Nå biter fisken

Det settes ut fisk over hele landet. Det er friluftsår og du kan spørre eksperten om det du måtte lure på.

DET HADDE IKKE gjort noe å få den på kroken.

- Og den! Den skal hete Doffen.

Det regner og temperaturen er under hva vi kan forvente i slutten av mai. Men femte- og sjetteklassingene ved Sørkedalen Skole bryr seg lite i det de samler seg rundt stampen full av tre år gamle ørreter. Fisken er feit og fin, veier fra halvkiloen opp mot et kilo, og snart skal den ut i det virkelige livet.

FISKE I NÆROMRÅDENE. Oslomarkas fiskeadminstrasjon (OFA) har i en årrekke foret opp ørret fra rogn til fisk, klar til å slippes ut i markas vann og elver. Dagens fiskeutsett teller cirka 50 stykker, og skoleelevene setter i gang med å bære fisk i bøtter fra stampen til Sørkedalselva. Daglig leder ved OFA, Bjørn Torp, væter hendene, løfter ørret ut av bøtta og legger den forsiktig ned i elva.

- Nå gjelder det å få alle fiskene ut på dypet, forklarer Torp til ungene som er vel så opptatt av om de også får lov til å slippe ut fisk med nevene. Det får de.

Dagens vesle fiskeutsett er mest til glede og undervisning for framtidas sportsfiskere. For i løpet av et år handler det om å skape et yrende fiskeliv i Oslomarka. Hvert år setter OFA ut rundt 20 000 fisk etter en kultiveringsplan. Dette skal etter planen gjøre fisket bedre og få flere folk til å ferdes i naturen rundt hovedstaden.

- Det er ikke slik at man må dra langt opp på fjellet for å få fisk. Det er gode muligheter også i nærvannene rundt Oslo, sier Torp til Dagbladet.no.

Fritidsfiske er ifølge Direktoratet for naturforvaltning den «viktigste og mest utbredte friluftsaktiviten i Norge». Spør du den voksne befolkningen i Norge, fisker rundt halvparten av dem en eller flere ganger i løpet av året.

OG NÅ ER DET HØYSESONG. Det er nesten like mange fiskemetoder som det er fiskere. En god allroundfisker har gjerne med seg utstyr som takler de fleste elver og vann. Noen ganger biter den på flue, andre ganger på makk og sluk.

Henning Hansen, organisasjonskonsulent i Norges jeger- og fiskeforbund, gir her en oversikt over de vanligste metodene for innlandsfiske.

MARKFISKE Markfiske er kanskje det fisket som er enklest og billigst. Fiske med mark gir også ofte mest fisk. Derfor er dette veldig barnevennlig. Fiske med mark foregår på bunn eller med dupp.

Duppfiske: Kast ut duppen så langt det er mulig. Vær ikke altfor hardhendt for da detter marken av i dragsuget. La duppen ligge i ro. Når fiskenbegynner å nappe må du følge med. Stram snøret forsiktig opp og gi tilslag når fisken napper kraftig i duppen.

Fisken vaker ofte og derfor kan det være lurt å fiske på vak. Sikt på vakene når du kaster ut duppen. Dette resulterer i fast fisk.

Fiske på bunn: Kast ut krok og søkke. La det hele synke ned til bunn. La marken ligge helt rolig til fisken begynner å nappe. Ikke gi tilslag med engang, men la fisken nappe litt før du rykker til. Da pleier fisken å sitte.

Fisker som tar på mark: Alle arter.

SLUKFISKE

Slukfiske er fiske med sluk, spinner eller wobbler. Hva som er best, avhenger først og fremst av hva du skal fiske. Ørreten foretrekker ofte små sluker. Gjedde elsker store wobblere og abboren faller gjerne for en liten spinner.

Generelt kan en si at det lønner seg å variere innsveivingshastigheten etter at du har kastet ut. Dermed etterligner sluken/spinneren/wobbleren en skadet fisk som er lettere å ta for rovfisken.

Fisker som tar på sluk: Eksempelvis harr, ørret, abbor, gjedde, røye.

FLUEFISKE

Fluefiske har blitt mer og mer populært med årene. Det finnes mange måter å fiske med flue på, men de to vanligste er fiske med fluestang og fluefiske med dupp.

Er du nybegynner er gjerne myrvann et godt startsted. De er ofte ganske dype helt inn til kanten, samtidig som sjansen er stor for at det finnes få trær og annet som kan gjøre bakslengen vanskelig.

Hvilke fluer du skal bruke er avhenging av alt fra sesong, vær, hvilke insekter som klekker og så videre. Fisker du i eksempelvis Oslomarka anbefaler OFA følgende fluer:

Montananymfe, eller lignende. (Svart, Brun) størrelse 8. Maur (sort,rødbrun) størrelse 14. Mygg (grå) størrelse 16 og 18. Døgnfluer (brun) størrelse 12, 14, 16 og 18. Døgnflua Ephemerea vulgata (mørk/oliven) størrelse 10.

Lurer du på mer, finnes det masse informasjon på nettet.

  • Ofa.no har nybegynnertips for deg som vil fiske i Oslomarka.
  • Fiskersiden.no har massevis artikler om det meste innen fiske. Her finnes også et forum.
  • Fluefiske.net er en svær portal der du finner masse informasjon.
  • Norske Meiteunion er et nettsted for de av dere som er interessant i meitefiske.

HVOR ER DET FISK? Eivind Fossheim driver nettstedet Fiskeguiden.no. Han anbefaler alle ferske fritidsfiskere til å ta kontakt med lokalkjente.

- Kommer du til ukjente steder, stikk gjerne innom turistkontoret, samvirkelaget eller ring kommunen og spør hvem som kan mest om fiske i området. Det kan også lønne seg å leie en fiskeguide i noen timer, slik at du kommer i gang, sier Fossheim til Dagbladet.no.

Og det er to punkter du bør sikre deg informasjon om.

1. Du bør finne ut hvilke fiskeplasser som i perioden du skal være der. Det kan være stor forskjell alt etter når på året du fisker.

2. Skaff deg noen tips om hvilke metoder som er best. En elv kan gjerne være perfekt for flue, en annen passer best for makk.

Et annet tips er selvfølgelig å finne informasjon på nettet.

Norges jeger- og fiskeforbund har lag i alle Norges fylker. Du finner informasjon her. Linkene til fylkeslagene ligger i høyreemargen.Turistforeningen er også et godt sted å begynne når du skal på tur i Norge.

Direktoratet for naturforvaltning har en egen side om fritidsfiske.

Dirnats naturbase inneholder data om verneområder, arter som bør vernes og andre viktige områder for friluftsliv.

MØT EKSPERTEN. Nå har du sjansen til å få svar på det du lurer på om fritidsfiske. Hvor er det beste å fiske med familiene. Hvilke metoder passer hvor? Hvilke tilbud finnes rundt om i landet. Hva skjer i friluftsåret 2005?

Alt dette og mer til kan du spørre Norges jeger- og fiskeforbunds Henning Hansen om. Han arbeider som organisasjonskonsulent i forbundet. Send inn dine spørsmål nå!

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail:

<B>MØT HENNING:</B> Fiskeeksperten Henning Hansen kan du møte i nettmøte. Her sammen med datteren Maja.
FIN OG FEIT: </B> Ørret fra et vann i Nordfjella.
LOFF: Fisk biter også på loff.
MORT:</B> Maja har fått en mort i et vann utenfor Drøbak.