Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Muskelspilleren

Denne helga blotter Monica Høyer (30) brunmalte muskler for et kresent dommerpanel i Spania.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  ÅÅÅ, JEG FINNER ikke ordet ... Uff, nå har jeg diett-hjerne, ler Monica Høyer (30). Hun prøver å forklare hvilke egenskaper du må ha for å lykkes i Body Fitness, men tankene står stille. Kanskje ikke så rart. De siste ukene har hun spist minimalt for å gjøre seg klar til helgas verdensmesterskap i Spania.

Body Fitness en slags missekonkurranse for muskelbunter. Deltakerne viser seg fram for dommerne i badedrakt og bikini. De blir vurdert ut fra muskelmasse, symmetri og hardhet i kroppen. I tillegg må de føre seg pent over scenegulvet.

-  Det er ikke om å gjøre å ha størst mulig muskler, du skal se feminin ut, sier Monica.

Hun vant europamesterskapet for «proffe amatører» tidligere i år.

SOM BARN SATT Namsos-jenta klistret til tv og så «Eurosport». «Sånn skal jeg også bli, mamma», sa hun når veltrente og stramme kropper viste seg på skjermen.

Etter flere år med aerobic og ballett begynte Monica å pumpe jern i 1995. Etter hvert prøvde hun seg på Body Fitness, en idrett der hun får kombinert kroppsstyrke med sceneerfaring.

-  Jeg liker å få oppmerksomhet og får kick av å stå på scenen. Det gir en utrolig følelse.

Monica er gift med treneren. At han også er aktiv kroppsbygger, ser hun på som en klar fordel.

-  Vi snakker mye «jobb» hjemme. Hver detalj i musklene må sitte som de skal. Da gjelder det å trene riktig. Uten Paal Snorre hadde jeg aldri kommet så langt som jeg nå har gjort.

Monicas sterkeste kort er ryggen.

-  Dommerne kommenterer alltid at den er stor og fin, og at den framhever min smale midje. Det er bra for symmetrien.

-  Er det mye doping i denne idretten?

-  Ikke på mitt nivå, vi blir testet i hver konkurranse. Men noen bruker doping for å få rask framgang.

-  Har du brukt det selv?

-  Nei. Noen har gener for å bygge opp musklene, andre har det ikke. Jeg har aldri hatt behov for å dope meg. Men å bygge opp musklene krever mye tålmodighet. Jeg har holdt på i mange år.

For å framheve detaljene i musklene smører deltakerne på seg et tjukt lag med brunfarge når de konkurrerer.

-  Det er klissete og ikke noe særlig å ha på kroppen, men må man, så må man. Alt for skjønnheten, vet du.

MONICA RAGER BARE 1,63 meter over bakken. Iført olabukse, en kort, turkis treningsjakke og spisse,

elegante støvletter er det ikke lett å forestille seg at hun er europamester i en ekstrem muskelsport.

Men har hun på seg litt mindre klær en varm sommerdag eller ute på byen, får hun fort mye oppmerksomhet.

-  Jeg får mange positive tilbakemeldinger, men siden det er få som holder på med Body Fitness, blir det også en del rare blikk og bemerkninger. Særlig jenter blir sjalu. De er ikke vant til å se andre jenter med muskler og slenger fort ut kommentarer som «Se på henne, hun tror hun er noe».

Familie og venner er mer forståelsesfulle, men reagerer samtidig på hvor altoppslukende idretten er.

-  Jeg har liten tid til å ta vare på dem rundt meg og må ofte droppe familiebesøk og kaféturer med venninner. Det eneste sosiale jeg gjør, er å være på treningsstudioet.

I FORKANT AV en konkurranse går Monica på diett i rundt fire måneder. Da styres hverdagen av riktig mengde proteiner og kalorier.

-  I begynnelsen var det vanskelig å spise så lite. Du må være 110 prosent motivert. 99 prosent er ikke nok, da sprekker du.

Foruten å passe vekta trener hun to til fire timer hver dag og knasker kosttilskudd for flere tusen kroner i måneden.

-  Det er så mye jeg må ha i meg - proteiner, vitaminer, mineraler, ZMA, omega, glutamin, aminosyrer ... , ramser Monica opp. Heldigvis blir hun sponset.

En dag i uka har hun spisedag. Etter flere dager på diett trenger hun å piffe opp forbrenningen med litt karbohydrater. Da kaster hun seg over potetgull, sjokolade, pizza og kinamat.

-  Er Body Fitness sunt?

-  Konkurransesesongen er som regel vår og høst, så det blir fort til at du jojoslanker deg to ganger i året. Før kunne jeg veie opptil ti kilo mer i de periodene jeg ikke konkurrerte. Nå prøver jeg å begrense det til fem.

Det blir med andre ord lite brusdrikking på Monica, som jobber fulltid som salgskonsulent for Coca-Cola.

-  Sånn sett er jeg dårlig reklame, ler hun.

Etter VM skal hun antakeligvis prøve seg på en proffkarriere som Body Fitness-utøver. Lykkes hun, kan det tenkes at salgskarrieren blir lagt på hylla.

-  Jeg kan sikkert holde på med konkurranser til jeg er 40 år gammel, men det spørs om jeg orker. Hittil har jeg ikke gått lei, men jeg har lyst til å stifte familie etter hvert. Det er ikke lett å få til nå.

TRE DAGER FØR en konkurranse slutter Monica med salt i maten. Salt binder væske til kroppen. Det er om å gjøre å ha så lite som mulig væske innabords for at muskelspillet skal synes best mulig. Dagen før dagen drikker hun derfor bare fem desiliter vann. Som så mange av de andre deltakerne kan hun kjenne seg svimmel når flomlyset retter seg mot henne på scenen.

-  For å få det «lille ekstra», spiser jeg som regel en riskake med honning like før jeg poserer. Mannen min tar seg gjerne litt konjakk og fyrstekake.

-  Er spiseforstyrrelser et utbredt problem i fitness-miljøet?

-  Jeg har hørt rykter, men vet ikke om noen som har det. Samtidig skjønner jeg godt at noen kan utvikle slike problemer. Kroppsfokuset er stort, og du føler hele tiden at du ikke er bra nok.

-  Du er jo europamester ...

-  Ja, og det var helt ubeskrivelig å stå øverst på pallen og høre nasjonalsangen. Da kom tårene. Jeg vet jo hvor mye arbeid som ligger bak. Samtidig føler jeg at jeg snøt de andre, som sikkert har jobbet like hardt, for en førsteplass.