Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Mye er lagt til rette for å få barn, likevel har vi ikke født mindre siden 80-tallet

- Jeg mener noe av problemet ligger i det at alle tror alt må være på plass før de får baby, sier professor Stein Erik Ulvund.

Barn: Vi føder mindre og førstefødende blir eldre. Hva skal til for at norske kvinner føder flere barn? Illustrasjonsfoto: Fakhrul Najmi / Shutterstock / NTB Scanpix
Barn: Vi føder mindre og førstefødende blir eldre. Hva skal til for at norske kvinner føder flere barn? Illustrasjonsfoto: Fakhrul Najmi / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det begynte med en gladsak fra Island: En anestesilege i Reykjavík twitret om påfallende mange fødsler ni måneder etter Islands legen­dariske innsats under fotball-EM, ­kunne det være en babyboom på gang? Hadde seiersrusen som oppsto etter vikingenes innsats i Frankrike rett og slett skapt franske tilstander mellom lakenene også?

Snart skrev aviser over hele Europa om babyboom på Island, før den første journalisten (ja, han var fra Dagbladet) kontaktet sykehuset for å sjekke sannhetsgehalten. Og ble skuffet.

Det hele viste seg bare å være en god historie uten rot i virkeligheten.

Bunnivå

Men når fake news om en litt oppskrytt islandsk babyboom ble slått så stort opp, kan det være fordi det ligger mer bak enn et rykte og en klikk-vennlig på-kanten-sak? Det er i alle fall langt mellom gladsakene for dem som teller mennesker og driver folkeframskrivinger, altså anslår hvor mange som vil befolke landet i framtida:

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?