Mugabe strammer grepet

Mens verdens øyne er rettet mot Roma og pave-begravelse, fortsetter Zimbabwes gamle diktator å styre landet mot stupet.

VERDENS ØYNE FULGTE PAVEN. Det har vært forbausende stille etter valget i Zimbabwe for en knapp uke siden. President Mugabe fikk et overveldende flertall av stemmene. Slik har han sikret seg to det tredjedels flertallet som skal til for at han kan endre landets grunnlov og stramme grepet som enehersker.

Men opposisjonens leder Morgan Tsvanigrai i MDC krever nå omvalg. Han mener partiet hans fikk 94 av parlamentets 120 plasser; Ikke 41 plasser slik den offisielle opptellingen viser. Mugabes parti Zanu-PF sier de har fått 78 plasser i tillegg til de 30 plassene diktatoren har tildelt sitt eget parti uavhengig av valgresultatet.

SULT SOM VÅPEN. Mugabe nektet internasjonale valgobservatører å være tilstede, men slapp et knippe observatører fra naboland inn.

Disse uttalte at Zimbabwes valg var rettferdig og fritt. Og det gjorde de før selve valgdagen.

Også i etterkant av valget sier de at alt har gått riktig for seg. Fikenbladet er at Mugabes milits har vært langt mindre voldelig ved dette valget enn tidligere.

Men med seieren i havn, viser regimet musklene igjen. I dag utkommanderte politiet styrker på hustak og gatehjørner i hovedstaden Harare for å stanse protestaksjoner.

- Denne gangen har Mugabe brukt sult som valgmiddel. Hans regjering kontrollerer all matutdeling i landet, og bare de som har partikort i Mugabes parti Zanu-PF har fått sine rasjoner, sa den prisbelønte forfatteren Chenjerai Hove fra Zimbabwe på et møte i Oslo få dager før valget i hjemlandet.

Hove flyttet nylig til Stavanger som ledd i det såkalte fribyprosjektet. Prosjektet er et samarbeid mellom europeiske byer som tilbyr forfulgte forfattere et fristed og beskyttelse.

FN-KRITIKK. Den 81 år gamle Robert Mugabe har avvist alle beskyldninger om valgfusk, og truer med at han vil sitte ved makta til han blir hundre år. Og kommentatorer i regionen mener Mugabe har gode sjanser til å leve opp til dette løftet.

Særlig fordi Sør-Afrikas president Thabo Mbeki driver det han kaller et stille diplomati overfor sin gamle venn. Og stille diplomati betyr at ingen ting gjøres.

Nå har FNs generalsekretær Kofi Annan hevet røsten og uttrykker stor bekymring for at opposisjonen ikke blir hørt i Zimbabwe. Han ber partene føre det han kaller en konstruktiv dialog.

Zimbabwe er rammet av en økonomisk krise etter at konfiskeringen av de hvite bøndenes jord startet i 2000. Arbeidsløsheten i Zimbabwe er på over 70 prosent, en fjerdedel av befolkningen er rammet av hiv og aids og store deler av folket sulter.

ØKONOMISK RUIN. Mannen som var en av legendene fra Afrikas kamp mot kolonialismen har endt opp som despot, og landet som en gang var kontinentets matlager, hjemsøkes nå av sult.

Da Mugabe overtok Afrikas rikeste land i 1980 ble landet kalt Afrikas juvel. Landet hadde fruktbar jord og mineraler - og en økonomi som fungerte.

Mugabe ble raskt Zimbabwes «Store far», verden trodde man så et afrikansk land som skulle få en vellykket overgang fra hvit kolonialisme til svart demokrati. De siste fem åra har Mugabe hatt en stø og upåvirket kurs mot stupet. Landet er i økonomisk ruin.

FREDELIG OPPRØR. Den katolske erkebiskopen Pius Ncube holder demokratiseringen av Ukraina fram som et eksempel til etterfølgelse for Zimbabwe. Ncube sa før valget at han håpet på et fredelig og folkelig opprør mot Mugabe.

Den frittalende erkebiskopen av Bulawayo oppfordrer Zimbabwes undertrykte til å samle mot nok til å jage den gamle eneherskeren Mugabe ut av presidentstolen.

Forfatteren Chenjerai Hove mener folket i Zimbabwe er for forsiktige og fredelige til å gjøre opprør. Dessuten har Mugabes milits skremt livet så grundig og brutalt av innbyggerne, at de fleste kjenner konsekvensene av selv det mest forsiktige opprør.

Derfor trenger Zimbabwes undertrykte folk støtte fra det internasjonale samfunn og særlig fra sine naboland. Selv har de ikke helse og krefter til et opprør.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til:

anne.thurmann.nielsen@dagbladet.no

KREVER NYVALG:</B> Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai.
<B>I EKSIL:</B> Forfatteren Chenjerai Hove forteller at Mugabe bruker sult som maktmiddel. Han bor for tiden i eksil i Stavanger.
<B>BLANDER SEG IKKE INN:</B> Sør-Afrikas president Thabo Mbeki lar Mugabe drive på som han vil.
GRUSOMME OVERGREP: Flere bilder dokumenterer at tortur blir brukt i Mugabes Zimbabwe.
<B>BRUKER TORTUR:</B> Dette bildet viser tortur utført av myndighetene i landet. Politiet og hæren bruker vold mot opposisjonelle og andre borgere i landet. <a href="https://no.amnesty.org/web2.nsf/pages/CA955CD9F18E6E51C1256F640048D2C3">Amnesty</a> melder om alvorlige overgrep mot menneskerettighetene i landet.
OPPRØRSLEDEREN BLE DIKTATOR:</B> Robert Mugabe kjører landet sitt i grøfta. Her inspiserer han hæren.
BRÅK:</B> En av opposisjonens støttespillere lar agressjonen gå utover bilen til en av Mugabes tilhengere i Harare denne uka. Opposisjonen har tapt valget, men krever nyvalg på grunn av valgfusk.
MUGABES STØTTESPILLERE:</B> Zanu-PF bærer en symbolsk kiste med motstanderne i opposisjonspartiet i MDC gjennom landsbyen Porta Farm. De feirer valgseieren.
KASTET UT DE HVITE BØNDENE:</B> Etter at Mugabe begynte å konfiskere jorda deres i 2000 har landet gått i grøfta. Landbruksproduksjonen har stoppet opp og befolkningen sulter. Her et bilde fra 23. april 2000. Hvite bønder har samlet seg utenfor en gård som er blitt okkupert av Mugabes folk. Mange av bøndene ble arrestert.
OPPFORDER TIL OPPRØR:</B> Den katolske erkebiskopen Pius Ncube.