Nå vil hun lære å kysse igjen

Kvinnen med verdens første transplanterte ansikt snakker ut.

FOR TO ÅR SIDEN ble franske Isabelle Dinoire stygt skamfert av en hund. Den arbeidsledige 38-åringen fra Valenciennes nord i Frankrike ble historisk da hun som første menneske i verden fikk et annet menneskes ansikt.

I februar i fjor kunne hun vise fram sitt nye fjes.

Kirurgene hentet nese, lepper og hakeparti fra en 47 år gammel lærerinne som hadde begått selvmord i nabobyen Lille. Og ga Isabelle et nytt ansikt.

Nå snakker den franske kvinnen ut om livet etter operasjonen, og om den grufulle følelsen av å ha en annen persons ansikt.

- Å kjenne innsiden av en munn som ikke var min, som ikke tilhørte meg... Det var grusomt, sier Isabelle i den nye boka «Le baiser d\'Isabelle» (Isabelles kyss).

FORFATTER NOËLLE CHÂTELET har intervjuet Isabelle og bedt henne fortelle om hverdagen med en annen persons ansikt.

Da hun skulle under kniven, fikk Isabelle garantier om at hun kunne spise mat på vanlig måte etter operasjonen.

Men den ene tingen vi ikke kan være sikre på, er om du en dag vil kunne kysse igjen, sa legene.

Nå vil hun lære å kysse igjen

Isabelle har trent seg opp til å koordinere muskulaturen i ansiktet slik at munnen ikke lenger står åpen, er det fremdeles ekstremt vanskelig for henne å få til en kyssebevegelse.

- Jeg kjemper, sier hun i boka.

- Jeg fortsetter å prøve å få det til, og når jeg hører folk si at jeg aldri vil klare å kysse igjen gjør det meg enda mer målrettet, forteller Isabelle Dinoire.

ISABELLE ER SKILT og har to døtre på 18 og 14 år.

- En dag sa jeg til datteren min at nesa mi klødde. Men så innså jeg at det var komplett nonsens. «Det er ikke min nese. Men jeg har en nese som klør», sier Isabelle i boka.

Hun har også opplevd å se et hårstrå vokse ut av kinnet, noe hun beskriver som ekkelt siden hun aldri hadde hårvekst på kinnet før hun ble vansiret og måtte gjennomgå operasjonen.

- Du vet at det er ditt ansikt, men samtidig er «hun» der. Det er hennes hårstrå, sier Isabelle Dinoire.

Selv om hun ble angrepet og skadet av sin egen labrador, har Isabelle skaffet seg en ny hund.

Hun har lært seg å spise, å snakke forståelig, og å bruke ansiktsmusklene til å uttrykke seg på en måte som får henne til å føle seg «fullstendig normal», ifølge den nye boka.

SELV OM HUN MÅ TA medisiner resten av livet, har Isabelle lært seg å akseptere sitt nye liv.

Den største bekymringen hennes er at kroppen kan komme til å avvise den nye huden.

Sjansen for at kroppen frastøter seg huden er nemlig 10 prosent det første året, men så høy som 50 prosent i de fem til ti åra Isabelle nå går inn i.

Derfor får hun i tillegg til medisinene injisert beinmargceller fra den avdøde donorkvinnens kropp.

Flere ganger hver dag må hun undersøke et kontrollfelt med hud på magen, og med en gang det oppstår komplikasjoner må hun slå alarm. I desember 2005 så det ut til at det nye hudvevet ikke ville bli akseptert av kroppen hennes, men en steroidkur avverget krisen.

Ulempen med medisinbruken er at Isabelles immunforsvar svekkes, og hun blir dermed mer utsatt for infeksjoner og alvorlige sykdommer.

- NÅ KJENNER ALLE MEG igjen på gata. Det er hovedgrunnen til at jeg ikke liker å gå ut alene, forteller Isabelle.

Og hun avslører at hun drømmer om å studere regnskapsføring og åpne en butikk med babyklær.

- Å få en «vanlig jobb» kan være umulig for meg, frykter hun.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

PSYKISK TØFT: Selv om de fysiske påkjenningene har vært store, frykter legene minst like mye de psykiske ettervirkningene. Særlig om kroppen ikke godtar de nye hudcellene.
HÅPER HUN BLIR HELT FRISK: Dr. Bernard Devauchelle forklarer inngrepet for pressen.
BEDRE OG BEDRE: Isabelle Dinoire ble verdens første menneske som gjennomgikk en delvis ansiktstransplantasjon.
FIKK NYTT HAKEPARTI: Isabelle fikk nese, lepper og hake fra en avdød 47 år gammel lærerinne. Nå forteller hun sin historie i en ny bok.