes Bettan.

- Vi lager hver eneste middag fra bunnen med friske grønnsaker, fisk og kylling, og styrer unna mel og rødt kjøtt. Jeg tenker litt lavkarbo, uten å være fanatisk. Vi har så god tilgang på fantastiske råvarer i Norge, og jeg er bevisst på å bruke dem.

Handler om velvære

Hun mener folk generelt fokuserer for mye på slanking.

- Det er viktig å være glad i seg selv, ikke tenke på antall kilo. Det handler om velvære. Føler du deg vel ser du også bra ut, det er ikke så viktig hva badevekta viser.

Som artist har hun følt kroppshysteriet på nært hold.

- Jeg tilhører en bransje som er nådeløs når det gjelder kropp og utseende, sånn er det bare. Det er veldig lett å legge merke til hvem som har gått ned eller opp

i vekt, og folk snakker. Vi står i søkelyset, på godt og vondt. Å se bra ut er en del av pakka, og jeg merker selv at det er vanskelig å prestere hvis jeg ikke føler meg bra. Det har med selvtillit å gjøre.[bilde=14, right, six]

Slapt i desember

Snart skal hun løpe langs sandstrendene i Thailand. I ukene fram mot jul leverte hun førti konserter, nå skal hun lade batteriene sammen med Tor.

- Det blir ofte slapt med trening i desember, og litt for mange gode juletallerkener, så nå må jeg komme i gang igjen.

Hun finner fram sykkelhjelmen, og smetter beina ned i et par ankelstøvler med høy hæl.

- Jeg liker å inkludere treningen i hverdagen, jeg må ikke kle meg i tights og superundertøy for å røre på meg. Bare det å sykle til kontoret, eller å ta en rask spasertur i Frognerparken er deilig.

Hun svinger seg opp på sykkelen. Hjulene ruller gjennom frossent løv.

- Jeg får så deilig energi av å trene. Hvis jeg ikke har energi kan jeg like godt legge opp som artist, det kan være veldig anstrengende å løpe rundt på scenen hvis formen er dårlig.

Selv når hun er på turné prøver hun å være bevisst på hva som gir god energi.

- Det er lett å putte i seg usunn mat når du er på turné, så jeg prøver å bestille en omelett eller noe annet enkelt opp på rommet i stedet for å innta en tung middag rett før leggetid. Så er det et glass rødvin, og rett i seng. Artistlivet er ikke så glamorøst som mange tror.

Hun smiler.

- Men så aller verst er det ikke.