Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Tommel opp for haiker'n

Mye mat for penga:
- Tommel opp!

Oslos gatematpionér kjører på i ny versjon

For seks år siden smakte ordet streetfood av noe ukjent og pirrende. Det var før hvert eneste forlatte skjul i hovedstaden ble omgjort til mathall og en kortesje av food-trucker rullet inn, i en umiskjennelig eim av gjæra kål.

- Kimchi, ja. Den nye pestoen, humret Fredag.

image: Mye mat for penga: - Tommel opp!

De satt i andreetasje av Mathallen, i restauranten som påberoper seg å ha startet det hele.

«Med fem år på ryggen, som landets første streetfood-restaurant, var det på tide å løfte sjappa til et nytt nivå», skriver Hitchhiker på hjemmesida si.

De spartanske skolestolene og de vaklevorne bordene var tilsynelatende de samme som før. En ny graffiti hadde dukket opp på kortveggen, baren var relokalisert og noen diner-inspirerte båser kunne by på mykere sittekomfort, dessverre reservert for andre gjester enn dem.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Robinson lot isteden blikket synke inn i menyen:

- Mjød! Blandet med cava og vann? Den drinken har jeg ikke smakt før. Den må vi prøve. Og selvsagt går vi for sjuretter’n.

For 605 kroner framsto samlemenyen som et varp. Snart knasket de på hver sin wontontaco med ceviche av torsk og hjemmelaget ketchup. Sprøtt og friskt, en lovende start, skylt ned med vikingdrikk, brygget på honning. Mjøden inneholdt ikke mye alkohol, men nok til at Fredag kunne registrere en viss løssluppenhet i Robinson etter hvert som vannstanden i glasset sank.

CRISPY, SYRLIG SKARPT: Kokkene på Hitchhiker leker med alle smakene.
CRISPY, SYRLIG SKARPT: Kokkene på Hitchhiker leker med alle smakene. Vis mer

- Pussa? Nei, jeg blir bare lykkelig av norsk hummerrøre i fritert steam bun. For ikke å snakke om disse dumplingene med kverna ribbe og syltet rødkål. Liggende i … ah, smak på den sjyen, da. Østerssaus, brunet smør, kyllingkraft og en aldri så liten kvast koriander. Min klare favoritt hittil, erklærte Robinson.

Servitøren, en svenske, var på hugget, blid og imøtekommende. Og nå kom munnfullene på rekke og rad – skylt ned med leskende, ufiltrert pils fra Lofoten.

Meningene var riktignok mer delte om en rett presentert som «pizzastykker» av tre typer ost, med japaleno. Servert med en klatt hummus og flak av tørka fisk – bonito – blafrende i den varme dampen. Mens Robinson tygget uten lidenskap, erklærte Fredag hummusen for himmelsk. En jianbing, en stor kinesisk pannekake som liknet en fransk crêpe, ankom ferdigrulla med crispy duck og hoisinsaus. Igjen delte meningene seg, nå med motsatt fortegn.

image: Mye mat for penga: - Tommel opp!

- Smaker for mye and. Framstår endimensjonal, analyserte Fredag.

- Crispy duck skal smake and. Det ligger i navnet. En artig variasjon over klassikeren med vårløk og agurk i dampa rispannekaker, innvendte Robinson.

SMÅSNACKS: Anmelderne lar seg imponere over all småsnacksen på restaurant Hitchhiker.
SMÅSNACKS: Anmelderne lar seg imponere over all småsnacksen på restaurant Hitchhiker. Vis mer

Utfordringa med småretter er at det kan bli en smakebit her og munnfull der, mens appetitten etter en solid hovedrett blir liggende og murre i kroppen. Robinson og Fredag har reist slukkøret hjem fra mang en dyr tastingmeny, og endt med å måtte smøre seg et knekkebrød på kjøkkenbenken. Forsmedelig når man tross alt har bladd opp flere tusenlapper for et måltid. På Hitchhiker var rekka av gatemat komponert med et mettende crescendo:

Breserte oksekjaker, møre som smør i mektig, brun saus, til å fylle i hvert sitt salatblad som koreansk taco.

- Og der kom kimchien, ja, nikket Robinson.

En syrlig og skarp ingrediens, som balanserte det ellers feite og mørke smaksbildet. Avrundet med en krydret tayaki, japansk vaffel formet som fiskehale, smuldret hvit sjokolade og is av ferskost, kom Hitchhiker seg finfint fram til bestemmelsesstedet denne kvelden.

- Tommel opp. En klar femmer målt i «value for money», konkluderte Robinson.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media