Motorvei i rommet

Nå skal det bli enklere å bevege seg i rommet. Nasa har nemlig oppdaget en interplanetarisk supermotorvei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det høres ut som science fiction, men dette er faktisk tilfelle, sier ingeniør Martin Lo i Nasa, som gjorde oppdagelsen.«Motorveien» gjennom solsystemet ser ut som et enormt virituelt smykke av buktende tunneler og kanaler rundt sola og planetene.Ifølge Martin Lo gjør disse tunnelene solsystemet levende og i stand til å kommunisere ved å sende kometer og astroider fra sted til sted.- Jeg kaller dette tunnelsystemet for «den interplanetariske supermotorvei», sier Martin Lo.For menneskets fremtidige reiser i verdensrommet kan oppdagelsen av «motorveien» ha svært positive konsekvenser.Det vil bli lettere å reise, blant annet fordi drivstoffet på ekspedisjoner i rommet begrenses betydelig. Før kunne det ta opptil åtte uker å planlegge flyvningsrutene, nå kan det samme arbeidet gjøres på mindre enn en dag. Rundt planetene og månene i verdensrommet finnes fem punkter som kalles Lagrange- punkter. I disse områdene er det mindre gravitasjonsfelt, og tyngdekraften fra de forskjellige objektene i verdensrommet påvirker ikke romskipet i så stor grad som om man velger en tradisjonell reiserute. Supermotorveien spiller ifølge Lo også en viktig rolle i utviklingen av livet på jorda.- Forskere er ganske sikre på at livet på jorda oppstod via kometer og astroider. Disse objektene kan ha kommet til jorda fra Mars og andre planeter ved å følge «supermotorveien», sier han. Ingeniøren tror også at kometene og astroidene har formet og endret måten livet på jorda har utviklet seg. Gjennom spektakulære kollisjoner som førte til utslettelsen av noen arter, forårsaket dette ifølge Lo patterdyrenes utvikling. guro.aardal.hagen@dagbladet.no

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer