OM MOBBEREN:  - Vær takknemlig for at du har fått en mulighet til å veilede barnet ditt ut av en rolle han eller hun ikke har godt av å være i, skriver superlæreren Håvard Tjora til foreldre som får beskjed om at eget barn er en mobber. Foto: Siv Johanne Seglem
OM MOBBEREN: - Vær takknemlig for at du har fått en mulighet til å veilede barnet ditt ut av en rolle han eller hun ikke har godt av å være i, skriver superlæreren Håvard Tjora til foreldre som får beskjed om at eget barn er en mobber. Foto: Siv Johanne SeglemVis mer

- Mye av det som barn gjør når de mobber, hører til psykopatens trekk

Til ethvert mobbeoffer, kreves det minst en mobber.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Hvert år blir rundt 30 000 barn mobbet i Norge. Disse er pålagt å møte opp på en skole der andre barn ødelegger barndommen deres, og dermed skader utgangspunktet for et godt voksenliv. Mange som er utsatt for mobbing, sliter med konsekvensene resten av livet.

Til ethvert mobbeoffer, kreves det minst en mobber. Det skjer så godt som aldri at noen mobber alene. Et forsiktig estimat vil være at det i snitt er tre som er med på mobbingen, da har vi 90 000 mobbere i skolen.  Det utgjør 15 prosent av alle elevene våre.

Sadistisk side

For den voksne delen av befolkningen, gjelder at rundt 2 prosent er psykopater. De mangler evnen til  å sette seg inn i andres smerte, de angrer ikke, og de gjør ofte stor skade på dem som er så uheldige å bli utsatt for dem. I barne- og ungdomspsykiatrien er man forsiktig med å definere barn som psykopater, men trekkene vi ser hos voksne psykopater kommer ikke over natta - de er representert også hos barn.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn