Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Myras dronning

Det burde være mulkt for å tulle med multer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JEG KJENNER FOLK som er flinke til å plukke multer. Noen er så flinke at de nesten hvert eneste år kommer tilbake med flere digre bøtter med multer som de har i bokser og legger i fryseren sammen med restene av fjorårets fangst. Og de har ingen anelse om hva de skal gjøre med alle bærene. Fra tid til annen får jeg en liten boks av slike flinke folk, med instruksjon om at jeg {ndash} som den litt ekstra matinteresserte vennen {ndash} må finne på noe morsomt å gjøre med dem, og så gi dem oppskriften. Og de glemmer ikke. På et eller annet tidspunkt blir jeg uvegerlig nødt til å svare på hva jeg har brukt bærene til. Svaret mitt er aldri godt nok, virker det som. «Å ja,» sier de skuffet, mens det lyser «det visste vi da» eller «ikke mer?» av øynene deres, og selv om jeg ikke liker å være utakknemlig, blir jeg litt trassig av hele opplegget: Det var tross alt bare en halvkilo multer, jeg hadde ikke bedt om dem, og hvis jeg hadde kunnet velge, ville jeg heller kjøpt en boks i butikken. Det er dyrt å kjøpe multer, naturligvis. Men det er ikke så dyrt. Multer er de mest fantastiske og samtidig ubrukelige bærene vi har her til lands. Deres trassige insistering på å gro på myrsletter langt nord og langt oppe i fjellet, der du aldri ville kunnet dyrket noe, er beundringsverdig. Og deres tilbøyelighet til bare å vokse noen få, hemmelige steder appellerer til nordmenns sporty oppdagertrang. Det ligger en spesiell type ære {ndash} en friluftsmessig kapital {ndash} i å ha sitt eget multested.DEN MILDE, ikke spesielt søte smaken som folder seg ut med ei hel vifte av fine aromaer, er ulik noe annet som vokser på denne kloden. Skjørheten er det som gjør bærene fantastiske, samtidig er det den som gjør dem vanskelige å bruke. Multer må {ndash} eller i det minste bør {ndash} ikke brukes i matlaging eller utsettes for konkurrerende smaker. Du kan ha noen multer sammen med vilt, eller oppi yoghurt, men i kaker eller andre kompliserte retter med mange ingredienser ender multene opp med å bli forlegne og sammensunkne, pinlig oppmerksomme på at andre bær og frukter er søtere og vakrere. Du kan til nød lage multesyltetøy eller multelikør av bærene, men ikke uten at spørsmålet «Hvorfor?» melder seg. Mangelen på variasjonsmuligheter irriterer vettet av de flinke multeplukkerne som lurer på hva de skal gjøre med sine flerfoldige liter. Vi andre kan glede oss over den aller beste og kanskje eneste multeoppskriften, multekrem. Den er en myk drøm der alt det skjøre sollyset fra den intense norske sommeren er fanget. Inviterer du litt vanilje og rosmarin oppi kremen, blir multene glade for selskapet, men går du lenger i eksperimentering, er det som om myra lukker seg igjen rundt bærene. Og så blir det mer jobb. MULTEKREM MED ROSMARIN OG VANILJE Noen multepuritanere vil nok synes at det er helligbrøde å ha rosmarin og vanilje i multekremen, men når du smaker, vil du skjønne at det ikke er å tvinge seg på de skjøre bærene. Du kan godt bruke frosne multer. Hvis du bare finner multesyltetøy, bør du kutte ned på, eventuelt kutte ut, sukkeret. Nok til 2-4:

    500 g multer6 ss sukker 6 dl kremfløte1 vaniljestang, delt i to på langs1-2 ss finhakket frisk rosmarin
Bland multer og sukker. Sett multene i kjøleskapet.Hell kremfløten i en stor, kald bolle. Skrap de svarte frøene ut av vaniljestanga og ha dem i kremen. Pisk kremen til den er stiv. Vend inn multer og rosmarin. Sett til kjøling inntil du skal spise, helst ikke mer enn 6 timer. HØSTBÆR MED KREMOST OG HONNINGDette er en slags tilslørte bondepiker med utgangspunkt i fjellet, lag med blåbærfarget rømme, multer, honning, brødsmuler og kremost.Multer kan opptre sammen med andre bær, men da bør det være et nøytralt medium imellom, sånn at blåbærene eller solbærene eller ripsen, eller hva du nå velger, ikke slår ut multene. Du kan bruke vanlig, men jeg synes i grunnen det er best med den friske antydningen av geit i Snøfrisk. Nok til 4:
    2 dl multer2 dl blåbær1 dl rømme4 ss lynghonning1 dl kremost eller snøfrisk1 dl tørre brødsmuler
Bland halvparten av blåbærene inn i rømmen så du får en blålilla blanding. Ha litt av rømmen i bunnen av fire glass, deretter multer, honning, hele blåbær, kremost, og brødsmuler. Fortsett så du får flere lag. Meninger om mat? Bli med i debatten!

<HLF>Kryddermulter:</HLF> Å blande multer og rosmarin er til manges overraskelse en svært god og annerledes kombinasjon.
<HLF>Fjelldessert:</HLF> Multer sammen med frisk geitost blir til fjellets tilslørte bondepiker.