Du leser nå Dagbladet Pluss

Mystisk sykdom rammer barn i Uganda og Sudan

Hemmer veksten av hjernen og resten av kroppen.

HAR NIKKESYKEN: Dette barnet er et av om lag to hundre i landsbyen Okidi i Kitgumregionen i det nordlige Uganda som har blitt rammet av nikkesyken. Sykdommen, som aldri tidligere har vært registrert utenfor det sydlige Sudan, har nå spredd seg til nabolandet i sør. Foto: Charles Akena/IRIN
HAR NIKKESYKEN: Dette barnet er et av om lag to hundre i landsbyen Okidi i Kitgumregionen i det nordlige Uganda som har blitt rammet av nikkesyken. Sykdommen, som aldri tidligere har vært registrert utenfor det sydlige Sudan, har nå spredd seg til nabolandet i sør. Foto: Charles Akena/IRINVis mer

EN MYSTISK NY SYKDOM har rammet hundrevis av småbarn i Uganda, melder FNs nyhetsbyrå Irin.

Barna får epilepsi-liknende anfall og slutter å vokse. Også veksten av hjernen hemmes, noe som gjør mange av barna blinde og forårsaker en tidlig død.

Sykdommen kalles nikkesyke eller nikkesyndromet, ettersom anfallene kan likne på hodenikking. Den har tidligere bare blitt påvist i det sydlige Sudan, der det i 2003 ble rapportert om 300 barn med symptomer.

DENNE GANGEN ER SYKDOMMENS EPISENTER Kitgum-regionen i det nordlige Uganda, et område som allerede er hardt rammet av to tiår med borgerkrig.

- Det har spredd seg til mange landsbyer i Kitgum, og vi arbeider nå med Verdens helseorganisasjon (WHO) for å finne årsaken. Foreløpig vet vi lite om sykdommen, sier Paul Kagwa, talsmann for det ugandiske helsedepartementet, til Irin.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED*

PRØVEPERIODE

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED* 1 kr per 1 måned. 0,03 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 99,-/måned)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.